Lounais-Häme Tammela

Aktiivista työtä kotirantojen hyväksi jo 30 vuotta: Jänijärven Seudun Suojeluyhdistys edistää järven hyvinvointia yhteistyön keinoin

Jänijärven suojelutoiminta sai alkunsa vapaa-ajan asukkaiden aktivoitumisesta. Vuosikymmenten aikana vesistön tila on kohentunut huomattavasti.
Esko Lepänkoski on Jänijärven suojelun pitkäaikainen aktiivi. Vuosikymmenten aikana suojelutyö on tuottanut tulosta ja luonut viihtyisyyttä järviympäristöön. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Esko Lepänkoski on Jänijärven suojelun pitkäaikainen aktiivi. Vuosikymmenten aikana suojelutyö on tuottanut tulosta ja luonut viihtyisyyttä järviympäristöön. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

1990-luvulla Jänijärven tila oli huono. Kuumana kesäpäivänä uimisesta ei jäänyt iholle raikasta oloa, vaan limainen tunne. Myös järven rannat olivat ryvettyneet. Jänijärven aktiivit päättivät tarttua toimeen vuonna 1991. Järven kuntoon liittyvien asioiden hoitamiseksi perustettiin Jänijärven vapaa-ajan asukasyhdistys. Vaikka yhdistys toimi epävirallisesti ilman rekisteröintiä, se oli alkusysäys Jänijärven tilanteen kohentamiseksi.

Viralliseksi yhdistykseksi uuden vuosituhannen taitteessa

Jänijärven 30-vuotista suojelutyötä juhlistettiin lauantaina 10. heinäkuuta juhlakokouksen merkeissä. Vaikka suojelutyön juuret ulottuvat 1990-luvun alkuun, yhdistys rekisteröitiin vasta uuden vuosituhannen alussa. Toiminnan virallistamisen yhteydessä se sai nimekseen Jänijärven Seudun Suojeluyhdistys ry. Tuolloin sen puheenjohtajana toimi järven suojelun pitkäaikainen aktiivi Esko Lepänkoski.

– Olen kalastanut ja viettänyt aikaa Jänijärven maisemissa 50 vuoden ajan. Pitkän ajanjakson aikana on ehtinyt nähdä järven tilan monet vaiheet, yhdistyksen hankepäällikkönä toimiva Lepänkoski kertoo.

Yhteistyö edellä

30-vuotiseen yhdistyksen historiaan mahtuu lukuisia eri vesistön tilaa kohentavia hankkeita, joita on viety eteenpäin monien eri toimijoiden hartiavoimin. Yhdeksi suojelutyön kohokohdaksi Lepänkoski nostaa kuitenkin Heinijärven aktiivien kanssa tehtävän yhteistyön, jonka ansiosta koko vesistökokonaisuuden tilaan on pystytty vaikuttamaan kokonaisvaltaisesti.

– Kun yhdistys aloitti toimintansa, syyttävä sormi osoitti Jänijärven Kärjen suolle, josta uskoimme suurimman vesistön kuormituksen tulevan. Nopeasti aloimme kuitenkin katsoa asiaa laajemmassa mittakaavassa. Ymmärsimme, että järven hyvinvoinnin edistämiseksi se on välttämätöntä, pitkäaikainen aktiivi kertoo.

Suojelutyön aktivoitumisesta sai alkunsa myös Heinijärven suojelu ry.

Esko Lepänkosken mukaan yhteistyö on ollut keskiössä Jänijärven suojelussa. Hän toivoo kuitenkin virkamiestaholta aktiivisempaa otetta tiedottamiseen.

Veden korkeus hallintaan

Yksi keskeisimmistä toimista on ollut Jänijärven veden korkeuden vakauttaminen. Kuumina kesinä järvi ryvettyi helposti vedenpinnan laskiessa. Ratkaisuna nähtiin pohjapato, joka hillitsisi matalan veden valumista pois.

– Pohjapadon lisäksi olemme hankkeiden kautta pystyneet tekemään järvialueesta viihtyisämmän. Esimerkiksi reitistöhankkeen tuloksena Jänijärveä pääsee kiertämään patikointipolkua pitkin, aktiivi kertoo.

Lepänkoski kuitenkin muistuttaa, että monet hankkeet ovat olleet suuremman mittaluokan hankkeita, joihin yhdistyksen omat voimavarat eivät yksin olisi riittäneet. Hankerahoitus on ollut elintärkeää.

Sukupolven vaihdos tuo uusia haasteita

Yksi yhdistyksen tulevaisuuden haasteista on Jänijärven vapaa-ajanasuntojen omistajien sukupolvenvaihdos. Lepänkosken mukaan on tärkeää saada innostettua myös nuori sukupolvi mukaan vesistön suojeluun, sillä järven hyvinvointi heijastuu koko alueen viihtyvyyteen. Pitkäaikainen aktiivi peräänkuuluttaa myös ympäristöviranomaisten aktiivisuutta ja yhteistyötä vesiensuojeluyhdistysten suuntaan.

– Mikäli yhdistyksiä tiedotetaan aktiivisesti, pystymme toimimaan myös tehokkaammin, Lepänkoski päättää. FL

Jänijärvi

Jänijärvi sijaitsee Tammelan kunnan pohjoisalueella.

Järvi on pinta-alaltaan noin 83 hehtaarin kokoinen.

Järvi on matala, sillä sen keskisyvyys on vain n.1,5 m. Sen pituus on noin 3 kilometriä ja leveys vaihtelee 0,2-1 kilometrin välillä.

Heinijoki laskee Jänijärveen. Peräjoki puolestaan lähtee Jänijärvestä ja laskee Loimijokeen.

Jänijärven Seudun Suojeluyhdistys ry toimii vesistön hyvinvoinnin edistämiseksi yhdessä muiden suojeluyhdistysten kanssa.

Yhdistyksen uusin hanke on Jänhijoen latva-alueiden kunnostustoimien suunnittelu, jonka tarkoituksena on kartoittaa suojelutoimia, joihin tulevaisuudessa tulisi kiinnittää huomiota.

Uusimmat

Fingerpori

comic