Lounais-Häme

Älä päästä kesätyötä hyppysistä – Forssalaisilla viikko aikaa hakea kaupungin paikkoja, muissa kunnissa enemmän

Forssan seudun kunnat ja seurakunnat palkkaavat satoja nuoria ensi kesäksi. Forssan kaupunki aikaisti hakua, päättyy jo ensi viikolla.
Forssa työllistää monta nuorta päiväkotiin tulevanakin kesänä. Forssalaiset Emilia Kilpinen (toinen vas.) ja Ada Valli (oik.) työskentelivät Augustinan päiväkodissa viime kesänä. Kuva: Tapio Tuomela
Forssa työllistää monta nuorta päiväkotiin tulevanakin kesänä. Forssalaiset Emilia Kilpinen (toinen vas.) ja Ada Valli (oik.) työskentelivät Augustinan päiväkodissa viime kesänä. Kuva: Tapio Tuomela

Puistotöihin tai oppaaksi seurakunnalle, apulaiseksi päiväkotiin tai Elonkiertoon tai näyttelyvalvojaksi kulttuuritiloihin. Nuorilla työnhakijoilla on useita vaihtoehtoja työllistää itsensä ensi kesäksi. Kunnat ja seurakunnat sekä kaupan ala ovat tyypillisiä ja suurimpia nuorten työllistäjiä Forssan seudulla.

Kesätyöhaku Forssan seudun kunnissa ja seurakunnissa on parhaillaan käynnissä. Useimmissa kunnissa hakuaika jatkuu vielä maaliskuussa, mutta Forssan kaupungilta kesätöitä haluavan kannattaa olla ripeä. Kesätyöhaku kaupungilla päättyy jo ensi viikon sunnuntaina.

Kesätyöhausta vastaava Tuija Lahtinen Forssan kaupungilta kertoo, että haku käynnistyi vauhdikkaasti. Jo kahden ensimmäisen päivän aikana kaupungin tarjoamia kesätöitä haki yli 50 nuorta. Hakemukset tehtiin kuntarekry-järjestelmässä.

Kaupunki on tiedottanut kesätöistä muun muassa verkkosivuillaan.

– Lisäksi laitoimme tällä viikolla ilmoituksen kouluille Wilma-järjestelmään, Lahtinen kertoo.

Forssan kaupunki tarjoaa ensi kesäksi takuukesätyötä 16 vuotta tänä vuonna täyttäville forssalaisille nuorille. Tämä tarkoittaa, että käytännössä kaikki hakukriteerit täyttävät nuoret pääsevät kesätöihin kahdeksi viikoksi. Viikkotyöaika on 30 tuntia ja palkka kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen mukainen.

– Valtaosa ikäluokasta on viime vuosina takuukesätöitä hakenut ja saanut. Viime vuonna työllistimme 110 nuorta, jotka täyttivät 16 vuotta kalenterivuoden aikana. Koko ikäluokan koko taisi olla noin 150 nuorta, Lahtinen kertoo.

Lisäksi kaupunki tarjoaa kesätöitä 17–20 -vuotiaille forssalaisille nuorille määrärahojen puitteissa.

Perinteisesti kuntien ohella seurakunnat tarjoavat tänäkin vuonna kesätyötä nuorille työnhakijoille. Pääsääntöisesti seurakuntien tarjoama kesäpesti tarjoaa piha- ja viheralueiden hoitoa hautausmailla ja muilla seurakuntien viheralueilla.

Esimerkiksi Forssan seurakunta hakee kausi- ja kesätyöntekijöitä Forssan ja Koijärven hautausmaille touko–lokakuun väliselle ajalle. Työsuhteiden pituus vaihtelee kuukaudesta puoleen vuoteen. Hakijalta edellytetään muun muassa vähintään 16 vuoden ikää. Työtehtäviin kuuluu mm. ruohonleikkaus, hoitohautojen hoito, hautausmaiden ja seurakunnan muiden viheralueiden hoito- ja kunnossapitotehtäviä.

Perinteisten kesätöiden lisäksi moni kunta tarjoaa tukea paikallisille yhdistyksille ja yrityksille nuorten palkkaamiseksi kesätöihin. Summat vaihtelevat kunkin kunnan määrärahojen ja kunnanhallitusten päätösten mukaan.

Tammelassa tukea on käytetty ahkerasti. Tammelan kunnan vapaa-aikasihteeri Päivi Paija kertoo, että liki puolet kunnan viime vuonna työllistämästä 128 nuoresta työskenteli yrityksissä ja yhdistyksissä, joille kunta maksoi tukea työllistämiseen.

– Käytännössä kaikki halukkaat on saatu työllistettyä, Paija sanoo.

Mikäli nuori huomaa ennen kesää olevansa ilman kesätyötä, Paija kehottaa olemaan yhteydessä häneen.

– Työnantajat ottavat toisinaan yhteyttä, jos heillä ilmenee äkillistä työntekijävajausta kesän kynnyksellä. Jos toukokuun alussa ei ole kesätöitä vielä tiedossa, kannattaa ottaa yhteyttä, Paija rohkaisee. FL

Moni hakee maaliskuussa

Kunnissa kesätyöhaku on perinteisesti käynnissä maaliskuussa. Forssa ja Jokioinen aloittivat kesätyöhaun muita aiemmin.

Humppilassa hakuaika on 27.3. saakka.

Forssassa hakukaika päättyy sunnuntaina 23.2. Haku kuntarekry-järjestelmän kautta.

Jokioisilla haku päättyy perjantaina 6.3. klo 15. Haku suoraan kunnasta, lomake www.jokioinen.fi

Tammelassa kesätyöhaku on käynnissä 28.3. saakka. Kuntarekryn kautta.

Ypäjällä kesätöiden haku järjestetään maalis–huhtikuussa. Kunta ilmoittaa tarkemman ajan myöhemmin perinteisissä kanavissa. Suora haku.

Seurakunnat tarjoavat kesätöitä eri tehtävissä. Tilanteen voi tarkistaa kunkin seurakunnan www- sekä Facebook-sivuilta.

Forssan, Tammelan, Humppilan ja Ypäjän kunnat maksavat yrityksille ja yhdistyksille tukea nuorten kesätyöllistämiseen.

Lisäksi Forssassa on mahdollista hakea kesäyrittäjyystukea itsensä työllistämiseen. Lisätietoja esim. Forssan Ohjaamosta.

 

Lähteet: Forssan seudun kunnat, Forssan seurakunta, seurakuntien www-sivut ja Facebook.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

17.2.2020

Uusimmat