Lounais-Häme Tammela

"Albinonin Adagion tilalle Apulantaa" – Tammelan uusi kanttori Katja Korja ylittää musiikillisia raja-aitoja

Tammelan uusi kanttori Katja Korja ylittää musiikillisia raja-aitoja ja nauttii työstä seurakuntalaisten kanssa. Intohimosta tuli uusi työ.
Katja Korjaa miellyttää Tammelan kirkon urkujen ja kirkkosalin yhteissointi. Hän haluaa vielä äänittää urkujen soittoa, jotta kuulee itsekin miten ne kaikuvat salin eturivissä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Harrastus ja työ ovat vaihtaneet paikkaa Katja Korjan elämässä. Kauppatieteiden maisteri siirtyi liike-elämän palveluksesta kirkkomusiikin opiskelijaksi.

– Perhevapaalla ollessa heräsi ajatus ammatinvaihdosta, kun halusin entistä enemmän hyödyntää laajaa musiikinharrastustani. Päätin kääntää tilanteen päälaelleen ja tehdä harrastuksesta työn ja työstä harrastuksen.

Kauniaislainen Korja valmistui vuosi sitten Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin aineryhmästä ja teki sijaisuuksia muun muassa Tuusulan ja Nurmijärven seurakunnissa. Nyt hän on ottanut vastaan Tammelan seurakunnan kanttorin viran.

– Kauppatieteitä harrastan lasten koulun vanhempainyhdistyksen rahastonhoitajana ja varainkeruuprojektien vetäjänä, hän lisää.

Ihmisiä yhteen musiikkityön kautta

Tammelan seurakunnan vaatimukset kanttorille vastasivat hyvin Korjan omia ajatuksia työstä. Siksi paikkaa oli helppo hakea.

– Haluan tuoda ihmisiä yhteen ja kirkkoon musiikkityön kautta ja tarjota samalla mahdollisuuksia osallistua musiikin tekemiseen. Mielestäni seurakunnan ja sen musiikkityön pitää mennä seurakuntalaisten luo, hän pohtii.

Korja on jo huomannut, että siihen on hyvät mahdollisuudet Tammelassa. Kirkkokuoron rinnalle hän aikoo luoda epävirallisempia kokoonpanoja.

– Olen koonnut isosista bändin, joka harjoittelee ja esiintyy projektiluontoisesti. Tarkoituksena on myös järjestää yhtyesoittohetkiä kaiken ikäisille musiikinharrastajille. Niissä harjoiteltaisiin kappale tai pari vaikkapa tiettyä messua varten.

Korja on myös katsellut jo sillä silmällä Tammelan kylätalojen verkostoa.

– On hienoa, että kylissä on tiloja, joihin voi vaikka seurakunta mennä.

Radiossa soivat eri kanavat Classicista Loopiin

Musiikki on Korjan elämän intohimoja. Lapsuudessa aloitettujen pianotuntien lisäksi hän on opiskellut yksinlaulua ja aikuisiällä myös sellon soittoa. Hän soittaa ja esiintyy eri kokoonpanoissa.

Musiikista monipuolisesti kiinnostunut Katja Korja on opetellut aikuisiällä sellonsoittoa ja soittaa mielellään eri kokoonpanoissa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Musiikkimaku on kehittynyt laajaksi.

– Kuuntelen aina erityisesti sitä musiikkia, jota olen seuraavaksi harjoittelemassa, mutta myös muuta. Olen oikeastaan kaikkiruokainen ja kuuntelen radiosta myös pop-kanavia kuten NRJ:tä ja Loopia, sillä haluan pysyä kärryllä senkin genren suhteen.

Musiikki saa Korjan hyppimään myös raja-aitojen yli. Tutut virret ovat kääntyneet rock- ja jazz-sovituksiksi.

– Kevyemmässäkin musiikissa voi olla hengellinen viesti. Esimerkiksi joissakin Astor Piazzollan tangoissa on näin. Tekstillä on minulle aina musiikissa syvä merkitys. Kun tekstin viestin sisäistää, tunnekin välittyy kuulijalle.

Siunaus- ja muistotilaisuuksissa voivat Korjan mielestä soida myös muut sävelet ja sanat kuin ne yleisimmät. Hän tarjoaa Albinonin Adagion tilalle mielellään jollain muuta.

– Moni omainen toivoo yleensä rauhallista tai valoisaa musiikkia. Kerran erään äidin aikuisen pojan siunauksessa soitin Himiä ja Apulantaa. Poika oli hevimusiikin fani, ja musiikki sopi hänen tilaisuuteensa.

Urut instrumenttina miellyttävät monipuolisuudesta pitävää Korjaa. Pillistöistä ja polkimista saa tarvittaessa helähtämään vaikkapa trumpetin.

– Tai kutsuttua esiin basistin. Siksi niillä voi soittaa kaikkia musiikkityylejä.

Keskiaikaisessa kirkossa kantava muttei kaikuva akustiikka

Tammelan urkujen ja kirkkosalin sointi miellyttää Korjaa. Vuonna 1849 rakennettujen urkujen ja 1970-luvulla lisätyn kaidepillistön yhteissointi on vaikuttanut hyvältä, ja keskiaikainen kivikirkko on työpaikkana tunnelmaltaan kohottava.

Katja Korjan tutustuminen Tammelan kirkon urkuihin on vielä kesken.

– Urut soivat pehmeästi. Kiviseinien akustiikkaa tasoittaa puinen katto. Akustiikka on kantava muttei kuitenkaan liian kaikuva, hän luonnehtii.

Tutustuminen on vielä kesken, sillä Korja aikoo äänittää urkujen soittoa, jotta hän kuulee itsekin miltä niiden sointi kuulostaa kirkkosalin eturivissä.

Työn alku seurakunnassa on ollut rivakka, ja se sopii Katja Korjalle.

– Hyvä niin. Opin mielelläni tekemällä. Seurakuntaa on tulossa piispantarkastus 3. helmikuuta ja sen musiikkiharjoitukset on tietysti käynnissä. 24. maaliskuuta on luvassa rovastikunnan kuorojen iso yhteiskonsertti Jokioisilla, ja sitäkin jo harjoitellaan. FL

Juttua muokattu 21.1.kello 15.30: Lisätty Taideyliopiston Sibelius-Akatemian täydellinen nimi

Fingerpori

comic

Näkoislehti

18.2.2020

Uusimmat