Lounais-Häme Forssa

Ajoneuvojen liu'uttaminen Prismalla huolestuttaa – Pahimmillaan seurauksena voi olla sakkoa ja ajokieltoa

Nuoriso on ottanut Prisman parkkipaikan kaahailupaikakseen. Poliisi muistuttaa, että seurauksena voi olla sakkoja ja ajokieltoa.
Vanhempi konstaapeli Mika Penttilä Hämeen poliisista ja prismajohtaja Minna Hovila-Myllylä toivovat nuorison lopettavan ajoneuvojen liu'utuksen Prisman parkkialueella ennen kuin henkilövahinkoja sattuu.

Prisman liikekeskuksella on lisääntynyt ilmiö, joka huolestuttaa niin poliisia, Prisman henkilökuntaa kuin liikekeskuksen asiakkaitakin. Forssan Lehti uutisoi 30. marraskuuta, kuinka kaksi nuorta – toinen 15-vuotias – sai sakot ja menetti väliaikaisesti ajolupansa ajoneuvon liu’uttamisesta Prisman parkkialueella. Nuoria epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja vakavasta piittaamattomuudesta.

Tämäkään ei ole rauhoittanut tilannetta, vaan kaahailu parkkialueella on Prismajohtaja Minna Hovila-Myllylän mukaan edelleen jatkuvaa. Ajoneuvon liu’uttaminen tapahtuu pääosin puutarhamyymälän puoleisen päädyn parkkialueella ja autopesulan läheisyydessä, mutta tilannenopeudet ovat välillä turhan korkeita jopa liikekeskuksen edustalla korokkeista huolimatta.

Muutama autonlämmitystolppa, puu ja kivetys on jo kärsinyt vaurioita. Henkilövahingoilta on toistaiseksi vältytty, mutta Hovila-Myllylä pelkää, että kohta jotain sattuu.

– Jos joku nuori ajaa toisen ihmisen yli, siitä jää tekijälle ja uhrille elinikäinen ikävä muisto. Toivoisin, että vanhemmat keskustelisivat asiasta nuortensa kanssa. Peräänkuulutan vastuunkantoa ja toisten ihmisten huomioimista, Hovila-Myllylä sanoo.

Lumi ja liukkaus kiihdyttää nuorten intoa liu'uttaa ajoneuvojaan niin yleisillä teillä kuin parkkialueillakin. Kuva: Tapio Tuomela
Lumi ja liukkaus kiihdyttää nuorten intoa liu’uttaa ajoneuvojaan niin yleisillä teillä kuin parkkialueillakin. Kuva: Tapio Tuomela

Kotoa ohjeistusta

Samaa sanoo vanhempi konstaapeli Kaisa Kuusela Hämeen poliisilaitokselta. Poliisin perustehtäviin kuuluu kaikkien kansalaisten turvallisuuden varmistaminen. Kuusela muistuttaa, että vastuunkanto ja ylipäätään eväät elämälle saadaan kotikasvatuksesta ja lähipiiriltä.

Kuusela valistaa nuoria ja heidän vanhempiaan, että parkkipaikalla ajoneuvon liu’uttamisesta voi olla seurauksena sakkoa ja ajokieltoa.

– Kaikki tapaukset katsotaan tilannekohtaisesti ja lopputuloksena voi olla mikä tahansa nuhtelusta käräjille menoon asti. Liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja piittaamattomuudesta voi saada sakkojen lisäksi ajokieltoa yhdestä kuuteen kuukautta, törkeästä enemmän sakkoa ja vielä pidemmän ajokiellon. Jos syyllistyy toistuvasti liikennerikoksiin, sillä voi olla vaikutusta sakon suuruuteen ja ajokiellon pituuteen, Kuusela kertoo.

Valvontapyyntö aktivoi poliisia

Poliisi käy resurssien sallimissa rajoissa paikan päällä tekemässä valvontaa. Kuusela muistuttaa, että toisten huomioiminen, asenteet ja ajatukset liikenteessä lähtevät kuitenkin ratin ja penkin välistä.

Mitä kansalainen voi tehdä, jos näkee tällaista piittaamattomuutta ja on asiasta joko huolissaan tai näreissään?

– Jos kyse on akuutista vaaratilanteesta, voi soittaa hätänumeroon 112. Jos haluaa lisää valvontaa, kannattaa käydä jättämässä valvontapyyntö poliisin verkkosivuilla, mistä tiedot menevät eteenpäin kootusti.

Kuusela kertoo, että paikallisten partioiden lisäksi Forssan ja muun Kanta-Hämeen alueella liikkuu poliisin liikenneryhmän partioita.

Roskaaminenkin ongelmana

Hovila-Myllylä kertoo, että Prisma on saanut huolestunutta asiakaspalautetta, jossa on kannettu huolta sekä ihmisten turvallisuudesta että omista autoista. Ilmiö ei ole tuore. Sitä on Hovila-Myllylän mukaan esiintynyt pitkään, mutta kesästä alkaen nykyisessä laajuudessaan.

Toinen, lievempi ilmiö parkkialueella on roskaaminen. Prismajohtajan mukaan henkilökunta saa joka aamu käydä siivoamassa parkkipaikan nuorten roskaamisen jäljiltä.

Yksi ongelma on myös se, että yhteislyseolta päin Porttikujaa pitkin ajetaan vauhdilla Prisman parkkialueelle risteyksestä, josta vain huoltoajo on sallittu.

– Olemme asentaneet sinne betoniporsaat, jotka tekevät risteyksestä kapeamman. Se on hidastanut tilannenopeutta, mutta edelleen ajetaan parkkialueelle siitä sisääntulosta, joka on sallittu vain huoltoajolle ja henkilökunnalle, Hovila-Myllylä kertoo.

Osuuskauppa Hämeenmaa aikoo lisätä alueella kameravalvontaa, jotta tekijät saadaan kuriin. Hovila-Myllylä toivoo nuorilta harkintaa ja vanhemmilta keskustelua nuorten kanssa, jottei kenenkään tarvitsisi enää joutua tekemisiin poliisin kanssa. FL

 

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic