Lounais-Häme

Älä kulje avoimien ovien ohi, lukiolaisille vinkattiin

Teitä työmaailmaan ja omaksi tuntuvalle alalle on hyvin monenlaisia. Kukaan ei voi kulkea sinun polkua puolestasi, eikä kannata kulkea kaverin jo tallaamaa tietä.

Nämä olivat ydinajatuksia Väinö Linnan lukion kuudennessa My Way -yrittäjyyskasvatusseminaarissa torstaina.

Urjalan yhteiskoulun auditoriossa omasta työurastaan ja poluistaan oli kertomassa kolme eri alan ammattilaista, myyntipäällikkö Annamari Karjalainen markkinointitoimisto Zeeland Familysta, graafinen suunnittelija Kalle Oja omasta Kepponen-yrityksestään sekä Alma Median Erkki Meriluoto, joka työskentelee Iltalehden julkaisupäällikkönä.

Lukion toisella luokalla opiskeleva Aino Toriseva antoi seminaarille kiitosta.

-Tilaisuus avasi mielessä paljon mahdollisuuksia, joita ei tullut muuten edes ajatelleeksi, Toriseva kertoi.

Torisevan mieleen jäi etenkin Meriluodon esitys, koska media-ala kiinnostaa urjalalaisnuorta.

Vuonna 1999 Väinö Linnan lukiosta kirjoittanut Erkki Meriluotokin päätyi media-alalle puolittain vahingossa, vaikka ala kiinnosti jo lukioaikana.

-Olin hyvä Photoshopin kanssa, ja Iltalehteen haettiin vuonna 2004 kuvankäsittelijöitä kesätöihin. Serkun serkku suositteli minua, niin päädyin taloon, Meriluoto kertoi.

Samana syksynä Meriluoto pääsi lehden uutispuolelle, ja muutama vuosi myöhemmin hän eteni jo johtotehtäviin.

Väinö Linnan lukion entisen opiskelijan Kalle Ojan tarina oli kertomus siitä, kuinka voi työllistää itse itsensä. Kun muiden alaisuudessa työskentely ei napannut, Oja päätti perustaa oman mainosyrityksensä.

Karjalainen taas piti päänsä, vaikka aikanaan Jämsän lukiossa opinto-ohjaaja sanoi, että ei media- ja viestintäalalle kannata hakea. Karjalainen pääty silti alalle, eikä oman tiensä valitsemista katunut.

-Välillä on ollut vaikeitakin aikoja, mutta kaikki on ollut tämän arvoista. Tykkään työstäni todella paljon, Karjalainen sanoi.

-Kaikki työt opettavat jotakin. Älä kulje avoimien ovien ohi, tilaisuuden kommentoijana toiminut koulun entinen historian ja yhteiskunnan lehtori, nykyisin Lempäälän lukiossa työskentelevä Jarmo Lehtinen neuvoi lukiolaisia.

Torisevalle tulevaisuuden suunnitelmat eivät ole vielä kirkkaat – eikä se haittaa.

-Ymmärsin seminaarin kautta paremmin, että vielä lukion aikana ei ole pakko tietää tarkasti, mitä haluaa tehdä, Toriseva kertoi.

Muita kannattaa kuunnella, mutta päätökset pitää tehdä itse, Lehtinen neuvoi.

-Vanhemmat ja kaverit voivat laittaa odotuksia, mutta etsi oma polkusi, find your own way. My way, Lehtinen sanoi. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic