Lounais-Häme

"Äiti, haluan vaihtaa koulua"

-Äiti, mä haluan vaihtaa koulua.

Kukaan vanhempi ei halua, että itkuinen lapsi tulee koulusta kotiin ja sanoo nuo sanat.

Forssalaisnaiselle näin kävi perjantaina. Alakouluikäistä poikaa oli tönitty, revitty vaatteista ja kampattu maahan koulumatkan aikana, eikä kyse ollut ensimmäisestä kiusaamisesta.

-itku oli itselläkin lähellä, kun näimme pojan kummitädin kanssa tilan, jossa poika kotiin tullessaan oli. Kun poika meni myöhemmin omaan huoneeseensa, padot aukesivat ja itkin vuolaasti, äiti kertoo.

Hän sai koulun rehtorin kiinni maanantaina. Rehtori lupasi, että asia selvitetään perinpohjaisesti.

-Rehtori sanoi, että hyvä kun otit yhteyttä, koululla ei siedetä tällaista yhtään. Koululta luvattiin olla yhteydessä kiusaajan vanhempiin, kiusatun pojan äiti jatkaa.

Hän ei ole tekemässä tapahtuneesta rikosilmoitusta, mutta aikoo rehtorin neuvosta olla yhteydessä lasten ja nuorten syrjäytymistä ehkäisevään Forssan Ankkuri-tiimiin.

-Äitinä tässä on pahinta lapsen pelko. Kouluun meno jännitti maanantaiaamuna, eikä aamupala maistunut. Kysyin lapselta, pelkääkö hän kostoa, kun äiti on vienyt asiaa eteenpäin. Lapsi vastasi pelkäävänsä.

-En voi elää ajatellen koko ajan, miten lapsi pärjää ja mitä hänelle tapahtuu.

Äidin mielestä kiusaamista tapahtuu enemmän kuin tiedetään. Hänestä tuntuu, että joskus koulut vähättelevät ja jättävät kertomatta kiusaamiseen liittyviä asioita.

Hän ei kuvittele, että oma poikansa olisi täysin puhdas pulmunen. Äiti korostaa tehneensä pienestä asti pojalle selväksi, että väkivaltaa ei käytetä ikinä, ei edes silloin, kun sitä on itse joutunut ottamaan vastaan.

Äiti kertoi tapahtuneesta tuoreeltaan sosiaalisessa mediassa.

-Moni kysyi, ettei kai vaan meidän poika ole kiusannut. Jos on, niin arestia tulee. Jotkut kritisoivat, että avauduin asiasta somessa, mutta se on minun asiani avaudunko. Ei tällaista asiaa voi hyssytellä, sain onneksi keskustelua aikaiseksi, äiti sanoo.

Forssassa sivistystoimialan turvallisuuskoordinaattorina toimiva Heikan koulun vararehtori Hannu Haapaniemi vakuuttaa, ettei nykykoulu käännä sokeaa silmää kiusaamisen edessä.

-Joskus ennen ulkoinen kuva ja moitteettomuus olivat koululle tärkeitä. Viime vuosina tyyli on muuttunut, eikä kiusaamisia vähätellä, Haapaniemi sanoo.

Hän myöntää, että kiusaamista tapahtuu edelleen. Kaikki tapaukset eivät tule koulun tietoon, mutta Haapaniemi näkee, ettei perinteinen kiusaaminen ole ainakaan kasvanut.

-Koulupäivän ulkopuolella tapahtuva some-kiusaaminen on uudehko ilmiö. Siitä keskustellaan vanhempainilloissa ja lapsia kuunnellaan herkällä korvalla. Nykymallilla asia etenee nopeasti koulun sisällä eri toimijoiden keskusteluihin. Mukana ovat esimerkiksi rehtori, vanhemmat, lapset, koulukuraattori ja -psykologi sekä terveydenhoitaja.

Kiusatun lapsen vanhemman kannattaa olla yhteydessä lapsen opettajaan. Sitä kautta asia etenee koulun kolmehenkiselle KIVA-tiimille. Monesti asiat saadaan Haapaniemen mukaan sovittua jo luokkayhteisön kesken ilman vanhempia.

-Wilmasta on ollut tässä iso apu. Niiden, joiden on vaikea kohdata kasvotusten, on helpompi kirjoittaa tapahtuneesta Wilmaan. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti