Lounais-Häme

Aktiivinen talkootyö pelastanut Jänijärven

-1990-luvulla uimasta tullessa oli aika niljakas ja limainen iho. Lämpöisenä päivänä ei paljon viitsinyt laiturilla istua, kun järvestä nousi inhottava haju, Jänijärven seudun suojeluyhdistyksen entinen puheenjohtaja, nykyinen hankepäällikkö Esko Lepänkoski kuvailee Jänijärven entistä tilaa.

Tänä päivänä tilanne on huomattavasti parempi. Jänijärven seudun suojeluyhdistys on toiminut nyt 25 vuotta suojellen ja parantaen alueen vesistöjä.

-Väitän, että järven tila on kohentunut niin paljon, että mökkien hinnat ovat nousseet vähintään 10 000 euroa, Lepänkoski toteaa.

Vedenlaadun parantumisesta kertoo muun muassa ely-keskuksen ilmoitus, jossa järven veden laatu todettiin tyydyttäväksi aiemman välttävän sisään. Muutama vuosi sitten järvessä oli myös sinilevää, mutta enää siitä ei ole tietoakaan.

Jänijärven tilaa ovat parantaneet suojeluyhdistyksen tekemät suuret hankkeet, joihin yhdistys on saanut rahoitusta EU:lta. Yhdistys on muun muassa raivannut Jänijärveen laskevaa Heinijokea, hoitanut kalakantaa ja rakennuttanut järven vedenkorkeutta säätelevän pohjapadon.

-Ei järvi olisi kadonnut ilman hankkeita, mutta ihmisten viihtyminen järvellä olisi huomattavasti vähäisempää, Lepänkoski sanoo.

Hankkeissa talkootyö on ollut merkittävässä osassa. Pienillä yhdistyksillä ei ole paljon varoja laittaa hankkeiden omarahoitusosuuksiin, mitä on paikattu ahkeralla talkootyöllä.

-Yhteinen hyvä tuo talkoisiin. Yritämme pitää paikat kunnossa, jotta kaikilla olisi mukavampi olla, toteaa Jänijärven rannalla asuva Petri Tamminen, joka on yksi noin kymmenestä aktiivisesta talkoolaisesta.

Vesistöjen parantaminen ei ole jäänyt vain Jänijärveen. Jänijärven seudun suojeluyhdistys on ollut mukana hoitamassa muitakin jokia ja järviä lähialueelta. Ympärillä olevien vesistöjen hyvä kunto on Jänijärven etu, kun korkeammalla olevista järvistä laskeva vesi on puhtaampaa.

Seuraavat hankkeet, joissa yhdistys on mukana, ovat Saloistenjärven erämaauimarannan kunnostaminen sekä Pohjois-Tammelan vesistöhankkeiden seuranta ja jatkotutkimukset.

Pari vuotta sitten Tammelassa useampaan vesistöön keskittynyt Rantaremppa-hanke näkyi merkittävästi Jänijärvellä. Umpimetsästä urakoitiin hankkeen yhteydessä viihtyisä ranta alueen asukkaiden yhteiskäyttöön sekä rannalle johtava tie. Yhteisrannan myötä myös asukkaat ja lomalaiset, joiden talo tai mökki ei ole järven rannalla, pääsevät nauttimaan vesistöstä.

Hanke oli nimenomaan Tammelan kunnan, eikä Jänijärven seudun suojeluyhdistyksen tarvinnut metsän raivaustyöhön osallistua.

-Teimme kuitenkin talkootyönä vessat ja pukukopit rannalle. Olemme myös eri toimijoiden kanssa hankkineet hiekkaa ja soraa, Lepänkoski kuvailee.

Kun Rantaremppa-hanke loppui, kunta ikään kuin luovutti vastuun rannan ylläpidosta asukkaille. Jänijärveläiset ovat olleet esimerkillisen aktiivisia rannan parissa toimijoita.

-Tänä keväänä kunnostimme rannan ja lähteen sekä siivosimme tienvartta talkoovoimin, Lepänkoski sanoo. FL

 

Fingerpori

comic