Lounais-Häme Forssa

"Älä pelkää tekoälyä, et pääse sitä pakoon" – Antti Merilehto kannustaa forssalaisia hyödyntämään tekoälyä bisneksessä

Kukaan ei pääse tekoälyä pakoon ja sen merkitys kasvaa tulevaisuudessa entisestään. Forssassa järjestetyssä tekoälyillassa pohdittiin miten koneoppimisen voi valjastaa bisneksen tekoon.
Tekoälyillassa työpajaa vetänyt Teemu Ruohonen ja luennoinut Antti Merilehto sekä Forssan Yrityskehitys oy:n toimitusjohtaja Maria Jokinen ja Forssan ammatti-instituutin koulutuspäällikkö Teijo Mikkola pohtivat tekoälyn käyttömahdollisuuksia. Kuva: Tapio Tuomela
Tekoälyillassa työpajaa vetänyt Teemu Ruohonen ja luennoinut Antti Merilehto sekä Forssan Yrityskehitys oy:n toimitusjohtaja Maria Jokinen ja Forssan ammatti-instituutin koulutuspäällikkö Teijo Mikkola pohtivat tekoälyn käyttömahdollisuuksia. Kuva: Tapio Tuomela

Tekoälyä ei pidä pelätä, vaan sen tarjoamia mahdollisuuksia kannattaa hyödyntää omassa liiketoiminnassa. Tekoäly on syytä ottaa haltuun, sillä nykypäivänä kukaan ei pääse sitä pakoon ja sen merkitys kasvaa tulevaisuudessa entisestään.

Nämä olivat keskeisiä viestejä tekoälyillassa, jossa pohdittiin miten koneoppimisen voi valjastaa bisneksen teon välineeksi.

Tilaisuudessa luennoi Antti Merilehto, joka on Tekoäly – matkaopas johtajalle -kirjan kirjoittaja. Hän on tehnyt yli kymmenen vuotta töitä digitaalisen liiketoiminnan ja sen kehittämisen parissa muun muassa Googlen Euroopan pääkonttorilla. Merilehto on myös tekoälyn parissa toimivan AI Strategy Companyn toimitusjohtaja.

Merilehdon mukaan on tärkeää selvittää mitä pelkoja ihmisillä on tekoälyä kohtaan ja hälventää niitä. Hän muistuttaa, että tekoälyn ja datan hyödyntäminen on jo nyt osa ihmisten arkea.

– Kuinka moni muistaa ulkoa yli kymmenen puhelinnumeroa? Ei kukaan, koska ne on ulkoistettu tekoälyn eli puhelimen muistiin, Merilehto toteaa.

Merilehto sanoo, että eräs tyypillinen tapa hyödyntää tekoälyä liiketoiminnassa on kaupparyhmien käytäntö kerätä asiakkaistaan dataa ja lähettää heille tarjouksia.

– Jokainen saa eri tarjoukset sen perusteella, mitkä tuotteet asiakkaasta kerätyn datan perusteella kiinnostavat häntä. Näin kaupparyhmät ymmärtävät tekoälyn avulla paremmin asiakkaidensa arkea, Merilehto sanoo.

Merilehto kutsuu tekoälyä yritykselle ennusteen laskevaksi kustannukseksi, mikä hänen mukaansa tarkoittaa sitä, että tekoälyn avulla voidaan ennustaa aiempaa pienemmistä asioista ja aiempaa tarkemmin.

– Jos tekoäly havaitsee, että yrityksen asiakasyrityksellä on maksuhäiriöitä, se ennustaa vastaavien esimerkkien pohjalta, että kyseinen asiakasyritys on menossa konkurssiin. Tällöin on aikaa ennakoida ja tehdä asiakasyritystä koskevia päätöksiä, kuten esimerkiksi muuttaa maksuaikaa, vaatia ennakkosuoritusta tai etsiä tilalle muita asiakkaita, Merilehto sanoo.

Luennon jälkeen Teemu Ruohonen veti työpajan, jossa jokainen osallistuja sai tehdä kuvitteellisen matkan vaihtoehtoiseen liiketoiminnan tulevaisuuteen ja pohtia, miten tekoäly jalkautuu oman yrityksen palvelukseen. Ruohonen on yrittäjä, joka toimii valmentajana muun muassa tekoälyn, osaamisen kehittämisen ja kehittämiskokeilujen parissa.

– Pohtiessaan tekoälyn hyödyntämistä yrittäjät voivat ideoida, millainen olisi tekoälytyökaveri, joka tulisi firmaan töihin, Ruohonen sanoo.

Tilaisuuden järjestivät Forssan Yrityskehitys oy:n Kasvuyritysten Häme -hanke ja Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic