Lounais-Häme Jokioinen

"Alkaa olla jo vaarallista ajaa tästä" – Jokioisilla kaivataan elyä apuun monella tiellä

Auton renkaita on hajonnut Jokioisten Murronkulmantien loppupään monttuihin, mutta remonttia ei ole kuulunut. Kunnan kädet ovat kuitenkin sidotut.
Vesa Mänki ajaa päivittäin Jokioisten Murronkulmantietä, jonka hoito on jäänyt vaatimattomaksi etenkin loppuosalta. Renkaita hajottavia kuoppia riittää matkan varrella. Kuva: Lassi Puhtimäki
Vesa Mänki ajaa päivittäin Jokioisten Murronkulmantietä, jonka hoito on jäänyt vaatimattomaksi etenkin loppuosalta. Renkaita hajottavia kuoppia riittää matkan varrella. Kuva: Lassi Puhtimäki

Vesa Mänki ajaa autollaan päivittäin Jokioisilla sijaitsevaa Murronkulmantietä, jonka päässä hän asuu. Etenkin loppupää tiestä on erittäin huonossa kunnossa monelta osin.

– Alkaa olla jo vaarallista ajaa tästä. Useammasta autosta on hajonnut rengas kuoppiin, jotka ovat joillain kohdilla puolikkaan ämpärin syvyisiä, Mänki toteaa.

Mänki kertoo, että aiemmin Murronkulmantietä on käyty lähes vuosittain paikkaamassa, mutta nyt tienpätkä on ollut huonossa kunnossa jo yli vuoden.

– Käytännössä kaikki tietä ahkerasti käyttävät ovat olleet tienkäyttäjien linjaan yhteydessä asiasta, mutta mitään ei ole tapahtunut.

Tarina on tuttu monelta muultakin tieltä.

Esimerkiksi lokakuun alussa Kuumassa järjestetyssä keskustelutilaisuudessa nousi esiin Kuumantien tilanne. Kuumantie mainittiin myös, kun Forssan Lehti kysyi lukijoiltaan elokuussa huonokuntoisista teistä Lounais-Hämeessä.

Molemmat tiet ovat Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ely) hallinnoimia teitä, kunnan kädet ovat sidotut. Siitä huolimatta Jokioisten kunnaninsinööri Kari Tasala kertoo saavansa teiden kunnosta palautetta.

– Vaikka kuinka paljon, ja me olemme ohjanneet ottamaan yhteyttä tienkäyttäjien linjalle, Tasala toteaa.

– Olemme olleet myös yhteydessä suoraan elyyn. Tekninen lautakunta ja kunnanhallitushan päättivät, mitä viestitämme elyn suuntaan teistä.

Jokioinen toivoo elyltä muun muassa Keskuskadulle kiertoliittymää, Kuumantien ja Kiipuntien parantamista sekä Saartentien pinnoittamista. Vaulammintien kevyen liikenteen väylän rakentamiseen kunta toivoo ely-keskuksen rahoitusta.

– Kuumantien pinta on arviolta neljän kilometrin matkalta Latovainion risteyksestä eteenpäin todella huonossa kunnossa. Tie on joiltain osin pinnoitettu, mutta välipätkät ovat paikkaa täynnä, Tasala sanoo.

– Kiipuntielläkin on paljon raskasta liikennettä metsien ja maatalouden vuoksi, ja niiden päälle on vielä normaali henkilöautoliikenne.

Vaikka toiveita elylle esitetään, niistä harva toteutuu.

– Ely julkaisi Etelä-Suomen tiesuunnitelmansa tuleville vuosille, ja seudun suhteen kartta oli ihan blanko, käytännössä kaikki suunnitelmat kohdistuvat Lahden seudulle ja pääkaupungin suuntaan.

Tasala kertoo kunnan olevan yhteydessä elyyn kuukausittain. Lähiaikoina kunnalla on myös yhteinen kokous tulossa elyn kanssa.

– Emme oikein voi kuin pitää näitä palavereja ja yrittää viedä asiaa siltä osin eteenpäin. FL

Lue lisää aiheesta: Lounais-Hämeessä riittää huonokuntoisia teitä, mutta vain harva korjataan – ”Mielellämme laittaisimme kaikki kuntoon”

Osa teistä kuntien vastuulla, osa elyn

Teiden ja katujen kunnosta vastaavat Suomessa kunnat sekä ely-keskus.

Pääasiassa kuntien hallinnoimat tiet sijatisevat taajamissa ja elyn taajamien ulkopuolella, mutta jako on karkea ja siihen on paljon poikkeuksia.

Ely toimii Väyläviraston linjausten mukaan. Linjaus on, että teiden kunnossapidossa painopisteenä ovat päätiet. Muilla teillä pyritään varmistamaan, että päivittäinen liikkuminen ja kuljetukset olisivat turvattuja.

Yhteensä elyllä on kontollaan Suomessa 78 000 kilometriä maanteitä, noin 5000 kilometriä kevyenliikenteen väyliä sekä noin 14 800 siltaa.

Maanteiden hoito tilataan urakoitsijoilta, jotka valitaan kilpailuttamalla. Forssan seudulla alueurakoitsijana toimii tällä hetkellä Destia.

Tiestön ongelmakohdista voi ilmoittaa Väyläviraston tienkäyttäjän linjalle numeroon 0200 2100.

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic