Lounais-Häme

Al-Holin leirillä asuneet kaksi naista ja kuusi lasta on kotiutettu Suomeen – Yle ja HS: Suomen viranomaiset hakivat heidät leiriltä

Suomen valtio haki ensimmäistä kertaa aikuisia naisia takaisin Suomeen.
Arkistokuva. Kuva: AHMED MARDNLI
Arkistokuva. Kuva: AHMED MARDNLI

Syyrian al-Holin leirillä asuneet kaksi aikuista naista ja heidän kuusi lastaan on kotiutettu tänään Suomeen, kertoo ulkoministeriö.

Ministeriö järjesti kotiutuksen yhdessä Saksan viranomaisten kanssa. Saksa on samassa yhteydessä kotiuttanut saksalaisia lapsia ja heidän äitejään.

Asiasta kertoivat aiemmin Yle ja Helsingin Sanomat. Niiden mukaan suomalaisviranomaiset ovat olleet alueella hakemassa naisia ja lapsia Suomeen. HS:n tietojen mukaan naisia ja lapsia kuljettanut lentokone saapui Helsinki-Vantaan lentokentälle tänä aamuna.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomen valtio hakee al-Holin leirillä asuneita aikuisia naisia takaisin Suomeen. Aiemmin ulkoministeriö oli hakenut leiriltä kaksi orvoksi jäänyttä lasta. Kotiuttaminen tehtiin vuosi sitten joulukuussa.

Ulkoministeriön mukaan tässä tapauksessa vain lasten kotiuttaminen ei ole ollut mahdollista.

Ulkoministeriö järjestää asiasta tiedotustilaisuuden tänään kello 14.

UM: Leireillä yhä viitisentoista suomalaislasta ja puolenkymmentä äitiä

HS:n mukaan nyt Suomeen tulleet naiset ovat muuttaneet vuosina 2013–2014 Syyrian konfliktialueelle ja asuneet Isisin kalifaatissa sen kukistumisen aikaan. Kotiutettujen lasten iät vaihtelevat teini-ikäisestä taaperoikäiseen.

Aiemmin al-Holista Suomeen palanneet naiset ja lapset ovat paenneet leiriltä omin avuin. Suomen viranomaiset ovat kuitenkin auttaneet heitä pääsemään perille Suomeen.

Toukokuussa Suomeen saapui kolme leirillä ollutta naista ja yhdeksän lasta, jotka olivat paenneet leiriltä. Elokuussa Suomeen saapui myös leiriltä itse paennut äiti lapsineen.

Ulkoministeriön mukaan Koillis-Syyrian leireillä on edelleen viitisentoista suomalaislasta ja puolenkymmentä äitiä.

Yhteensä leireillä on yli 6  000 ulkomaalaista lasta ja noin 3  000 ulkomaalaista äitiä, joista EU-kansalaisia noin 600 lasta ja 300 naista. Lapsista noin puolet on alle viisivuotiaita, ministeriö kertoo. STT

Uusimmat

Fingerpori

comic