Lounais-Häme

Alhaiset korot houkuttelevat hakemaan asuntolainaa

Parantunut taloustilanne on laskenut asuntolainojen korkotasoja, mikä on houkutellut ihmisiä hakemaan lainaa yhä aktiivisemmin. Taloussanomien (12.7.) mukaan Danske Bank on myöntänyt viime kuukausina 30 prosenttia enemmän uusia asuntolainoja kuin alkuvuonna.

Forssan seudulla trendi on myös ylöspäin, mutta ei yhtä voimakkaasti kuin pääkaupunkiseudulla.

-Vastaavia lukuja ei ole meillä ollut, koska markkinatilanne on täällä niin erilainen. Kasvua on kuitenkin tullut edellisiin vuosiin verrattuna, Someron Säästöpankin pankinjohtaja Joni Rintamaa sanoo.

-Asuntolainakanta kasvaa vaikka lyhennyksiä palautuu nopeammin. Korkotasomme on erittäin alhainen ihan historiallisestikin ajateltuna, OP Lounaismaan Forssan konttorin myyntipäällikkö Heikki Malmi kertoo.

 

Pankeissa on huomattu muutos ihmisten asenteissa.

-Asiakkaat ovat positiivisella mielellä liikenteessä. Nuoretkin ostaa ensiasuntoja vähän rohkeammin sekä sijoitusasuntojen määrät ovat lisääntyneet, Rintamaa toteaa.

Osuuspankissa on huomattu myös vuodenajan vaikuttavan ihmisten asuntolainahankintoihin.

-Kesällä kauppa piristyy, kun asiakkailla on lomalla aikaa hoitaa muitakin kuin työasioita, Malmi huomauttaa.

-Sen lisäksi kotitalouksien luottamus on kasvussa. Jokainenhan meistä aina punnitsee lainaa ottaessa, että minkälainen työllisyystilanne ja tulevaisuus on, Malmi lisää.

 

Pankkien marginaalit ovat olleet myös laskussa lainakilpailun kiristyessä.

-Emme ole laskeneet marginaaleja ainakaan tietoisesti. Marginaalit ovat hyvin asiakaskohtaisia, joihin vaikuttaa muun muassa asiakkaan maksukyky, maksuhistoria ja vakuuskohde, Rintamaa muistuttaa.

-Täytyy pitää pää kylmänä, ettei mennä epäterveeseen kilpailuun niin kuin aikanaan, jolloin korot olivat korkealla ja markkinat tuli todella alas. Enemmän pitäisi miettiä kokonaiskorkoa, joka liikkuu siinä prosentin molemmin puolin, Rintamaa jatkaa.

Myös Osuuspankissa marginaalit määräytyvät aina asiakaskohtaisesti.

-Toki kilpailukin vaikuttaa marginaaleihin jonkin verran. Negatiivinen korkotaso on haaste, koska korko on joka tapauksessa alhainen, Malmi toteaa.

 

Lainaa haetaan nykyisin eri tavoin. Pankkien monipuolistuneet verkkopalvelut ovat nostaneet suosiotaan etenkin nuorten keskuudessa, mutta myös paikan päällä asioiminen on pitänyt pintansa.

-Ihmiset arvostavat henkilökohtaisia palveluita. Nettipalvelut eivät lyöneet niin hyvin läpi, mitä isommat pankit painottavat, Rintamaa paljastaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic