Lounais-Häme

”Aina laittoi muut etusijalle!” - Kerttu Kivistö täyttää sata vuotta

Kerttu Mäkilän dramaattinen elämänalku ennakoi hyvin hänen tulevaa elämäänsä. Kansalaissota alkoi olla kiivaimmillaan, kun isä Mäkilän August helmikuisena päivänä 1918 vei Kertun äitiä synnytyssairaalaan. Punakaartin valpas vartio pysäytti reen jossakin Kydössä. Vartiomiesten tiedustellessa, mitä mies kuljettaa August vastasi, ehkä hivenen pysäyttämisestä ärtyneenä:

-Pommia vien!

Kun vartio sai todellisen syyn selville, Kertun tie elämään oli auki.

Kerttu Mäkilä saattoi tuskin aavistaa Erkki Rauhaniemen kanssa avioiduttuaan 1938, että kuuden vuoden kuluttua hän johtaisi miehensä perustamaa linja-autoyhtiötä. Vielä vähemmän hän saattoi tietää, että hän sodan päätyttyä tulisi tekemään sen Kivistö-nimisenä.

Erkki Rauhaniemen kaaduttua jatkosodan viimeisinä päivinä kesäkuussa 1944 vastuu tuli kuitenkin lopullisesti ottaa hänen jo sota-aikana johtamastaan liiketoiminnasta.

 

Kerttu Kivistön johdolla tammelalaisesta muutaman auton yhtiöstä kasvoi monen linja-auton ja taksin liikenneyhtiö. Kertun johtajauran alkuvuosina linja-autoliikenne oli Lounais-Hämeessä vilkasta. Vuonna 1950 Forssan kauppalan halki kulki 67 vuoroa päivässä eri puolille Etelä-Suomen kaupunkeja. Lisäksi lähti lukuisia vuoroja lähikuntiin ja lyhyitä paikallisvuoroja. Järjestettävää riitti.

Monenlaisia hankaluuksiakin pitkän uran varrella kovassa kilpailussa usein oli, mutta neuvokkuutensa ja määrätietoisuutensa ansiosta Kerttu Kivistö niistä aina selvisi. Johtamisen lisäksi Kerttu ”Kepa” Kivistö keskittyi erityisesti taksinajoon ja siinä hänen ystävällisyytensä ja palvelualttiutensa tulivat kuuluisaksi.

 

Linja-autoyhtiön johtamisen lisäksi hänellä oli kasvatettavanaan kolme poikaa, jotka saivat ensimmäisen kosketuksensa linja-autonrattiin heti polkimille yletyttyään.

Toisinaan kyllä tarvittiin nimismiehen muistutus, kun pojat ajelivat isoilla autoilla muuallakin kuin korjaamon pihalla. Yhtiön palvelukseen pojista Heikki ja Jukka tulivat heti kun harja ja rätti pysyivät kädessä; siivoushommissa tarvittiin.

 

Yhtiön johdon Kerttu Kivistö luovutti pojilleen 1970-luvun lopussa, taksinajo kuitenkin jatkui. Kertun aina alttiista palveluhengestä kertoo, että hän on kerran ajanut linja-auton kiinni saadakseen taksiasiakkaan, Jukan puolison Leila Rauhaniemen, vielä kyytiin.

-Kerttu opetti meille työnteon suuren merkityksen, aina tuli jotakin tehdä. Jo kymmenvuotiaina siivosimme linja-autoja, ja pian jo korjasimmekin niitä Heikin kanssa. Autojen tuli päästä aamulla liikkeelle. Varsinkin jousituksia jouduttiin alinomaa huonojen teiden takia laittamaan kuntoon. Rahastajatutkinnon suoritin neljätoistavuotiaana, muistelee Jukka Rauhaniemi äitinsä 100-vuotispäivän kynnyksellä.

-Kertun oppeja meille jälkipolville on myös toisista ihmisistä huolehtiminen. Hänen lapsuudenkodissaan huolehdittiin aina ohikulkijoista, tarjottavaa tuli olla vierailijoille. Ruoka ei saanut koskaan loppua kesken. Tätä perinnettä olemme jatkaneet, jatkaa Jukka Rauhaniemi.

 

Kerttu Kivistö johti yhtiötään kuin suurta perhettä. Tammelan tallien vieressä sijaitsevassa kodissa oli joka aamu ja iltapäivä runsas kahvitarjoilu työntekijöille. Kahvipöydän ääressä vaihdettiin kuulumiset, niin työ- kuin perheasiatkin.

Lounaskin oli tarjolla, ja niin hyvä että kerran tuleva toimitusjohtaja Reetta Rauhaniemi karkasi lähellä olevasta päiväkodista isoäiti-Kertun lounasta syömään. Johtajana Kerttu Kivistö oli vuosikymmeniä aikaansa edellä, kun ymmärsi alaisia kaikin tavoin huomioivan johtamisen merkityksen.

 

-Kertulla on iso sydän! Aina on ollut auttavainen. Hella on ollut lämpimänä, ruokaa ollut tarjolla ja ovi avoinna. Koskaan en muista hänen sanoneen kenestäkään mitään pahaa. Hyvissä voimissaan ollessaan piti huolta, että kaikilla oli asiat hyvin, aina laittoi muut etusijalle ennen itseään, kertoo Mari Rauhaniemi.

Kerttu Kivistön luoma johtamishenki on syvällä Linjaliikenne Kivistön yrityskulttuurissa. Heikki ja Jukka Rauhaniemen kautta työntekijät huomioon ottava yrityskulttuuri on siirtynyt seuraaville sukupolville.

Linjaliikenne Kivistö oy:ssä perheenomaista johtamista jatkaa tuloksellisesti nykyinen toimitusjohtaja Reetta Rauhaniemi ja sisaryritys Forssan Matkatoimisto oy:ssä menestyksellisestä johtamisesta vastaavat Mari ja Minna Rauhaniemi, isoäiti Kertun ja isä Jukan hengessä.

Satavuotista elämäänsä Kerttu Kivistö juhlistaa sukunsa ja ystäväpiirinsä ympäröimänä Palvelukeskus Ruisluodossa. Muisteluissa linja-autot ja taksit kulkevat varmasti 1930-luvulta nykypäivään saakka, tyytyväisten asiakkaiden matkatessa kohti määränpäätänsä, niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Kerttu Kivistö täyttää 100 vuotta 17.2. 100-vuotisjuhlakahvit hän tarjoaa palvelukeskus Ruisluodossa sunnuntaina 18.2. klo 13.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti