Lounais-Häme Forssa

Oma Häme vastaa: aiotaanko forssalaisia pettää sotessa?

Oma Hämeen muutosjohtaja Jukka Lindberg toteaa, että maakunta takaa palvelut sinne, missä yksityisiä toimijoita ei ole. Tosin sekin on poliittinen päätös, hän lisää.

Mielipidekirjoituksessaan (FL 10.10) kansanedusta Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) vaatii maakuntaa ja sote-uudistusta suunnittelevaa Oma Hämettä julkaisemaan suunnitelmansa siitä, miten paljon palveluja aiotaan keskittää maakuntakeskukseen.

”Kunnissa on kerrottu Oma Hämeen valmistelijoiden toimesta, että kiinteistöt teillä on, mutta ei ole lääkäreitä”, toteaa Anttila kirjoituksessaan. Hän myös arvioi, että kuntia on petetty.

Oma Hämeen muutosjohtaja Jukka Lindberg, onko tällaisia asioita ollut esillä kuntakierroksilla?

– Ei meillä ole tällaisia suunnitelmia. Malli vain on monimutkaisempi kuin nykyinen. Jos suora valinta eli valinnanvapaus toteutuu, markkinat määrittävät, mihin yksityisten toimijoiden sote-keskuksia tulee.

– Maakunta kuitenkin takaa palvelut sinne, missä yksityisiä toimijoita ei ole. Tosin sekin on poliittinen päätös. Ja toisaalta asiakkaat päättävät. Jos ei ole asiakkaita, ei maakunnankaan kannata ylläpitää sote-keskusta.

Aikoinaan puhuttiin myös mahdollisen maakunnan kokoisen kuntayhtymän perustamisesta, jos sote-uudistus menee mönkään. Onko siitä tehty suunnitelmia?

– Ei oikeastaan, me olemme valmistelleet maakuntauudistusta. Oli kuitenkin tilanne mikä tahansa, on tietenkin järkevää pitää paljon käytetyt palvelut ihmisten lähellä. Digitaalisuus voi osin tuoda niitä vielä lähemmäs eli kotisohvalle.

Miten sitten sairaalat? Onko joku niistä uhattuna?

– Ihan niin kuin olisimme käyneet tämän keskustelun ennenkin: Oli se sitten maakunta tai kuntayhtymä, ei se ole tuomassa muutosta siihen, että Forssassa ja Riihimäellä jatkavat omat sairaalansa. Niissä on osin tarjolla myös erikoissairaanhoidon palveluita. Keskussairaala on Hämeenlinnassa.

Anestesiassa tehtävät leikkaukset keskitettiin alkuvuodesta koko maassa keskussairaaloihin. Keskittämisestä määrätään terveydenhuoltolaissa ja päivystysasetuksessa. Taustalla on potilasturvallisuus. FL

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic