Lounais-Häme

Airbnb:n suosio kasvaa Forssan seudulla – "Ei ole mitenkään merkittävä tulonlähde"

Tammelan Riihivalkamassa asuva Ulla Hautamäki laittoi ystävänsä suosituksesta kaksi vuotta sitten paritalonsa toisen puolikkaan Airbnb-palveluun, jossa yksityiset henkilöt ja myös yritykset voivat tarjota vuokralle asuntoaan tai esimerkiksi kesämökkiään lyhyiksi ajoiksi.

-Talossa jäi huoneita tyhjiksi, kun lapset muuttivat pois, joten ajattelin, että miksipä ei, Hautamäki kertoo.

Elina Wirkkala taas on tarjonnut kolmen vuoden ajan Airbnb-majoitusta Culturelli-yrityksensä toimitilana toimivan omakotitalon toisesta kerroksesta Forssan Ojakadulla.

Wirkkala ja Hautamäki arvioivat, että viimeisen parin vuoden aikana Airbnb-palvelun kysyntä on selvästi kasvanut Forssan seudulla.

-Asuntoja on silti vain kourallinen, enemmänkin toivoisin niitä näkeväni. Näen sen niin, että mitä enemmän on asuntoja ja matkailijoita, sitä enemmän koko Forssan seutu hyötyy, Hautamäki sanoo.

 

Kesällä Hautamäki listasi myös Forssan keskustassa sijaitsevan yhden sijoitusasuntonsa palveluun, minkä jälkeen asunto on ollut käytännössä joka yö asuttu.

Paritalokin on ollut toukokuusta asti täynnä lähes aina. Majoittujia on ollut vaihtelevasti, mutta silti ympäri vuoden.

-Kerran oli kahden viikon aikana kuusi eri majoittujaa. Majoittujia on ollut Suomen lisäksi esimerkiksi Etelä-Koreasta, Venäjältä, Amerikasta, eri puolilta Eurooppaa ja Intiasta.

Talvella kysyntä on ollut niin pientä, että Wirkkala on pitänyt Pieneksi vihreäksi taloksi kutsutun Airbnb-kohteensa kiinni. Kesällä majoittujia on tiuhaan.

-Ei ihan joka yö mutta melkein. Huhti-toukokuussa tilanne vilkastuu, ja kesäkuu oli jo melkein ihan täynnä. Sitä ihmettelen, että majoittujia on melko vähän Suomesta, Wirkkala sanoo.

 

Airbnb:tä on etenkin suurissa kaupungeissa kritisoitu siitä, että se vääristää majoitusalan kilpailua ja syö hotellien tuloja.

Hotelli Maakunnan Eeva-Liisa Mäkelä ei näe, että asia olisi näin Forssan seudulla. Itse asiassa Mäkelä on itsekin harkinnut lisäävänsä kohteen Airbnb:hen.

-On hyvä, että ihmisillä on vaihtoehtoja. Hotelleja ja Airbnb:tä käyttävät ehkä vähän erityyppiset ihmiset, Mäkelä sanoo.

 

Scandic Forssan hotellinjohtaja Joni Järvi ei näe varsinaista kilpailua seudulla Airbnb:n ja hotellien välillä. Järvi kuvailee Airbnb:tä hyväksi palveluksi, jos se toimii, kuten sen on tarkoitettu toimivan.

-Silloin yksityiset ihmiset vuokraavat asuntoaan tai kesämökkiään. Jos sen sijaan ostetaan sijoitusasunto varta vasten Airbnb:n takia, silloin pitäisi mielestäni olla samat säännöt kuin hotelleillakin, Järvi sanoo.

-Ei tällaista Forssan seudulla paljon tapahdu, esimerkiksi Helsingissä kyllä.

Järvi kertoo, että samoilla säännöillä hän tarkoittaa muun muassa turvallisuusvaatimuksia.

-Hotellissa turvallisuudesta on pakko olla tarkkana, mutta esimerkiksi omakotitalossa tilanne on täysin eri, Järvi pohtii.

 

Hautamäki kertoo, että hän saa Airbnb:n kautta välillä 1 000, välillä jopa 2 000 euroa kuukaudessa. Paritalosta Hautamäki laskuttaa 30 euroa henkilöltä per yö, yksiöstä 35.

Wirkkala pyytää majoituksesta 40 euroa yöltä.

-Airbnb ei ole mitenkään merkittävä tulonlähde. Pyrin sen avulla lähinnä kuittaamaan talon kuluja ja maksamaan sen lainaa, Wirkkala sanoo.

Airbnb:n kautta saadut tulot Hautamäki ja Wirkkala laskuttavat yritystensä kautta ja maksavat sitä kautta myös verot niistä.

Hautamäki arvioi, että kohteiden siivoamiseen, lakanoiden pesuun ja vaihtamiseen hän käyttää yhteensä muutaman tunnin viikossa. FL

 

Majoitus yksityisillä

Airbnb on verkossa toimiva palvelu, jossa yksityiset ihmiset toimivat majoittajina hotellien sijaan.

Vuokranantajina on myös yrityksiä.

Majoituspaikkana voi toimia kokonainen talo tai asunto, osa siitä, yksittäinen huone tai vaikkapa kesämökki tai puumaja.

Majoittaja hinnoittelee majapaikan ja vastaa esimerkiksi verojen maksamisesta itse.

Majoittuja ja majoittaja voivat majoituksen jälkeen antaa palautetta toisistaan.

Teksti- ja tähtiarvostelut näkyvät julkisina.

Uusimmat

Fingerpori

comic