Lounais-Häme Somero

Alijäämäinen tilinpäätös puhutti Someron valtuustossa – Onneksi puskuria vielä riittää

Kokoomuksen ja perussuomalaisten mielestä säästötoimenpiteitä pitää jatkaa. Sdp ei nyt hätiköisi.
Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Vuoden 2018 alijäämäinen tilinpäätös oli Someron kaupunginvaltuuston maanantain kokouksen ykköspuheenaihe.

Valtuuston puheenjohtaja Jani Kurvinen (kesk.) totesi heti kokouksen aluksi, että Somerolla on viimeksi hyväksytty alijäämäinen tilinpäätös vuonna 2005.

– Nyt pitää pyrkiä siihen, että seuraavakin alijäämäinen tilinpäätös tulee hyväksyttäväksi vasta 15 vuoden päästä, Kurvinen tuumasi.

Kaupunginjohtaja Sami Suikkasen mukaan viime vuoden taloutta painoivat romahtaneet valtionosuudet, verotulojen alittuminen arvioituun nähden sekä sosiaalityön, erityisesti lastensuojelun kasvaneet kustannukset. Viime vuosi jäi yli 700 000 euroa alijäämäiseksi.

Negatiivisesta tilinpäätöksestä huolimatta valtuutetuilla oli myönteistäkin sanottavaa Someron taloudesta.

Ryhmäpuheenvuoroissa nostettiin esille erityisesti kaupungin hyvä puskuri, jota yhden vuoden alijäämä ei juuri heilauta. Valtuutetut kehuivat myös viime vuonna tehtyjä säästötoimenpiteitä ja työttömyyden laskua. Esimerkiksi Mikko Virtanen huomautti keskustan ryhmäpuheenvuorossa, että säästötoimenpiteissä on onnistuttu erinomaisesti. Säästöä saatiin viime vuonna jopa vanhusten hoidossa.

Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron pitänyt Matias Mäkinen huomautti, että säästötoimien on jatkuttava, koska nollatulos on tuleville vuosille vähimmäistavoite. Samoilla linjoilla on kokoomus. Puolueen ryhmäpuheenvuoron pitänyt Pauli Eino lisäsi, että kaupungilla ei ole enää kauan varaa säilyttää kaikkia nykyisiä kouluja ja päiväkoteja.

Sdp:n ryhmäpuheenvuoron pitäneen Antti Kotin mukaan synkistelyyn tai palveluiden leikkaamiseen ei ole aihetta, mutta alijäämä on muistutus siitä, ettei ylijäämä ole enää mikään itsestäänselvyys.

Talousasioita lukuun ottamatta valtuustossa käytiin varsin vähän keskustelua. Esimerkiksi päätös myöntää lisämäärärahaa henkilöstösihteerin palkkaamiseen hyväksyttiin yhdellä nuijan kopautuksella.

Valtuusto päätti kokouksessaan myös laajentaa kohdunkaulan syövän seulonnan koskemaan 65 vuotta täyttäneitä. Seulonnan laajentamisen taustalla on keskustan valtuustoryhmän aloite.

Kokouksessa päätettiin myös valtuuston ja hallituksen jäsenistä. Valtuusto linjasi, että nykyinen kaupunginhallitus jatkaa vaalikauden loppuun asti. Jani Kurvinen jatkaa valtuuston puheenjohtajana. Varapuheenjohtajistossa Raila Hakamäen (sdp.) tilalle nousee Taina Ruuhilehto (sdp.) FL

Uusimmat