Lounais-Häme

Albert Edelfeltin aiemmin tuntematon Kaukolanharju-luonnos kaupattiin – Hinta kohosi 42 000 euroon

Kaukolanharju auringonlaskun aikaan -luonnos myytiin keskiviikkona Helsingissä.
Kaukolanharjun maisema on ollut suomalaistaiteilijoiden suosiossa. Niin myös Albert Edelfeltin, jonka yhteen tunnetuimmista teoksista maisema on ikuistettu. Kuva: Kitti Toni
Kaukolanharjun maisema on ollut suomalaistaiteilijoiden suosiossa. Niin myös Albert Edelfeltin, jonka yhteen tunnetuimmista teoksista maisema on ikuistettu. Kuva: Kitti Toni

Helsinkiläinen Huutokauppa Helander myi keskiviikkona Albert Edelfeltin öljyväriluonnoksen teoksesta Kaukolanharju auringonlaskun aikaan vasarahinnalla 42 000 euroa.

Vasarahinnan lisäksi ostaja maksaa huutokaupan provision 22,32 prosenttia sekä seitsemän euron vasaramaksun.

Teoksen osti Helanderin mukaan yksityishenkilö, jolla on henkilökohtainen side Kaukolanharjun maisemaan.

 

Aiemmin aiheesta: Yle: Aiemmin tuntematon versio Albert Edelfeltin Kaukolanharju auringonlaskun aikaan -teoksesta löytyi kuolinpesästä

 

Tammelassa Edelfeltin puolison Ellan de la Chapellen omistuksessa olleen Saaren kartanon mailla maalattu Kaukolanharju auringonlaskun aikaan (1889–1890) on taiteilijan tunnetuimpia maalauksia.

Alkuperäinen teos kuuluu Kansallisgallerian kokoelmiin.

Nyt kaupattu maalaus on tätä työtä edeltänyt luonnos, joka on ollut yksityisomistuksessa. Sitä ei ole merkitty aiemmin mihinkään Edelfeltin tunnettujen töiden luetteloon. Teos löytyi lokakuussa kuolinpesästä, Helanderin huutokauppakamarin edustaja Mika Sirén kertoi aiemmin Svenska Ylelle.

Edelfeltin ensimmäiset tunnetut luonnokset Kaukolanharjulta ovat vuodelta 1888. Taiteilija luonnosteli maisemaa myös seuraavan vuoden kesällä, mutta kirjeenvaihtonsa perusteella hän matkusti pois Saaren kartanosta ennen ruska-aikaa. Siksi on perusteltua olettaa, että nyt myydyn öljyväriluonnoksen syksyiset sävyt on ikuistettu jo vuonna 1888, Huutokauppa Helander kertoo.

Myydyssä luonnoksessa ei ole lainkaan Albert Edelfeltin nimeä, vaan sen on signeerannut hänen vaimonsa Ellan von Born. Von Bron todennäköisesti antoi maalauksen lahjaksi professori Carl Rönnholmille.

Lääkäri Rönnholm testamenttasi maalauksen aikoinaan vanhimmalle tyttärelleen, joka testamenttasi sen taas omalle vanhimmalle tyttärelleen. Tämä puolestaan menehtyi hiljattain korkeassa iässä ilman perillisiä.

Maalauksen aitoutta puoltaa myös materiaalitutkimus. Teoksesta otettiin läpivaloröntgenkuva. FL

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic