Lounais-Häme

Akrobatia ihastutti koulun vihkiäisissä

 

Urjalan yhtenäiskoulun vihkiäisjuhlassa puhunut opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kehui urjalalaisia päättäjiä ja virkamiehiä, jotka tekivät päätöksen uuden koulun rakentamisesta.

-Urjala ansaitsee arvostuksen. Täällä on viisaita päättäjiä ja rohkeita virkamiehiä, Grahn-Laasonen kiitteli.

Hänen mukaansa modernia koulua, jossa ei ole sisäilmaongelmia on syytä juhlia. Ja se, että rakennus valmistui Suomen juhlavuotena vain lisää juhlantuntua.

-Forssalaisena täytyy myöntää, että kateuden tunne ei ole kaukana, ministeri muotoili.

Hän lisäsi, että Urjalan kaltainen päätös uuden koulun rakentamisesta on useammassa kunnassa mietinnässä.

Grahn-Laasosen mukaan lapsiperheen on hyvä muuttaa Urjalaan. Oppiminen on turvallista eikä vähiten hyvän sisäilman takia. Ministeri muistutti, että kunnan vastuulla on pitää huolta siitä, että lapset voivat opiskella terveellisessä ympäristössä.

-Oppimisen pitää myös olla hauskaa. Täällä ilo ja motivaatio lisääntyvät. Uusi koulu lisää myös henkilökunnan työssäjaksamista.

Opetusministeri kiitteli myös sitä, että henkilökunta sekä lapset ja nuoret ovat saaneet olla mukana koulun suunnittelussa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tavoitteena on, että jokaisella lapsella olisi harrastus. Grahn-Laasonen totesi, että kunnat voivat auttaa tavoitteeseen pääsyssä.

-Urjalassa uudet tilat tarjoavat mahdollisuuksia harrastaa.

Urjalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Raimo Saari (sd.) totesi puheessaan, että yhtenäiskoulun rakentaminen oli kunnan suurimpia investointeja, jollei suurin.

Hän kysyi heti perään, onko kunnalla ollut varaa ja tarvetta rakennukseen.

Kun rakennusurakasta päätettiin, kunnan taloustilanne oli heikko.

-Olimme lähellä kriisikuntaa, mutta nyt tilinpäätös oli reilusti plussalla.

Asukkaiden määrä sen sijaan ei ole plussalla. Viime vuonna syntyi vain 29 urjalalaista ja laskevat oppilasmäärät huolestuttavat Saarta. Hän arveli, että eteen voi tulla tilanne, että vain yksi koulu riittää.

Myös lukion tulevaisuus huolestuttaa Saarta. Hän pelkää, että lukioverkkoa kutistetaan entisestään.

-Jos lukio lakkaa, niin silloin viimeistään Aseman koulun sata oppilasta mahtuu tänne.

Saari mietti puheessaan, onko koulu hyvä houkutin lapsiperheille.

-Me päättäjät ainakin toivomme niin. Urjalassa voivat nuoretkin olla ja elää, Saari summasi.

Urjalan kunnan sivistysjohtaja Juha Salo totesi Saaren puheen jälkeen, että oppilasmäärä näyttää tällä hetkellä hyvältä.

-Ilahduttavaa on, että saamme naapurikunnista uusia oppilaita ja kuntaan on muuttanut lapsiperheitä niin paljon, että kouluun saadaan 40 uutta oppilasta. FL

 

15 miljoonan euron urakka
Urjalan valtuusto päätti 17. kesäkuuta 2013 käynnistää uuden yhtenäiskoulun suunnittelun.Hankesuunnitelmavaiheen jälkeen urjalalainen arkkitehtitoimisto Mikko Uotila laati tarkemmat rakennussuunnitelmat.Sivistyslautakunta antoi 24. huhtikuuta 2014 sivistystoimenjohtajalle luvan pedagogisen toimikunnan perustamiseen.Toimikunta sai tehtäväkseen ops 2016 perusteiden mukaan laatia käytännönläheisen toimintakulttuurin uuteen yhtenäiskouluun.Erityisesti työryhmä paneutui oppimiseen, hyvinvointiin, johtamiseen ja henkilöstön osaamiseen.Kunnanhallitus hyväksyi 4. marraskuuta 2014 rakennuksen pääpiirustukset.Urakkakilpailu järjestettiin talvella 2015 ja kunnanhallitus päätti urakoitsijoiden valinnasta 11. toukokuuta 2015.Päärakennusurakan toteutti Rakennus K. Karhu Oy.Rakennustyöt alkoivat heinäkuussa 2015.Koulun peruskiven muuraustilaisuutta vietettiin 11. marraskuuta 2015.Koulu otettiin käyttöön 10. huhtikuuta 2017.

Fingerpori

comic