Lounais-Häme

Aito kohtaaminen on Narikan voimavara

Pääasiallinen kohderyhmä on työikäiset, joilla arki ei oikein suju.

-Jos on vaikka jämähtänyt johonkin tilanteeseen niin, ettei tiedä, miten päästä eteenpäin, kuvaa sosiaalityöntekijä Tuula Heikkari.

Tulija voi olla esimerkiksi sellaisessa pattitilanteessa, ettei häneltä onnistu työnteko terveyden vuoksi, muttei myöskään terveydentilan edistäminen.

 

Narikan oleskelutilaan voi tulla kuka tahansa työikäinen aikuinen keskustelemaan ja kysymään neuvoja esimerkiksi terveyspalveluihin, sosiaalipalveluihin tai työllisyyspalveluihin liittyvissä asioissa.

-Narikassa voi tavata sosiaalialan ja terveysalan ammattilaisia. Tämä ei ole viranomaishenkinen. Jokainen tulija on meille arvokas ja tervetullut, sanoo projektipäällikkö Ilkka Peltomaa Narikan taustavoimasta SoKu-hankkeesta.

SoKu on sosiaalisen kuntoutuksen kolmivuotinen hanke Urjalassa, Akaassa ja Valkeakoskella. Hankkeessa työskentelee Etelä-Pirkanmaalla kaikkiaan kahdeksan työntekijää: sosiaalityöntekijöitä, sosiaaliohjaajia ja sairaanhoitajia.

 

Tila sijaitsee nykyisen kirjastotalon katutasossa. Urjalan Narikka on auki perjantaisin klo 9–13, jolloin myös torikuljetukset helpottavat kaikkien pääsyä paikalle. Tavoitteena on huhtikuusta lähtien järjestää Narikasta myös paluukuljetuksia tietyille kylille.

Toiminta on paluuta sosiaalityön perustehtävään: ihmisen auttamiseen arjen pulmissa ja monimutkaisissa viranomaisasioissa.

Narikassa ovat paikalla SoKu-hankkeen sosiaalialan ja terveydenhuollon ammattilaiset. Tarkoituksena on, että Kelan työntekijäkin voi käydä paikalla. Lisäksi Narikassa vierailee myös muita asiantuntijoita esimerkiksi työllisyys- ja nuorten palveluista ja mielenterveyspuolelta sekä teemoittain erilaisia asiantuntijoita.

Ihmiset voivat Narikassa kohdata myös samanlaisessa elämäntilanteessa olevia, kokea yhteisöllisyyttä ja saada näin vertaistukea.

Narikassa on tarjolla kahvia ja jokusia lehtiä luettavaksi. Narikasta saa myös nettineuvontaa yhdessä kirjaston kanssa.

Narikka toimii hankkeen turvin marraskuun loppuun 2018, mutta tavoitteena on Peltomaan mukaan jatkaa hankkeen aloittamaa toimintaa kolmannen sektorin tai kunnan vetämänä.

 

Narikka on näyteikkunamainen osa SoKu-hankkeen toimintaa, joka alkoi kaksi vuotta sitten. Narikka tekee osaltaan toimintaa tunnetuksi.

Yksilökeskeistä palvelutoimintaa on Urjalassakin viitenä päivänä viikossa. Hanketyöntekijöillä on Urjalassa 25–30 asiakasta. Lisäksi Etelä-Pirkanmaalla on asiakkaille vastaanottotoimintaa ja hankkeen nimissä erilaisten ryhmien kokoontumisia.

Parasta palautetta tekijöille on se, että ihmiset voimaantuvat ja alkavat hiljalleen uskoa itseensä.

Sote- ja maakuntauudistuksen tullessa matalan kynnyksen neuvonta on Peltomaan mukaan erityisesti tarpeen, kun ihmiset ovat epätietoisia, mistä palvelua saa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic