Lounais-Häme Urjala

Akrobatiaa hevosen selässä – Katso video: Vikellyksen suosio kasvaa valtakunnallisesti, ja Urjalassa järjestetään jo kisoja

Vikellys-harrastuksen suosio kasvaa jatkuvasti, sanoo Urjalassa hevostallia pyörittävä Heidi Sinda. Suomessa yhä melko harvinaiset vikellyskilpailut jatkuvat Hessi-tallissa vielä sunnuntaina.
Venla Vaittinen (vas.) ja Mikaela Sinda näyttävät, että vikellystä voi harrastaa myös pareittain. Lapsille on tärkeää päästä harrastamaan yhdessä ja löytämään haastavasta lajista myös iloa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Venla Vaittinen (vas.) ja Mikaela Sinda näyttävät, että vikellystä voi harrastaa myös pareittain. Lapsille on tärkeää päästä harrastamaan yhdessä ja löytämään haastavasta lajista myös iloa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Näky on kaunis ja sulava.

Urjalalainen 10-vuotias Sonja Savela asettaa oikean jalkansa vikellysvyön lenkkiin ja asettuu hevosen kyljelle puoli-istuvaan asentoon. Sitten hän nostaa vasemman jalkansa suorana ylös.

– Tämä on niin hauskaa, Sonja Savela nauraa, kun hevonen jatkaa käyntiään ratsastuskentällä.

Urjalassa on harrastettu vikellystä eli akrobatiaa liikkuvan hevosen selässä jokusen vuoden ajan. Nykyiset ryhmät saivat alkunsa siitä, kun hevostalliyrittäjä Heidi Sindan tytär Mikaela Sinda halusi jatkaa Tampereella aloittamaansa harrastusta kotitallissa.

Paikallinen ratsastusseura Urjalan Hevosurheilijat sai syksyllä 2017 opetusministeriön tukea siihen, että vikellys tuodaan Urjalaan. Tuella pystyttiin palkkaamaan Tampereelta vikellyksen ohjaaja.

Vikellyksen tarkoituksena on olla näyttävää. Siksi lajissa pukeudutaan kauniisti ja jätetään kypärä naulaan. Urjalalainen Sonja Savela tekee vaa'an hevosen selässä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Vikellyksen tarkoituksena on olla näyttävää. Siksi lajissa pukeudutaan kauniisti ja jätetään kypärä naulaan. Urjalalainen Sonja Savela tekee vaa’an hevosen selässä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Harrastajia ei ollut hankala löytää lajin pariin edes pikkupaikkakunnalta. Heidi Sindan mukaan ihmisiä kiinnostavat tänä päivänä haastavat lajit.

– Urheilussa haetaan rajoja. On triathlonia ja parkouria. Samalla myös vikellyksen suosio on kasvanut nopeasti, Sinda sanoo.

Hänen mukaansa lapsia kiinnostaa lajissa se, että vikellystä saa harrastaa osana ryhmää ja hevosten kanssa.

– Vikellys voi olla yksilölaji, mutta sitä voidaan harrastaa myös pareittain tai ryhmässä. Lapsille yhteinen tekeminen on erityisen tärkeää.

 

Usein vikellyksen aloittavilla lapsilla on taustallaan voimistelu- ja hevosharrastus.

Esimerkiksi Sonja Savela ja hänen harrastuskaverinsa Venla Vaittinen kertovat olleensa tekemisissä hevosten kanssa koko pienen ikänsä.

Lisäksi molemmat ovat harrastaneet balettia ja monipuolisesti myös muita lajeja.

Laji samaan aikaan kiehtoo ja kauhistuttaa lapsia.

– Hevosen selässä kaikki temput ovat kaksi kertaa vaikeampia kuin pukilla, Sonja Savela sanoo.

Vikellyskilpailut ovat vielä toistaiseksi harvinaisia Suomessa, mutta tänä viikonloppuna sellaiset järjestetään Urjalassa. Kilpailut jatkuvat tänään sunnuntaina Hessi-tallissa kello 10 alkaen.

Maneesissa nähdään lauantain ja sunnuntain aikana yli 100 vikeltäjää, joista osa on suoraan Suomen huipulta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic