Lounais-Häme

Alkavan viikon helle karistaa optimismia Ruotsin metsäpalojen hillinnässä

Tukholma
22.07.2018, 20:42

Ulkomaat

Ruotsissa kamppailu metsä- ja maastopaloja vastaan on jatkunut jo viikon. Sunnuntai-iltapäivänä erillisiä paloja oli puolensataa, kun niiden määrä on viime päivinä liikkunut noin 40-80 paikkeilla.
Tilanne on yhä vakava, mutta lauantaihin verrattuna se ei ole kokonaisuudessaan huonontunut, kertoi operatiivinen johtaja Britta Ramberg Ruotsin yhteiskuntasuojelu- ja valmiusviranomainen MSB:stä.
– Tilanteessa näkyy pieni vakautuminen, mutta ei ole mitään syytä olla liian optimistinen.
Toiveikkuutta karistaa ennen muuta helle – Ruotsiin odotetaan alkavalle viikolle 30 asteen lämpötiloja. Maassa vietetään jo nyt lämpimintä heinäkuuta vähintään 260 vuoteen, mutta meteorologit ovat kertoneet jopa uusien lämpöennätysten mahdollisuudesta.
– Pelkäämme, ettei huippua ole vielä saavutettu, MSB:n koordinaattori Peter Arnevall sanoi.
Tulipalotilanne vaihtelee alueittain. Ainakin Keski-Ruotsissa Hälsinglandin maakunnassa tilanne vaikutti sunnuntaina jo paremmalta.

Tulta yritetään hillitä kontrolloidulla metsän poltolla

Metsää palaa yhteensä 25 000 hehtaarin alueella, kertoivat viranomaiset sunnuntaina. Neljä suurinta paloa Gävleborgissa, Taalainmaalla ja Jämtlandissa maan keskiosissa muodostavat yksin 20 000 hehtaariin paloalueen, ja loput ovat pienempiä paloja eri puolilla maata.
Taalainmaalla metsäpaloja aiotaan hillitä polttamalla lisää metsää. Kontrolloitu metsäpalo sytytetään, jotta suuren palon leviäminen pysähtyisi palavan aineksen puuttuessa.
Palojen hallintaan on haalittu apua ympäri Eurooppaa, kuten Ranskasta, Puolasta, Liettuasta, Norjasta, Saksasta ja Tanskasta. Sunnuntaina varmistui, että Portugalista saapuu sammutustöihin lentokone, kertoi Expressen.
Sammutusapuna on myös vapaaehtoisia. Punaisen Ristin mukaan sammutustöihin on internetissä ilmoittautunut kahdessa päivässä yli 2000 ruotsalaista, joista kymmenet ovat jo tarttuneet toimeen.
Vapaaehtoisia koordinoivan Punaisen Ristin mukaan esimerkiksi ensiaputaidot ja kokemus metsätöistä ovat hyödyllisiä sammutustöissä. Vapaaehtoisia tarvitaan myös ajoneuvojen kuljettamiseen ja kelaamaan paloletkuja.

https://www.expressen.se/nyheter/helikopter-stod-stilla-under-askovadret/

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic