Lounais-Häme

AKT aloittaa laajennetun ylityö- ja vuorojenvaihtokiellon maanantaista alkaen

Helsinki
04.10.2018, 16:44

Kotimaa

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto (AKT) aloittaa maanantaina laajennetun ylityö- ja vuorojenvaihtokiellon sopimusaloillaan. Toimet ovat voimassa 28. lokakuuta asti.
AKT perustelee toimiaan hallituksen suunnitelmalla heikentää alle kymmenen hengen yritysten työntekijöiden irtisanomissuojaa.
– AKT ei hyväksy jäseniinsä kohdistuvaa työsuhdeturvan heikennystä eikä ylipäätään työntekijöiden eriarvoista kohtelua lain edessä ja vaatii hallitusta lopettamaan syrjivän ja työntekijöitä nöyryyttävän lakiesityksen valmistelun, liitto ilmoittaa.
Uusina sopimusaloina ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon liittyvät ahtausalan, terminaalialan, huolinta-alan, öljytuotealan, ilmailuhuoltoalan, Airpron, matkustamohenkilökunnan ja matkatoimistoalan työehtosopimusten työntekijät.
AKT:n hallitus tarkastelee tilannetta uudelleen loka-marraskuun vaihteessa ja saattaa silloin jatkaa ylityö- ja työvuorojen vaihtokieltoa.
– Muitakaan työmarkkinoiden käytettävissä olevia järjestöllisiä toimia ei rajata hallituksen vastaisen toiminnan ulkopuolelle, jos tilanne sitä jatkossa edellyttää, AKT ilmoittaa tiedotteessaan.
Aiemmin AKT on aloittanut ylityö- ja vuoronvaihtokiellot muun muassa kuorma-autoalalla, linja-autoalalla ja huoltokorjaamoalalla.

Satamiin laajenevasta ylityökiellosta tuntuvia seurauksia

AKT:n päätös laajentaa ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa myös satamiin saa tuntuvia seurauksia, sanoo Satamaoperaattorien toimitusjohtaja Juha Mutru.
Satamissa tehdään jatkuvasti ylitöitä noin 10 prosenttia työajasta, joten ylityökielto voi johtaa siihen, että laivojen lastaaminen ja purkaminen viivästyy tuntuvasti.
Lisää ongelmia syntyy Mutrun mukaan siitä, että muun muassa ahtausalaa ja terminaaleja koskeva ylityö- ja vuoronvaihtokielto on määritelty niin pitkäksi. Kielto alkaa maanantaina ja loppupäiväksi on määritelty 28. lokakuuta.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti