Lounais-Häme

Aitoja ja koskettavia tarinoita suomalaisista suomalaisille

Teuvo, maanteiden kuningas. Elämää. Mitä kuuluu, Marja-Leena? Vakosamettihousuinen mies. Onnelliset.

Somerniemen Musiikkiteatterin kesänäytelmän musiikkilista alkaa herkästi soida aivojen jukeboksissa.

Teuvo ja paperitaivas -näytelmässä on mukana 22 Gösta Sundqvistin tuttua sävellystä ja sanoitusta.

Näytelmää tähdittävät Teuvo, maanteiden kuningas ja lakkautusuhan alla olevan tehtaan uusi johtajatar Laura-Jenna (Ellinoora Alexandra Camilla) Jurvanen. Komediallinen musiikkinäytelmä loihtii Metsolan pihalle kuvitteellisen Hornankosken paperitehtaineen ja persoonineen.

-Kappaleet kuljettavat tarinaa eteenpäin, mutta niillä on myös niin vahva rooli näytelmässä, että ilman tätä musiikkia ei taitaisi olla näytelmääkään, toteaa ohjaaja Mikko Semi.

Sekä Teuvon roolin tekevä Nikolai Saikkonen että Laura-Jenna eli Silja Salminen tunnustautuvat Sundqvistin musiikin faneiksi. He ymmärtävät hyvin miksi musiikki osuu niin hyvin suomalaisten makuun.

-Ne kappaleet vain ovat niin aitoja. Sanoitukset voivat olla haikeita ja synkkiäkin mutta silti niissä on huumoria, Salminen miettii.

Saikkonen arvelee, että niissä miellyttää myös tietynlainen helppous.

-Niitä on mukava laulaa mukana ja ne oppii nopeasti. Jokainen kappale on myös itsenäinen tarina, joka kertoo elämästä ja tunteista.

Tarinoissa taas houkuttaa tuttuus; jokainen tuntee suomalaiseen, joka voisi olla vaikkapa se Marja-Leenalle soittava mies.

-Niin ja kappaleissa on myös paljon sellaisia asioita, jotka voi tunnistaa itsestäänkin, Salminen lisää.

-Niissä tiivistyy omaleimainen suomalaisuus ja surumielisyytemme varsin tarkasti, Semi lisää.

Marianne Tikkasen käsikirjoittama näytelmä on uskollinen Leevi and the Leavingsin ja Gösta Sundqvistin filosofialle. Yhteiskunnallinen näytelmä käsittelee pikkupaikkakunnan rakennemuutosta, joka uhkaa katkaista ikiaikaisen leipäpuun oksan eli sulkea tehtaan. Näytelmä kertoo tehtaan työporukasta, jolta menee työt alta.

Teuvon unelmissa paperitehtaan ohittaa ralliharrastus, joka on rahoitettava töiden päättymisen jälkeenkin.

-Näytelmässä käsitellään vakavia asioita, mutta Sundqvistin tapaan ne jäävät huumorin ja lämmön taakse, kolmikko summaa.

Romantiikkaakin kesäiseen näytelmään tietysti kuuluu.

-Ja onnellinen loppu. Uskoisin, että ihmiset lähtevät täältä hyvällä mielellä, Semi lisää.

Yleisö hyräilee kotimatkallaan melko varmasti Leavingsia.

Musikaali Teuvo ja paperitaivas, Somerniemen Musiikkiteatteri. Ensi-ilta tänään kello 19. Yhteensä 10 esitystä 17. heinäkuuta mennessä.

Uusimmat

Fingerpori

comic