Lounais-Häme

Ajokeli pysyy huonona suuressa osassa maata – Illalla luvassa voimakasta lumipyryä lännestä

Ilmatieteen laitos: Alkuviikolla "poikkeuksellisen runsasta" lumisadetta Etelä- ja Lounais-Suomeen.
Tuuli kinostaa lunta, ja puihin kertyy paikoin nuoskaista tykkylunta. Sakeinta lumisade on etelässä ja lännessä.
Tuuli kinostaa lunta, ja puihin kertyy paikoin nuoskaista tykkylunta. Sakeinta lumisade on etelässä ja lännessä. Arkistokuva

Ajokeli on tänään huono lumisateen sekä lumisten ja liukkaiden tienpintojen vuoksi suuressa osassa maata, varoittavat Tieliikennekeskus ja Ilmatieteen laitos.

–  Eilisillasta alkaen eniten lunta on tullut Porvoon Harapakassa, jossa on mitattu 11 senttiä. Lisäksi muun muassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Juupajoella on mitattu yhdeksän senttiä. Viimeöiset lumiaseet osuivat Uudeltamaalta pohjoisluoteeseen ulottuvalle linjalle, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala kertoo STT:lle.

Merellä on Mustalan mukaan kovan tuulen varoitus, Selkämerellä jopa myrskyä. Tänään ajokeli on huono Etelä-Suomessa, Pirkanmaalla sekä Keski-Suomessa.

Huomenna maan lounaiskolkassa eli Varsinais-Suomen, Kymeen, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen ja Satakunnan alueilla on Mustalan mukaan odotettavissa jopa erittäin huonoa liikennesäätä. Etelä-Savon ja Etelä-Savon alueilta Pohjois-Pohjanmaan länsiosiin sekä Pohjanmaalle on luvassa huonoa ajokeliä.

–  Seuraava lumisadealue saapuu iltayöllä Lounais-Suomeen, josta se leviää Etelä- ja Länsi-Suomeen. Koko huomisena päivänä ja vielä keskiviikkonakin pyryttää voimakkaasti. Samalla on tulossa voimakasta idän ja kaakon välistä tuulta.

Runsaita lumisateita on odotettavissa keskiviikkoon asti erityisesti maan eteläosaan. Ilmatieteen laitos kuvailee alkuviikon lumisadetta ”poikkeuksellisen runsaaksi”.

Ilmatieteen laitoksen mukaan suurimmat lumikertymät saadaan Rauma–Lahti-linjan eteläpuolella, missä voi kolmen vuorokauden aikana maanantaista keskiviikkoon kertyä yhteensä 30–40 senttiä lunta, paikoin jopa 50 senttiä.

Varsinkin lounaassa lumisade voi olla märkää ja herkästi puihin tarttuvaa, jolloin puiden taipumisesta sähkölinjoille voi aiheutua sähkökatkoja.

Fingerpori

comic