Lounais-Häme

Aktia ennustaa korkojen nousun näkyvän asuntolainoissa ensi syksynä

Helsinki
12.11.2018, 09:09

Talous

Korkojen nousu näkyy suomalaisten asuntolainoissa ensi syksynä, ennustaa Aktia. Pankin pääekonomisti Heidi Schauman arvioi tiedotteessa, että lähivuosina korot nousevat 0,5-1 prosenttiyksikköä. Schauman arvioi kehitystä maltilliseksi, ja hänen mukaansa äkillistä käännettä ei ole odotettavissa.
Nollakorkojen aikakauden on arvioitu päättyvän ennemmin tai myöhemmin. Lokakuun lopussa Nordea arvioi, että Suomen yleisin asuntolainakorko eli 12 kuukauden euribor kääntyisi plussalle jo keväällä.
Aktian Schauman arvioi, että 12 kuukauden euriborin nousu näkyy suomalaisille asuntovelallisille vasta ensi syksynä. Euroopan keskuspankin odotetaan myös nousevan.
Tulevaisuudessa väijyvä korkojen nousu ei Aktian mukaan ole vielä näkynyt suomalaisten innossa ottaa asuntolainoja.
– Asuntokauppa käy yhä ja asuntojen hinnat noudattavatkin viime aikojen trendiä, jossa pääkaupunkiseudun ja kasvukeskuksien hinnat nousevat, mutta syrjäisempien seutujen asuntojen hinnat laskevat, Schauman kertoo tiedotteessa.
Hypoteekkiyhdistys puolestaan arvioi viime viikolla, että asuntomarkkinoilla on odottava tunnelma. Hypon asuntomarkkinakatsauksen mukaan kauppa käy kitsaasti, hinnat polkevat paikallaan myös pääkaupunkiseudulla ja ostoaikeet ovat taloustilanteeseen verrattuna vaisuja.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic