Lounais-Häme Forssa, Somero

Alemyynnit käynnistyneet tohinalla Forssassa – Osa ostoryntäyksestä on siirtynyt Black Fridayhin

Joulun jälkeiseen alennusmyyntiin kohdistuu silti yhä isoja odotuksia. Varastoon on saatava tilaa, sillä ensimmäiset kevättuotteet saapuvat liikkeisiin näinä päivinä.
Intersportin myyjä Henriika Korvenoja esitteli Erja Klemelälle alennuksessa olevia verkkahousuja. Klemelä uskoo, että tarpeeseen ostamalla alennusmyynneissä voi saada huomattavaa säästöä, jos vain sopivaa kokoa on jäljellä. Kuva: Tapio Tuomela
Intersportin myyjä Henriika Korvenoja esitteli Erja Klemelälle alennuksessa olevia verkkahousuja. Klemelä uskoo, että tarpeeseen ostamalla alennusmyynneissä voi saada huomattavaa säästöä, jos vain sopivaa kokoa on jäljellä. Kuva: Tapio Tuomela

– Jos tätä vauhtia mennään, tammialesta tulee hyvä, Veikon Koneen kauppias Kari Lehtovirta uskoo.

Joulun jälkeisen alennusmyynnin kerrotaan käynnistyneen vauhdilla myös Forssan Prismassa, K-Citymarketissa ja Intersportissa.

Joululahjarahat polttelevat asiakkaiden lompakoissa, ja moni haluaa käyttää heti saamansa lahjakortit.

– Välipäivät ovat perinteisesti vuoden toiseksi paras viikko jouluviikon jälkeen.

Venäläiset löytäneet myös Forssan alemyynnit

Vaikka tammialella on edelleen paikkansa, on sen luonne muuttunut. Esimerkiksi Prismassa ja Citymarketissa alennusmyynti alkoi jo ennen joulua.

Alennusmyynnit alkoivat monessa liikkeessä jo ennen joulua ja jatkuvat tammikuun puoliväliin tai loppupuolelle. Kuva: Tapio Tuomela.

– Tuntuu, että ale alkaa aina vaan aikaisemmin ja aikaisemmin. Alella halutaan kiinnittää asiakkaiden huomio, Forssan Prisman käyttötavarapuolen myyntipäällikkö Satu Lehtonen pohtii.

Marketeista hankittiin jo ennen joulua alehintaisia leluja, yöpaitoja, aamutossuja ja pörrösukkia lahjapaketteihin pistettäväksi.

– Joulukaupassa oli tänä vuonna kivat fiilikset. Stressi ei näkynyt niin isosti, kun kaupankäynti tasaantui useammalle päivälle, Citymarketin tavaratalopäällikkö Marja-Liisa Mäenhovi kuvailee.

Alesta hankitaan koristeita, valoja ja tekstiilejä jo seuraavaksikin jouluksi, ja leluja jemmaan lasten synttäreitä varten.

Lehtonen arvioi, että aletuotteita ostetaan nykyisin ensisijassa tarpeeseen, ei siksi että halvalla saatiin.

– Suomen alennusmyynnit ovat löytäneet myös venäläiset, joilla joulu on vielä edessä.

Koijärveläinen Jouko Rajamäki etsi uutta pakastinkaappia sähkökatkossa kärähtäneen tilalle. Veikon Koneen myyjä Vesa Raatikainen lupasi Rajamäelle kaapin alehintaan, vaikkei kyseinen malli varsinaisesti alessa ollutkaan. Kuva: Tapio Tuomela.

”Black Friday on syönyt isoimman terän pois”

Veronpalautusten aikaistuminen ei tuonut tänä vuonna piikkiä joulukauppaan. Tammialea taas tasaa marraskuisen Black Fridayn suosion kasvu.

– Se on syönyt joulun jälkeisestä alennusmyynnistä isoimman terän pois, Intersportin kauppias Aki Siika-Aho kertoo.

Lehtovirran mukaan Black Fridayna kaupaksi menee isompia ja kalliimpia tuotteita kuin tammialessa, jossa painottuvat esimerkiksi edulliset tabletit, tietokoneet ja televisiot.

Intersportissa alessa on nyt muun muassa parkatakkeja ja nastakenkiä sisäänvetotuotteina sekä varastoon kertynyttä tavaraa.

– Maanantaina tuli ensimmäinen kuorma kevätvaatteita. Painetta on, että edellistä pitää päästä eroon, Siika-Aho sanoo.

Kirja-ale perinteisesti helmikuussa

Ale jatkuu liikkeissä tammikuun puoliväliin tai loppupuolelle.

Someron kirjakauppa Somerkirjassa on välipäivätarjouksia, mutta varsinainen kirja-ale alkaa perinteisesti vasta helmikuun tietävillä.

Myyjä Anna Hurra myöntää, että isojen ketjujen suunnalta paine alen aikaistamiseen on kova.

– Siihen emme kuitenkaan voi lähteä, että jo viikko ennen joulua kaikki olisi alennuksessa. Joulu on taloudellisesti kauhean tärkeä pienelle liikkeelle. FL

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic