Lounais-Häme

Aku Hirviniemelle ei tuomiota - Oikeus kumosi ahdistelusyytteet

Aku Hirviniemi saapui Kanta-Hämeen käräjäokeuteen vaitonaisena toukokuussa. Hirviniemi kiisti syytteet asianajajansa välityksellä oikeudenkäynnin julkisessa osuudessa. Kuva: Esko Tuovinen

Käräjäoikeus on hylännyt näyttelijä Aku Hirviniemeä vastaan nostetut syytteet kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi tuomion kansliassa perjantaina iltapäivällä.

Syyttäjä vaatii Hirviniemelle vähintään 50 päiväsakon rangaistusta. Seksuaalisen ahdistelun rangaistusasteikko on sakosta kuuteen kuukauteen vankeutta.

Humalainen Hirviniemi tapasi nuoret naiset öisellä kadulla

Hirviniemeä syytettiin kahdesta alaikäiseen kohdistuneesta seksuaalisesta ahdistelusta.

Syytteeseen johtaneet teot tapahtuivat Aku Hirviniemen kotona Riihimäellä viime vuoden kesäkuun lopulla, kun humalainen näyttelijä oli kutsunut yöllä kaksi kadulla tapaamaansa 17-vuotiasta naista tutustumaan kotiinsa.

Asunnon esittely muuttui syytteen mukaan pian ahdistavaksi kokemukseksi, kun Hirviniemi oli asuntokierroksen aikana kosketellut molempia 17-vuotiaita heidän estelyistään huolimatta.

Molemmat 17-vuotiaat olivat kokeneet humalaisen Hirviniemen lähentelyt ärsyttävinä ja ahdistavina.

 

Lue myös: Syyte: Humalainen Aku Hirviniemi kutsui 17-vuotiaat yöllä tutustumaan kotiinsa ja kosketteli heitä – Hirviniemi kiistää syytteen

 

Myönsi kutsuneensa kotiinsa, kiisti syytteet

Aku Hirviniemi myönsi oikeudelle antamassaan vastauksessa olleensa humalassa ja kutsuneensa kaksi nuorta naista tutustumaan kotiinsa. Syytteen seksuaalisesta ahdistelusta hän kuitenkin kiisti.

Hirviniemen asianajajan Jan-Olof Nyholmin mukaan syyte ei vastannut Hirviniemen omaa käsitystä tapahtumien kulusta asunnolla.

Nyholmin mukaan oli kyseenalaista, koskeeko vuonna 2014 rikoslakiin lisätty laki seksuaalisesta ahdistelusta edes nyt tapahtuneeksi väitetyn kaltaisia tekoja.

”Hirviniemen menettelyn asunnolla voi perustellusti kyseenalaistaa”

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan Hirviniemi oli kosketellut 17-vuotiaita, mutta tilanne ei oikeuden mukaan ole ollut jollakin tapaa seksuaalissävytteinen. Oikeuden mukaan 17-vuotiaat olivat ainakin jossain määrin reagoineet Aku Hirviniemen menettelyyn keskimääräistä ihmistä herkemmin ja voimakkaammin.

Oikeuden mukaan Hirviniemen menettelyn asunnolla voi perustellusti kyseenalaistaa. Vallineissa olosuhteissa kyse ei ollut kuitenkaan sellaisista seksuaalisesti olennaisista teoista, jotka olisivat loukanneet asianomistajien seksuaalista itsemääräämisoikeutta laissa määritellyllä tavalla.

 

Oikeutta käytiin suljetuin ovin

Oikeutta käytiin pääosin suljetuin ovin, eli ilman yleisöä sekä syyttäjän että Aku Hirviniemen vaatimuksesta.

Nuorten naisten ja heidän huoltajiensa henkilöllisyys, osa asiakirjoista sekä poliisin esitutkinta-aineisto määrättiin salaisiksi 60 vuoden ajaksi, kuten seksuaalirikoksissa on tapana.

Seksuaalisesta ahdistelusta voidaan tuomita sakkoihin tai enintään kuuden kuukauden vankeuteen. Alaikäiseen kohdistunut teko on yleisen syytteen alainen. Molemmat nuoret naiset ovat nyt jo täyttäneet 18 vuotta.

Ahdistelun kohteeksi joutuneilla nuorilla naisilla ei ollut vaatimuksia Hirviniemelle.

Koska syyttäjän ajamat syytteet hylättiin oikeudessa, korvaa valtio Aku Hirviniemen lähes 7500 euron oikeudenkäyntikulut. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic