Lounais-Häme Lounais-Häme

Aineeton kulttuuriperintökö tulevaisuuden toivo? – Keijo Ahon mukaan Forssalla on ylevät missiot kehittymisestä, mutta perspektiivi puuttuu

Kulttuurin nimiin vannova Keijo Aho katsoo todellisen vision ja laajemman kuvan puuttuvan Forssan seudulta.
Keijo Aho toteaa Forssan historianperinteeltään rikkaaksi kaupungiksi. Idylliäkin löytyy vielä vaikkapa Saunasillan ympäristöstä, mutta yleisilme kaipaisi kohennusta. Kuva: Tapio Tuomela
Keijo Aho toteaa Forssan historianperinteeltään rikkaaksi kaupungiksi. Idylliäkin löytyy vielä vaikkapa Saunasillan ympäristöstä, mutta yleisilme kaipaisi kohennusta. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan kaupungilla on hieno strateginen missio. Sen mukaan Suomen lapsiystävällisin Forssan kaupunki edistää asukkaidensa hyvinvointia toimien asiakas- ja asukaslähtöisesti ja edistää järkivihreyteen perustuvaa elinvoimaisuutta.

Työuransa oboeta soittavana muusikkona, oboensoiton- ja kamarimusiikin opettajana ja kapellimestarina sekä tietokirjailijana tehnyt Keijo Aho tunnustaa määritelmät, kuten myös samaiseen strategiaan kirjatut arvot avoimuus, vastuullisuus, rohkeus yleviksi.

Vuoteen 2030 mennessä Forssa on samaisessa visioinnissaan ympäristöliiketoimintojen kasvussa sekä julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon tehokkuudessa Suomen johtavin kasvava kaupunki, joka tuottaa palvelunsa kilpailukykyisesti ja modernisti.

– En tiedä, miten Forssan tavoitteet ovat syntyneet ja miten tosissaan niiden suhteen ollaan, mutta sen olen huomannut, että likimain jokaisen suomalaisen kaupungin strategiassa ovat täsmälleen samat asiat.

Aho on todennut Suomen kaupunkien kehuvan niin ikään järjestään innovatiivisuuttaan, rohkeuttaan, aikaansa edellä olemistaan sekä yrittäjä- ja ympäristöystävällisyyttään.

– Useimmat Suomen kaupungeista ovat omasta mielestään myös ympäristöiltään erityisen kauniita. Strategioita lukiessa tulee mieleen, että ovatkohan ne kaikki saman mainostoimiston asiakkaita.

Forssassa syntynyt ja aikuiseksi varttunut Keijo Aho lähti kotiseudulle palattuaan mukaan Lounais-Hämeen Musiikkipäivien toimintaan. Nyt hän vaikuttaa toista vuotta sen puheenjohtajana.

Hän toteaa päässeensä uudessa roolissaan tutustumaan tarkemmin alueen musiikki- ja ylipäätään kulttuurielämään sekä niiden parissa toimiviin henkilöihin sekä myös joihinkin paikallisiin päättäjiin ja päätöksentekoon.

Aho huomauttaa Forssan väkiluvun alentuneen alenemistaan ja painuneen hiljattain alle 17 000, vaikka kaupunki strategioissaan itseään kasvavaksi määritteleekin.

– Kulttuuria ei Forssan visioissa mainita. Hienoista sloganeista huolimatta tuntuu, että Forssan seudulta puuttuu todellinen visio, laajemmalle ulottuva perspektiivi.

– Ja kuitenkin: Mikä on sen parempi pohja ja lisä paikalliselle itsetunnolle kuin kaikki ikäluokat kattava kulttuuritarjonta? Ilman sitä paikkakunnalla ei yksinkertaisesti ole olemisen oikeutta.

Riskien pelossa Aho toteaa, että varmuuden vuoksi hyvillekin uusille ideoille ja pyrkimyksille sanotaan ei.

– Ei, ei kannata, ei siitä mitään tule, älä turhaa yritä ovat kommentteja, joita täällä kuulee enemmän kuin tarpeeksi. Jotain uutta pitäisi kuitenkin keksiä, niin ajattelussa kuin teoissa, jotta kehityksen kelkka saataisiin käännettyä.

Suurempia teollisuuslaitoksia Ahon mukaan tuskin paikkakunnalle enää tulee. Ison datakeskuksen tai muun vastaavan saamistakin hän vertaa melkoiseen lottovoittoon.

Sen sijaan hän esittää pohdittavaksi jos Lounais-Hämeen tulevaisuus olisikin matkailussa, joka on yksi Suomen vauhdikkaimmin kasvava elinkeino.

– Ei kuitenkaan riitä, että seudulle vain houkutellaan turisteja, jotka tulevat ja menevät todeten, että onpa tylsä ja tavanomainen paikka.

– Matkailijat tarvitsevat myös tarkkaan suunniteltua tarjontaa, jotta he myös viihtyisivät Lounais-Hämeessä, viipyisivät pidempään ja haluaisivat tulla toistekin, jopa eri vuodenaikoina.

Aho korostaa sen vaativan matkailijoiden tarpeiden ja kiinnostuksen huomioimista kaupunkia rakennettaessa ja entisöitäessä sekä korkeatasoisia museoita esimerkiksi vaikkapa Jokioisten kartanon toivottavasti alkuperäiseksi entisöitävään päärakennukseen.

– Erittäin tärkeitä olisivat myös korkeatasoisten kulttuuri- ja muiden tapahtumien ja paikallista elämänmenoa ja perinteitä esittelevien ja kunnioittavien aktiviteettien rakentaminen ja ylläpitäminen.

Keskeisenä sanomanaan Keijo Aho tuo esille kulttuurimatkailun maailmanlaajuisesti voimakkaimmin kasvavana matkailun sektorina.

Hän huomauttaa tutkimustiedon vahvistamana kulttuurimatkailijoiden kaipaavan ainutlaatuisia ja omintakeisia elämyksiä.

– Tässä olisi Forssan seudulla erittäin paljon mahdollisuuksia. Vaikka kaupunkikuvamme on nykyisellään pahasti tärvelty, upeita rakennuksia ja luonnonmuistomerkkejä ajattelemattomasti tuhottu.

Hän määrittelee rehellisyyden nimissä Forssan yleiskuvaltaan rumaksi. Tammelan ja Jokioistenkaan keskustatkaan eivät hänen mukaan paljon ylisanoja kirvoita.

– Seudullamme on kuitenkin todella hieno ja kiinnostava historia, josta siellä täällä olevat rakennukset ja rakennuskokonaisuudet edelleen muistuttavat.

– Yhtenä helmenä on luonnollisesti Kehräämö ympäristöineen, ja kaunis luonto kansallispuistoineen ja muine suojelualueineen ovat kaikki juuri sitä, mitä modernit humanistit toivovat.

Aho huomauttaa, että turismimme potentiaalisin kohderyhmä löytyy juuri näistä moderneista humanisteista, joiden keskuudessa matkustusmotiiveista tärkein on kohteen aineeton kulttuuriperintö.

– Rappiotilassa olevat Kauppakadun ja Keskuskadun sekä osin Hämeentienkin ympäristöt olisivat varmasti korjattavissa aika pienellä taloudellisella satsauksella.

Sama pätee Kalliomäen huonokuntoisiin vanhoihin rakennuksiin.

– Vaatimattomuudestaan huolimatta ne ovat tälle kokemukseni mukaan ulkomaisia vieraitamme kovasti kiinnostavalle alueelle sekä sen historialle leimaa antavia ja merkittäviä arvokohteita, Keijo Aho vinkkaa. FL

Keijo Ahon valikoidut

Kulttuuri, taide, ei ole ainoastaan tie hyvään elämään. Se on yhtä kuin elämä.

Menkää kulttuuritilaisuuksiin, myös muihin kuin itse järjestämiinne, ja ottakaa läheisenne ja ystävänne mukaan.

Avatkaa silmänne, korvanne ja muut aistinne, ihmetelkää, kokekaa, ja jos mahdollista, nauttikaa. Mutta älkää liikaa yrittäkö ymmärtää, sillä eihän elämää voi ymmärtää.

Todellakin riittää, että vain näette, kuulette, tunnette, nautitte, suututte, rakastatte, vihaatte, mitä tahansa tuntemuksia kokemanne esitys, maalaus tai tilaisuus sitten herättääkin.

Ja, ennen kaikkea, vaatikaa päättäjiltänne, niin virkamiehiltä kuin paikallisilta poliitikoiltakin, paljon lisää satsausta kulttuuriin sen kaikille osa-alueille.

Nykyiseen tasoon nähden kymmenkertainenkin satsaus kulttuuriin olisi vain pikkusumma Lounais-Hämeen kuntien kokonaismenoissa.

Uusimmat