Lounais-Häme

Äitiyslomitus venähti pitkäksi - Malla Toivonen tuntee silmäsit yli 40 vuoden kokemuksella

Päivämääräksi kirjoitettiin 4.4.1977, kun yleisesti Mallana tunnettava Marja-Leena Toivonen aloitti Instrumentariumin Forssan liikkeessä ensimmäisen työpäivänsä. Tiedossa oli myyjän paikka äitiysloman sijaisuuden ajaksi.

Suunnitelmiin tuli kuitenkin muutos: Instrumentarium-pesti jatkuu edelleen. Tosin työn merkeissä enää vain ensi perjantaihin asti. Silloin Malla Toivonen suuntaa kohti eläkepäiviä myymäläpäällikön paikaltaan.

-Onhan tuota eläkevaihetta tässä jo tullut odotettua. Mutta totta kai eläkkeelle jääminen tuo siitä huolimatta ison elämänmuutoksen tullessaan.

-Vähän jännittääkin, kuinka huimasti lisääntyvän vapaa-ajan täyttäisi.

Jos ihan tarkkoja ollaan, niin aivan täysin yhtämittaisena ei Malla Toivosen ura Forssan Instrumentariumilla ole sujunut.

-Työsuhteeni katkesi yhdeksi viikoksi joulun ja uudenvuoden välillä vuonna 1978 ollessani äitiyslomalla. Koen siitä huolimatta, että minulle tulisi täällä 41 vuotta täyteen huhtikuun alussa.

 

Toivonen paljastaa valmistelleensa vastausta työuran jälkeistä elämänsisältöä koskevaan kysymykseen.

-Ainakin Vesihelmessä käynnit tulevat entistä vahvemmin ohjelmaan, samoin käsityöt. Niin ja tietenkin lapsenlapset

Lastenlasten osalta Toivonen odottaa innolla kuluvan vuoden elokuuta, jolloin lastenlasten määrä on kasvamassa iloisen perhetapahtuman muodossa kahdesta kolmeen. Samoihin käänteisiin osuu esikoulun alkaminen toistaiseksi nuorimmalle lapsenlapselle.

-Varmaan nuo käänteet tulevat jotenkin tarpeellisuuttani korostamaan.

 

Nykyisessä myymäläpäällikön asemassa Mallan Instrumentarium-urasta on kulunut reilut kolme vuosikymmentä. Työnkuvan hän toteaa kokeneen matkan varrella muutoksia monessakin muodossa.

Esimerkiksi alkuvuosien erilaiset terveydenhuoltotarvikkeet ja valokuvausvälineet kattanut liikkeen tarjonta on keskittynyt näihin päiviin tultaessa optiikka-alan palveluihin kuten näöntarkastuksiin ja silmälaseihin.

-Toimenkuvassa tapahtuneisiin muutoksiin on liittynyt myös työnantajan matkan varrella tarjoama mahdollisuus kouluttautumiseen työn ohessa. Muutoksista huolimatta tässä on voinut tuntea kaiken aikaa turvallisuutta työpaikkansa pysyvyydestä.

Ulkoisesti olosuhteet ovat eläneet esimerkiksi niin, että liike on toiminut Malla Toivosen aikana kolmessa paikassa ennen nykyistä, tämän vuosikymmenen alussa tapahtunutta asettumistaan Teatteritalolle torin reunalle.

 

Omaa muutostarinaansa kertoo myös kehitys alan paikallistarjonnassa.

-Enimmillään Forssassa toimi seitsemän optikkoliikettä, josta on tultu alaspäin nykyiseen neljään.

-Asiantuntemus sekä reilu ja avoin palvelu, jossa kaikki asiakkaat tuntevat itsensä tärkeydessään tasaveroisiksi ovat tekijöitä, joiden avulla he tulevat liikkeeseen uudelleen ja uudelleen vuodesta toiseen, Punkalaitumella syntynyt ja kasvanut, mutta jo ennen Instrumentarium-pestiään Forssaan asettunut Malla Toivonen toteaa.

Mitä tulee ihan tarkkaan ottaen hänen viralliseksi eläkepäiville siirtymiseensä, se tapahtuu 1. huhtikuuta. Hän vakuuttaa tyytyväisyyttään Instrumentariumin kanssa aikanaan sopimaansa järjestelyyn, joka mahdollistaan eläkkeelle lähdön 62-vuotiaana.

-En ole kokenut tarpeelliseksi miettiä yhtään, ettenkö käyttäisi hyväkseni tätä tilaisuutta työuran jälkeisen elämänvaiheen aloittamiseen nyt heti, kun se on vielä mahdollista suhteellisen terveenäkin. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic