Lounais-Häme Hämeenlinna

Aivovuotoa Tampereelle? Maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen ja kaksi hänen tärkeintä alaistaan hakevat töihin Pirkanmaalle

Haku ei kerro kolmikon mukaan ongelmista liiton sisällä, vaan puhtaasti "Pirkanmaan imusta". Ahonen on 10 maakuntajohtajaksi hakeneesta ainoa, joka työskentelee tällä hetkellä vastaavassa tehtävässä. Aluekehitysjohtajaksi haki 15 hakijaa eri puolilta Suomea ja yksi Brysselistä.
Maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen kertoo nauttineensa vahvasta tuesta ja luottamuksesta. "Suuri määrä mielenkiintoisia asioita on parhaillaan työstössä, eikä Hämeen liitosta siis ole vähääkään työntöä. Kysymys on puhtaasti Pirkanmaan imusta", hän selittää hakuaan Pirkanmaan liiton johtoon. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa
Maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen kertoo nauttineensa vahvasta tuesta ja luottamuksesta. "Suuri määrä mielenkiintoisia asioita on parhaillaan työstössä, eikä Hämeen liitosta siis ole vähääkään työntöä. Kysymys on puhtaasti Pirkanmaan imusta", hän selittää hakuaan Pirkanmaan liiton johtoon. Kuva: Esko Tuovinen / FL

Kanta-Hämeen maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen on ehdolla Pirkanmaan maakuntajohtajaksi. Ahosen nimi löytyy paikkaa hakeneiden joukossa. Haku päättyi tänään perjantaina klo 15.

Ahosen lisäksi Pirkanmaan liittoon haki myös kaksi muuta Hämeen liiton avainhenkilöä. Kehittämisjohtaja Matti Lipsanen ja maakunnan kehittämispäällikkö Marko Mälly lähtivät ehdolle avoinna olleeseen aluekehitysjohtajan virkaan.

Maakuntajohtaja vakuuttaa, ettei kyse ole joukkopaosta Hämeen liitosta.

– Meillä on Hämeen liitossa mainio joukkue ja hieno yhteishenki työkavereiden kesken. Lisäksi olemme viime vuosina saaneet nauttia sekä poliittisen johdon että kuntiemme virkajohdon erittäin vahvasta tuesta ja luottamuksesta. Suuri määrä mielenkiintoisia asioita on parhaillaan työstössä, eikä Hämeen liitosta siis ole vähääkään työntöä, hän toteaa lähettämässään tiedotteessa.

Ahosta pohjoinen maakunta kiinnostaa suuruutensa vuoksi.

– Vahvasti kehittyvä Pirkanmaa on maan toiseksi suurin keskus, joten kysymys on puhtaasti Pirkanmaan imusta, maakuntajohtaja taustoittaa.

Kymmenen hakijaa, Ahonen vahvoilla

Pirkanmaan maakuntajohtajaksi haki kaikkiaan kymmenen henkilöä. Anna-Mari Ahonen on heistä ainoa, joka jo työskentelee vastaavanlaisessa tehtävässä maakuntaliitossa.

Hänen lisäkseen tehtävää hakivat esimerkiksi Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimiston EU-yhteysjohtaja Hannele Räikkönen ja Pirkkalan kunnan kaavoitusjohtaja Matti Jääskeläinen sekä Suomen Elinkeino- ja Kehitysyhtiöt SEKES ry:n toiminnanjohtaja Jaakko Helenius.

Maakuntajohtajaksi hakivat lisäksi Biomensio Oy:n tieteellinen johtaja Sanna Auer Pirkkalasta, lead cloud manager Mandi Hakala Tampereelta, tekniikan tohtori ja sotilasprofessori (evp) Mika Hyytiäinen Tampereelta, Suomen Itämeri Instituutin johtaja Esa Kokkonen Tampereelta, Mehiläinen Home Servicesin palvelukoorinaattori Iiro Kokkonen Tampereelta sekä laskentatoimen merkonomi Jarkko Välikangas Oulusta.

Pirkanmaan liitto on 23 kunnan muodostama kuntayhtymä yli puolen miljoonan asukkaan Pirkanmaalla. Maakuntajohtaja johtaa yli 50 henkilön toimistoa.

Maakuntajohtajan tehtävää olisi jäljellä vielä pari vuotta

Anna-Mari Ahosen johtajapesti Hämeen liitossa sai vuosi sitten jatkoa, kun hänelle tehtiin kolmen vuoden jatkosopimus. Hän on toiminut maakuntajohtajana Kanta-Hämeessä syyskuusta 2016 lähtien.

Aiemmin Ahonen on toiminut muun muassa Janakkalan kunnanjohtajana, HHT-kasvukäytävähankkeen projektijohtajana sekä maakunta-arkkitehtinä. Pirkanmaa tuli hänelle tutuksi opiskeluvuosina sekä työuran alkuvaiheessa 2000-luvun alussa.

Arkkitehdin koulutuksen saanut Ahonen täyttää lauantaina 50 vuotta. Aiemmin tänä vuonna Ahonen haki johtajasopimukseensa kuuluvaa palkallista kahdeksan viikon vapaata tuulettaakseen aivojaan ja saadakseen uusia ideoita. Anomuksesta syntyi kuntavaalien alla poliittista keskustelua, joka päättyi siihen, kun Ahonen veti anomuksensa pois.

Pirkanmaan liitto toivoo maakuntajohtajaltaan kokemusta kansallisesta ja kansainvälisestä vaikuttamistyöstä, laajoista yhteistyöverkostoista sekä taitoa johtaa muutosta. Lisäksi se edellyttää viestinnällisiä valmiuksia, yhteistyötaitoja sekä hallinnollista kokemusta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Hämeen liiton kehittämisjohtaja Matti Lipsanen asuu Toijalassa. Hän tuli liittoon töihin jo 27 vuotta sitten. Kuva: Esko Tuovinen
Hämeen liiton kehittämisjohtaja Matti Lipsanen asuu Toijalassa. Hän tuli liittoon töihin jo 27 vuotta sitten. Kuva: Esko Tuovinen

Myös aluekehitysjohtajan pesti kiinnosti hämäläisiä

Pirkanmaan liiton aluekehityksestä vastaavaa johtajan tehtäviin kuuluu vastata kansallisiin ja kansainvälisiin aluekehityshaasteisiin ja osallistua innovaatio- ja tulevaisuustyöhön.

Virkaa hakenut Matti Lipsanen vahvistaa Ahosen tavoin, ettei mikään Kanta-Hämeessä työnnä häntä toisaalle.

– Hämeen liitto on hyvä työpaikka ja Kanta-Hämeessä on todella hienoa tehdä töitä. Olen tullut liittoon töihin 27 vuotta sitten ja viimeksi 16 vuotta sitten hakenut töitä talon ulkopuolelta. Voi siis hyvällä syyllä sanoa, että olen palvellut uskollisesti, eikä pyrkimystä toisaalle ole ollut.

Pirkanmaan liiton kaltaisia paikkoja ei kuitenkaan tule haettavaksi usein.

– 55-vuotiaana ajattelin vielä miettiä uusien haasteiden mahdollisuutta ja nostaa tämän kortin. On onni jatkaa Hämeen liitossa, jos en tule valituksi, Lipsanen sanoo.

Marko Mälly on samoilla linjoilla.

– Kysymys on minullakin tarttumisesta omalla urapolulla etenemisen mahdollisuuteen.

Aluekehitysjohtajan tehtävään haki 16 henkilöä. Heidän joukossaan ovat Pirkanmaan liiton nykyinen määräaikainen aluekehitysjohtaja Päivi Myllykangas sekä Euroopan unionin ulkosuhdehallinnon senior strategic advisor Antti Häikiö Brysselistä.

Tehtävään pyrkivät Hämeen liiton kaksikon ohella myös Keski-Suomen liiton kehittämispäällikkö Hannu Koponen Jyväskylästä, Päijät-Hämeen liiton edunvalvontajohtaja Mari Kuparinen Lahdesta ja Kymenlaakson liiton aluekehitysjohtaja Jussi Lehtinen Kotkasta.

Muita hakijoita ovat  Business Tampereen johtaja Niina Immonen, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori Asko Jaakkola Kotkasta, Rakentamisen Laatu RALA ry:n kehitysjohtaja Miia Asikainen Lappeenrannasta, Jämsän kaupungin matkailu- ja markkinointijohtaja Ulla Haggren, DI Marko Honkanen Nokialta, MW-Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Otto Huttunen Mänttä-Vilppulasta, Hiedanrannan Oppimiskylän ESR-hankkeen vetäjä Leena Kallio Nokialta, Taysin development manager Marco Roth Tampereelta ja  Nordiska skärgårdssamarbetetin yhteistyöjohtaja Annastiina Sarlin Paraisilta.

Uusimmat

Fingerpori

comic