Lounais-Häme Forssa

Aktivistit ovat läsnä eläinten viime hetkillä – Forssassa 24-tuntinen mielenilmaus

Aktivistit osoittavat myötätuntoaan teuraaksi kuljetettaville eläimille Forssan HK:n tehtaan edustalla.
HK:n teurastamolla kuolee päivittäin 3200 sikaa. Näitä kuvastamaan aktivistit piirsivät katuliiduilla Teollisuuskadulle 3200 sydäntä. Kuva: Tapio Tuomela
HK:n teurastamolla kuolee päivittäin 3200 sikaa. Näitä kuvastamaan aktivistit piirsivät katuliiduilla Teollisuuskadulle 3200 sydäntä. Kuva: Tapio Tuomela

Forssa Pig Save -paikallisryhmä järjesti maanantaina tapahtuman, jonka tarkoituksena oli rauhanomaisesti pysäyttää HK:n teurastamolle kulkevia rekkoja.

– Emme tulleet tuomitsemaan kuljettajia tai hyökkäämään ketään vastaan. Haluamme olla eläinten lähellä ja luoda niihin yhteyden heidän viimeisillä hetkillään, Turusta paikalle tulleet Melissa Rönnqvist ja Anni Ketonen kertovat.

24 hour vigil Forssa Pig Save -tapahtuma on ensimmäinen Suomessa järjestettävä 24-tuntinen mielenilmaus, jossa osoitetaan myötätuntoa eläimiä kohtaan. Tapahtuma alkoi maanantaina kello 10 ja päättyy tiistaina.

 

Forssa Pig Save -ryhmä kuuluu valtakunnalliseen Save Movement Finlandiin, joka taas on osa maailmanlaajuista Save Movement -liikettä. Ne pyrkivät edistämään veganismia ja ruohonjuuritason aktivismia.

Ryhmä tavoittelee lihantuotannon lopettamista kokonaan, eikä ainoastaan parempia olosuhteita tuotantoeläimille.

– Puhutaan inhimillisestä tavasta tappaa eläin, mutta tappaminen ja inhimillisyys ovat ristiriidassa keskenään. Nyky-yhteiskunnassa ei enää ole tilanteita, joissa liha olisi meille pakollista, Rönnqvist sanoo.

Tuhansien eläinten viimeisen matkan seuraaminen teurastamolle tuntuu Rönnqvististä absurdilta.

– Miten yhteiskunta on voinut mennä tähän pisteeseen? Ihminen on kuitenkin empaattinen.

Aktivistit olivat valmistautuneet 24-tuntiseen mielenilmaukseen ottamalla mukaan paljon ruokaa ja talvivaatteita. Kuva: Tapio Tuomela

Aktivistien mielestä ihmisen suhde eläimiin ja ruoantuotantoon on etääntynyt.

– Siatkin ovat eläviä yksilöitä, joilla on elämäntahto kuten ihmisillä. Meille näytetään ruoantuotannosta siloteltua kuvaa maitopurkeissa ja mainoksissa. Ihmiset eivät enää osaa yhdistää ruokaa ja eläimiä toisiinsa, Rönnqvist sanoo.

Forssan teurastamolla kuolee päivittäin 3200 sikaa. Vuorokauden kestävä mielenilmaus tekee konkreettiseksi sen, kuinka monta rekallista sikoja teurastamolle päivittäin viedään.

Marja-Leena Dahlskog HKScanin viestinnästä kommentoi mielenilmausta lyhyesti sähköpostitse.

– HKScanissa kunnioitamme jokaisen oikeutta omaan mielipiteeseen ja oikeutta mielenosoituksen järjestämiseen. Seuraamme, että tapahtuma sujuu sovittujen käytäntöjen mukaisesti.

 

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoi Forssan Lehdelle viikonloppuna, että ruoantuottajat tuottavat sitä, mikä kaupaksi käy.

– En pidä yksisilmäisestä lähestymistavasta, että jokin pitää lopettaa kokonaan. Jos tuotanto lopetetaan Suomessa, se siirtyy maihin, joissa asioita ei ole hoidettu niin hyvin kuin täällä, Leppä sanoi.

Rönnqvist ja Ketonen ovat Lepän kanssa osin eri mieltä.

– Tuotannon siirtyminen muualle on ongelma vain kysynnän jatkuessa. Kuluttajalla on voima, jota usein aliarvioidaan.

Aktivistit yrittivät pysäyttää eläinkuljetusrekkoja rauhanomaisesti kylteillä, joissa luki muun muassa ”Stop – pyydämme kolme minuuttia eläinten kanssa” ja ”Emme tulleet tuomitsemaan kuljettajia”. Kuva: Siru Perälä

Tapahtumien lopuksi aktivistit keräävät usein kukkakimpun ja pitävät hiljaisen hetken teurastetuille eläimille.

– Etenkin ensimmäiset kerrat olivat hyvin tunteellisia kokemuksia. Nyt omat tunteet osaa jättää taka-alalle. Eläimet ovat tässä pääasiassa, Ketonen kertoo.

Eläinaktivistit ja vegaanit nähdään usein keskustelun toisena ääripäänä.

– On surullista, että empatia nähdään äärimmäisenä yhteiskunnassa, jossa pyritään olemaan hyviä ihmisiä, Rönnqvist sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic