Lounais-Häme Ypäjä

Aino Kemlin ahersi, kun moni muu luovutti – Nyt hän on hevostenhoitaja ja kuusi ainetta kirjoittanut ylioppilas

Aino Kemlin sai kolmoistutkinnosta ammatin ja eximioita. Tärkein saavutus ovat ystävät.
Aino Kemlin suoritti ammatilliset opinnot Ypäjän Hevosopistossa ja kulki bussilla lukiokursseille Forssan yhteislyseoon. Hän kokee olevansa ensisijassa hevosopistolainen. – Olimme täällä kuin omassa kuplassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Aino Kemlin suoritti ammatilliset opinnot Ypäjän Hevosopistossa ja kulki bussilla lukiokursseille Forssan yhteislyseoon. Hän kokee olevansa ensisijassa hevosopistolainen. – Olimme täällä kuin omassa kuplassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Ei tätä oikein vielä tajua. Olen käynyt koulua aika pitkään ja nyt olen päässyt sekä ylioppilaaksi että saanut ammatin, Aino Kemlin, 18, toteaa huojentuneena.

Ypäjän Hevosopistossa aloitti kolme vuotta sitten 16 nuorta, joiden tavoitteena oli valmistua hevostenhoitajaksi ja ylioppilaaksi.

Tänään vain kolme heistä painaa violettinauhaisen ylioppilaslakin päähänsä Forssan yhteislyseossa. Kemlin on ainoa kolmoistutkinnon suorittaja.

Kolmoistutkinnossa Kemlin opiskeli ammatillisen perustutkinnon lisäksi aikuislukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon. Kaksoistutkinnossa lukion koko oppimäärää ei suoriteta.

– Onhan tässä töitä saanut tehdä, mutta ei minusta silti tunnu, että opiskelu olisi ollut ylitsepääsemättömän rankkaa, Kemlin sanoo.

Siitä saakka kun Kemlin 10-vuotiaana aloitti ratsastuskoulun, Ypäjän Hevosopisto on häilynyt haaveena mielessä. Kun peruskoulu sujui hyvin, ei hän halunnut hylätä täysin lukiovaihtoehtoakaan.

– Lähdin opiskelemaan kolmoistutkintoa sillä ajatuksella, että kokeilen, pystynkö.

Vanhemmat olisivat mielellään pitäneet tyttärensä Turussa, mutta Kemlin pakkasi itsepäisesti tavaransa ja muutti 15-vuotiaana Hevosopiston asuntolaan Ypäjälle.

Näin jälkeenpäin ajatellen itsenäistyminen sujui Kemlinistä melko kivuttomasti. Sitä edesauttoi, että hän sai kämppiksekseen serkkunsa ja muutkin ryhmän nuoret olivat vastaavassa tilanteessa.

– Olen saanut täältä tosi hyviä ystäviä mukaan. Ilman näitä ihmisiä kolme vuotta olisivat olleet aika tylsiä. Olemme tehneet paljon muutakin kuin opiskelleet: katselleet leffoja ja käyneet iltaisin ratsastamassa, Kemlin kertoo.

Yhdistelmätutkinnossa opiskelu on jaettu lukio- ja Hevosopisto-jaksoihin, joihin sisältyy myös paljon itsenäistä opiskelua. Kemlin arvelee siitä tulleen kynnyskysymys monelle kaksois- tai kolmoistutkinnon kesken jättäneelle.

– Itse olin asennoitunut siihen, että itseopiskelua on, ja minulle se myös sopii.

Ammatillisissa opinnoissa Kemlin suuntautui harrasteohjaajaksi. Hän kokee hevostenhoidon ja tallitöiden olleen hyvää vastapainoa teoreettisille lukio-opinnoille.

Ylioppilaskirjoitusten lukuloman hän vietti ratsastuskoulussa harjoittelussa.

– En tullut mökkihöperöksi, kun lukemisen lisäksi oli hyvää tekemistä. Tosin tuloksissa olisi varmaan näkynyt, jos olisin lukenut enemmän.

Kemlin kirjoitti ylioppilaskirjoituksissa pitkän matematiikan, englannin, ruotsin, uskonnon, psykologian ja äidinkielen. Approbatureita ei tullut yhtään ja eximioita kaksi.

Hän on tulokseen tyytyväinen, sillä hän myöntää joskus miettineensä, onko uurastuksessa järkeä.

– Kun ei ollut suunnitelmaa, lähdenkö opiskelemaan lisää, ei ollut motivaatiota, minkä takia saada hyvät paperit. Missään vaiheessa lopettaminen ei silti ollut lähellä.

Ainakin tulevien kuukausien osalta tulevaisuudensuunnitelmat ovat selvät.

Kemlin lähtee kesäkuussa hevostenhoitajaksi Tanskaan suomalaisen kilparatsastaja Mikaela Fabricius-Bjerren tallille, jossa hän oli jo opiskeluaikana harjoittelussa.

– En ajatellut, että lähtisin ulkomaille, mutta nyt tuli hieno mahdollisuus työskennellä huippuhevosten kanssa. Viihdyin Tanskassa tosi hyvin.

Viikonloppuna Kemlinillä on juhlaputki: perjantaina on Hevosopiston päätösjuhla, lauantaina lakkiaiset ja sunnuntaina omat juhlat leirikeskuksessa Turussa.

– Hevosia sinne ei tule, mutta jotain hevosaiheista äiti varmaan suunnittelee, Kemlin hymyilee.

Hevoset ovat nyt ykköskiinnostuksenkohde, mutta Kemlin ei poissulje, etteikö hän voisi joskus opiskella muutakin alaa. Siihen ylioppilastutkinto antaa mahdollisuuden.

– Yhdistelmätutkintoa kannattaa kokeilla. Minä selvisin, joten miksei joku muukin, Kemlin rohkaisee. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.5.2020

Fingerpori

comic