Lounais-Häme

Ajattelumallit uusiksi kunnissa

Kunnanjohtaja Jarmo Määtälle on luvassa palkankorotus.

 

Kun jokioislainen Jarmo Määttä, 60, tekee toiminnallista tilinpäätöstä menneestä vuosikymmenestään, hän löytää nopeasti suurimmat onnistumisen ja ilon aiheet.

-Privaattielämässä olen saanut tyydytyksellä seurata poikieni ja lastenlasten elämän sujumista ja lasten kasvua. Nuorimmalla pojallani on kolme lasta. Heidän perheensä asuu Akaassa. Vanhin poikani asuu Helsingissä.

Ammatillisesti vuosikymmen on ollut mielenkiintoinen ja työläs. Pelkoa leipääntymisestä ei ole ollut.

-Saan olla kiitollinen, että olen pysynyt mukana muutoksen vauhdissa. Vuodesta 2006 lähtien kunta-alalla on ollut myllerrystä; kuntarakenteeseen ja soteen liittyviä selvityksiä ja lausuntoja on sorvattu todella paljon. Edessä olevaa ei tiedetä vieläkään, mutta tulevat vuodet pitäisi silti suunnitella.

Kuntajohtajan työ on myös muuttunut olennaisesti Määtän uran aikana. Kun Kiikoisissa työ koostui pääasiassa toimistotöistä, nimenvedosta ja kokouksista, Jokioisilla voi mennä päiviä, jolloin kunnanjohtajan kulmahuoneessa eivät valot juuri pala.

Nyt valkoinen katumaasturi vie miestä tapaamisesta toiseen – toisinaan jopa neljänä päivänä viikossa. Kilometrejä kertyy vuodessa jopa 40000.

Työstä iso osa on tehtävä tapaamisissa lähialueella, seutukunnalla, Helsingissä ja ulkomaillakin.

-Henkilökohtaiset kontaktit ovat verkostoitumisessa todella tärkeitä, ja verkostoitumatta kuntajohtaja ei voi nykyaikana pärjätä. Myös suhteet oman kunnan ihmisiin on pidettävä kunnossa.

Tuleva vuosikymmen lupaa kuntiin lisää muutosta, kun maakuntauudistus muuttaa tehtäväkenttää. Määttä ottaa sen haasteena.

-Ensi kaudella valtuutetut ovat uuden edessä ja johtajat samoin. Vielä emme tiedä millaiseksi toimintakenttä ja rahoitus muuttuvat, mutta se on selvää, että kuntien on keksittävä uutta, mielekästä tekemistä.

Maakunta vie kuntien perinteisiä tehtäviä, mutta tuhkaa kuntien ei kannata ripotella ylleen. Murros voi Määtän mukaan tuoda myös uutta. Sitä on Jokioisilla mietittävä yhdessä valtuutettujen ja kuntalaisten kanssa.

-Jos verotusoikeus ja vapaus päättää säilyvät, asiat pystytään hoitamaan. Kunnissa osataan laskea. On ajateltava asioita uudella tavalla, mietittävä kunnan tehtäviä ja innovoitava.

Määttä on kotiutunut Jokioisiin. Muutaman kerran hän on hakenut toisaalle töihin.

-Hakeminen on aina viesti. Jos hakee muualle, pitää myös tulla valituksi. Jatkuva hakeminen haittaa työhön keskittymistä.

Kotiutumiseen viittaa myös se, että hän rakennutti talon hiljattain Sällintielle. Sitä ennen Määttä asui rivitaloasunnoissa, joissa sinkkumiestä pidettiin silmällä.

-Omakotitalossa on kieltämättä oma rauhansa. Eihän yksi ihminen sen tiloja tarvitsisi, mutta asun siinä niin kauan kuin hyvältä tuntuu, ja sitten arvioin tilanteen taas uudelleen.

Eläkkeelle siirtymistä hän ei vielä sen paremmin ajattele. Lakisääteinen aika täyttyy tulevalla valtuustokaudella.

-Työhaluja ja innostusta riittää, ja olen hyvin työkeskeinen. Kun eläkkeelle siirtymisen aika joskus koittaa, minulla pitää olla suunniteltuna jotain mielekästä tekemistä. Sohvalle en voi jäädä pyörimään.

Vapaa-ajalla Määtän tie vie luontoon liikkumaan.

-Meren rantaan on vain päästävä. Veneen myin, kun talon rakensin, mutta saaristo kutsuu silti. FL

 

Jarmo Määttä
5.9.1956kotoisin Raumaltasosionomi ja merkonomikouluvuodet Porissa ja kunta-alan opinnot Tampereen yliopistossa.Jokioisten kunnanjohtaja vuodesta 2003 lähtien. Sitä ennen kunnanjohtajana Lapin kunnassa 1989-1998 ja Kiikoisissa 1988-89.Makropilotti Oy:n toimitusjohtajana vuosina 1999-2003.Kahden pojan isä ja kolmen lapsenlapsen ylpeä isoisä.Harrastuksiin kuuluu liikunta ja luonto. Erityisen rakkaita ovat rannikkoseutu ja meriluonto.

Uusimmat

Fingerpori

comic