Lounais-Häme

Älä jätä jälkiä identiteettivarkaalle – Hämeen poliisilla tutkittavana tapaus, jossa kaksi henkilöä piinasi kohdettaan kuukausia

Hämeen poliisilla on tutkittavana identiteettivarkaus, jossa kaksi toisistaan riippumatonta henkilöä on piinannut kolmatta henkilöä kuukausien ajan tilaamalla tämän nimiin tuotteita, tekemällä sähkösopimuksia ja varaamalla tarpeettomia lääkärinaikoja.

Kokonaisuudessa on tutkittavana yhteensä lähemmäs 40 tekoa.

Tapauksen esitutkinta on loppusuoralla, ja molemmat epäillyt ovat tunnustaneet tekonsa.

-Asianomistaja on kotiseudullaan tunnettu henkilö. Hänen vahvat mielipiteensä ja aktiivisuutensa sosiaalisessa mediassa ovat todennäköisesti vaikuttaneet, että hän on valikoitunut kohteeksi, rikoskomisario Markku Vornanen Hämeen poliisista kertoo.

Kyseinen tapaus on tavanomaista laajempi, mutta ei lainkaan harvinainen.

Identiteettivarkaudet ovat olleet Hämeessä voimakkaassa kasvussa: Hämeen poliisin tietoon tuli 169 identiteettivarkautta vuonna 2016 ja 471 identiteettivarkautta vuonna 2017. Alkuvuoden perusteella määrän ennustetaan yhä kasvavan tänä vuonna.

Markku Vornanen kertoo, että identiteettivarkaus kytkeytyy usein petokseen. Identiteettivarkaus on asianomistajarikos, josta voi saada vain sakkoja, mutta petoksesta voidaan tuomita vankeuteen.

-On olemassa taparikollisten ryhmä, jotka käyttävät identiteettivarkauksia peitelläkseen petoksiaan. Käytännössä varastetulla identiteetillä tilataan verkkokaupasta mahdollisimman lyhyessä ajassa paljon helposti rahaksi vaihdettavaa tavaraa.

Suuri syy identiteettivarkauksien lisääntymiseen on ihmisten huolimattomuus.

-Varkauksia on haasteellista estää, mutta perusasioilla pääsee pitkälle. Pitää tiedostaa digitalisoituvan yhteiskunnan haasteet ja oman mediakäyttäytymisen riskit, Vornanen sanoo.

Käytännössä uhriksi joutumista voi ehkäistä huolehtimalla, ettei laita postia paperinkeräykseen niin, että henkilö- ja osoitetiedot ovat luettavissa, lukitsemalla postilaatikon, pitämällä huolen tietokoneen tietoturvasta ja virussuojauksesta, sekä välttämällä epämääräisiä nettikauppoja.

Yksityishenkilö voi myös tilata maksullisen luottokieltomerkinnän, jolloin Suomen Asiakastiedon luottotietoja käyttävät yritykset kuten pankit ja postimyyntiyritykset saavat tiedon omasta luottokiellosta.

Merkintä voi olla hyödyllinen, jos on joutunut aiemmin identiteettivarkauden kohteeksi tai epäilee sellaista.

Vornanen sanoo olevansa ihmeissään paitsi siitä, miten heppoisilla tiedoilla tavaraa voi tilata, myös siitä, miten huonosti suojattuja jotkin verkkokaupat ovat. Tämä on vaikuttanut myös nyt tutkittavana olevaan tapaukseen.

-Vahvaa, moniosaista verkkotunnistautumista ei monestikaan ole säästösyistä. Esitutkinnassa on tullut ilmi, että ainakin jotkin yritykset suorastaan budjetoivat tietyn hävikin tällaisia identiteettivarkaus- ja petostapauksia ajatellen. HÄSA

Identiteettivarkaus

Identiteettivarkaudessa käytetään oikeudettomasti toisen henkilötietoja, tunnistamistietoja tai muuta yksilöivää tietoa siten, että kolmas osapuoli voi erehtyä luulemaan tiedon käyttäjää siksi henkilöksi, jota tieto koskee.

Henkilötiedoilla tarkoitetaan kaikenlaisia luonnollista henkilöä taikka hänen ominaisuuksiaan tai elinolosuhteitaan kuvaavia tietoja, jotka voidaan tunnistaa häntä tai hänen kanssaan yhteisessä taloudessa eläviä koskeviksi.

Identiteettivarkaus kirjattiin rikoslakiin omana rikoksenaan syksyllä 2015.

Kyseessä on asianomistajarikos, josta voidaan tuomita sakkoa.

Identiteettivarkauksiin liittyvät usein petokset.

Määrä kasvussa

Hämeen poliisin tietoon tuli 169 identiteettivarkautta vuonna 2016. Vuonna 2017 tapauksia tuli ilmi

471.

Uusimmat

Fingerpori

comic