Lounais-Häme

Airiston Helmen jutussa tänään vangitsemisoikeudenkäynti

Turku/Helsinki
25.09.2018, 01:43

Kotimaa

Kahden Airiston Helmi -juttuun liittyvän miehen vangitsemista käsitellään iltapäivällä Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Keskusrikospoliisi KRP vaatii heitä vangittavaksi epäiltyinä törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta.
Epäillyt otettiin kiinni viime viikonloppuna poliisin laajan operaation yhteydessä. Toinen heistä on Viron ja toinen Venäjän kansalainen. Poliisin mukaan he ovat tutkinnan kohteena olevan yrityksen työntekijöitä.
KRP katsoo vangitsemisvaatimuksessaan, että henkilöitä on syytä epäillä rikoksesta. Kyseessä on siis lievempi vangitsemisperuste kuin todennäköisin syin vangitseminen.
Poliisi ei ole vahvistanut tietoja, joiden mukaan epäillyt rikokset liittyvät juuri Airiston Helmi -yritykseen. Vangittavaksi vaadituilla on kuitenkin kytköksiä Airiston Helmeen: venäläinen oli ilmoitettu kaupparekisteriin yhtiön varsinaiseksi hallituksen jäseneksi vuosina 2013-2016, virolaisella taas on yhtiön nimissä oleva puhelinliittymä.
Syksyllä 2007 perustettu yhtiö on ostanut vajaan neljän miljoonan euron edestä kiinteistöjä Turun saaristosta vuosina 2007-2014. Tällä hetkellä sen vastuuhenkilöiksi on merkitty kaupparekisteriin Italian ja Suomen kansalaiset.
STT:n tietojen mukaan Airiston Helmi on ollut Puolustusvoimien huolenaiheena pitkään. Helsingin Sanomat taas on kertonut, että myös suojelupoliisi olisi seurannut yhtiötä jo vuosia.
Poliisi teki viikonlopun aikana kotietsintöjä yhteensä 17 paikassa. Osa niistä sijaitsee Turun saaristossa, osa mantereella. Operaatioon osallistui noin sata keskusrikospoliisin työntekijää sekä noin 300 ihmistä muista viranomaisorganisaatioista, muun muassa Rajavartiolaitoksesta ja Lounais-Suomen poliisista.
KRP:n mukaan rikosepäilyissä on kyse usean miljoonan euron rahanpesusta. Lisäksi yrityksen epäillään käyttäneen pimeää työvoimaa kiinteistöjen rakentamisessa. Poliisi on alustavasti arvioinut, että pelkästään takavarikoitujen asiakirjojen ja tallennusvälineiden tutkinta kestää ainakin ensi kevään ajan.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti