Lounais-Häme Forssan seutu

"Ajot vähentyneet dramaattisesti" – Forssan seudun taksit tarjoavat kauppakassipalvelua henkensä pitimiksi

Ajot ovat vähentyneet olemattomiin. Taksin voi tilata käymään kaupassa esimerkiksi iäkkään omaisen puolesta.
Yhteiskunnan pyörien pysähdyttyä ei taksiautoilijoillakaan ole kiirettä pitänyt. Kuva: Tapio Tuomela
Yhteiskunnan pyörien pysähdyttyä ei taksiautoilijoillakaan ole kiirettä pitänyt. Kuva: Tapio Tuomela

Koronavirusepidemian aiheuttamat poikkeusolot ovat vieneet kyyditettävät myös takseilta. Forssan seudun taksit ry:n puheenjohtaja Matti Lehtinen sanoo, että ajot ovat vähentyneet dramaattisesti.

– Pyrimme edelleen pitämään päivystyksen 24 tuntia vuorokaudessa, mutta ajot ovat tosi vähissä.

Kulkemisen tarve ei ole kuitenkaan kokonaan loppunut, joten autoilijat ovat kiinnittäneet erityistä huomiota käsihygieniaan ja desinfioineet autojaan.

Kaikki kela- ja sote-kyytien yhdistelymatkat on lopetettu, koska useampaa kyydittävää ei näissä oloissa haluta ottaa samaan autoon.

Rahat ja kauppalista taksikuskille

Henkensä pitimiksi taksiyrittäjät tarjoavat kuluttajille kauppakassipalvelua. Yhteyttä voi ottaa joko taksikeskuksen kautta tai suoraan autoilijaan.

Taksin voi tilata kotiosoitteeseen, jossa autoilijalle annetaan rahat ja kauppalista. Mikäli ostokset on tilattu kaupasta, ruokakassi toimitetaan kotiin mittaritaksalla.

– Pohdimme, miten asiointikäynnit laskutetaan. Oma ajatukseni olisi, että jos autoilija hoitaa kauppa-asioinnin, voisi ostosten keräämisestä periä kiinteän hinnan, esimerkiksi 5–10 euroa. Tällä ajalla ei odotustaksaa siis käytettäisi, Lehtinen miettii.

Lehtisen mukaan taksit ovat valmiudessa myös sen varalta, että kunnat tarvitsevat apua esimerkiksi ruokien kuljettamiseen.

”Toivottavasti kaikki ottavat tilanteen tosissaan”

Kovin paljon muuta taksiautoilijat eivät voi elantonsa turvaamiseksi tehdä. Ihmisten jättäytyessä yhä enemmän kotioloihin, ei taksipalveluille ole juuri kysyntää.

– Toivottavasti kaikki ottavat tilanteen nyt erittäin tosissaan, jotta epidemiasta päästäisiin mahdollisimman nopeasti eroon. Talous ei kestä, jos tämä kovin pitkään jatkuu, Lehtinen huokaa.

Suomen taksiyrittäjät vaativat muiden pienyrittäjien tavoin valtiolta pikaisia toimia yrittäjien tilanteen helpottamiseksi. Muun muassa pankeilta ja eläkeyhtiöiltä edellytetään joustoa ja vastaantuloa vaikeassa tilanteessa. FL

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic