Lounais-Häme

Alkoholin anniskelu sallitaan nyt Forssan torilla – yrittäjä sai lupansa ja aloittaa kesäkuussa

Forssa sallii alkoholin anniskelun kokeiluluontoisesti torillaan. Uuden, sallivamman alkoholilain perusteella aluehallintoviraston on myönnettävä lupa kaupungin yleisille alueille, jos vaatimukset täyttyvät eikä kaupunki aseta rajoituksia.

Thai Fast Foodin yrittäjä Tomi Vellamo laittoi luvan hakuun keväällä ja sai sen tiistaina. Hänellä on Forssan torilla vuosipaikka.

-Tarkoitus on aloittaa myynti jossain vaiheessa kesäkuussa torstaisin ja lauantaisin. Lupa mahdollistaa 18 asiakaspaikkaa myyntivaununi viereen. Toiminnassa edetään kuitenkin hyvä ruoka edellä, Vellamo toteaa.

 

Kaupunginhallitus päätti maanantaina, että tänä vuonna torilla toimitaan kokeiluluonteisesti alkoholilain säännösten mukaisesti. Poikkeuksista ja rajoituksista sovitaan kaupunginhallituksen kanssa erikseen.

-Mikäli ilmenee, että sellaisille on tarvetta. Anniskelua torilla käsitellään samoin kuin esimerkiksi kahvilamyyntiä. Vuokraamme aluetta kuten tähänkin asti, tekninen johtaja Antti Heinilä toteaa.

Toripäivien myyjille on kaupungilla omat taksansa. Kesän kertamaksu on halvimmillaan 12 euroa. Vuositaksat vaihtelevat 280 eurosta 700 euroon.

-Ne on haluttu pitää edullisina. Jos anniskelua järjestetään muinakin kuin toripäivinä siihen on omat taksansa, Heinilä lisää.

 

Alkoholin anniskelulupa voidaan myöntää, jos anniskelualue on kooltaan ja rakenteeltaan sellainen, että se on viranomaisten ja luvanhaltijan valvottavissa. Myös hakijan omavalvontasuunnitelma vaaditaan.

Elintarvike- ja alkoholimyynnissä ovat olennaisia myös hygieniavaatimukset. Käsienpesumahdollisuuden ja wc:n Vellamo järjestää kaupungin yleiseen vessaan torin Biokaaren puoleiselle kulmalle.

-20 sentin vessamaksu kuuluu ruokaan eli tarjoan kolikon, jolla pääsee yleiseen vessaan käsipesulle, hän kertoo.

Vellamo aikoo hakea Forssalta torimyyntilupaa kuudelle päivälle ja myös perinteistä toria pidemmille aukioloajoille.

-Haen kattavat luvat, mutta lopulliset myyntiajat ratkaisee tietysti asiakkaiden riittävyys. Tässä vaiheessa aion myös käydä ruokavaununi kanssa Somerolla, jonne sain myös luvan. Somerolla olen todennäköisesti maanantaista keskiviikkoon ja loppuviikon sitten Forssassa, hän kertoo.

Nyt vaunu on huollossa.

 

Maanantain kokouksessa Ilkka Joenpalo (sd) teki kaupunginhallitukselle vastaesityksen alkoholin myynnistä ja anniskelusta torilla. Hänen mielestään alkoholitarjoilu torilla ei ole soveliasta.

-Niin keskieurooppalaisia emme ihan vielä ole. Alkoholin myynti torilla saattaa poikia lieveilmiöitä. Asiasta olisi mielestäni pitänyt pyytää Forssan torikauppiasyhdistykseltä lausunto.

Joenpalon vastaesitys ei saanut kaupunginhallituksessa kannatusta.

-Sitä ihmettelen, sillä yhdyskuntalautakunnassa siitä sentään äänestettiin.

Maaliskuussa lautakunnan äänestystulos oli 8–3. Silloin Pekka Murtolahti (kd.) ehdotti, että toripäivinä ei alkoholia torilla myytäisi kuin erityistapahtumissa. Esitys sai kannatuksen Aila Lahtiselta (ps.) ja äänestyksessä sen taakse asettui myös varajäsen Mari Penttilä (sd.)

Joenpalo jätti kaupunginhallituksen pöytäkirjaan eriävän mielipiteen asiasta.

Häntä mietityttää myös keskustan ravintoloiden tilanne.

-Kilpailu anniskeluravintoloilla on Forssassa kova. Kiinteät yritykset tarjoavat palvelua 12 kuukautta, ja torilla todennäköisesti oltaisiin vain parhaan sesongin ajan.

 

Forssan torikauppiasyhdistyksen puheenjohtajan Isto Kärkäisen mukaan yhdistys ei ole muodostanut yhteistä kantaa asiaan.

-Tuskin kauppiailla mitään sitä vastaan on, jos palvelu tarjotaan lain ja säädösten puitteissa.

Kärkäinen arvelee, että olut tai kaksi voisi jopa tuoda lisää väkeä torille varsinkin lauantaisin ja saada väen viipymään pidempään.

– Torille tarvittaisiin enemmän myyjiä ja monipuolisempaa tarjontaa. Aika näyttää kuinka moni torin asiakkaista mahdollisuutta käyttäisi, Kärkäinen miettii.

 

Uusi alkoholilaki tuli voimaan maaliskuussa, mutta osa muutoksista laitettiin käytäntöön heti vuoden alussa. Laki toi vahvat oluet ja long drink -juomat kauppoihin ja käsityöläisoluille mahdollisuuden vähittäismyyntilupiin. Ravintoloiden happy hour -mainonta sallittiin ja samoin väkevien juomien hintojen mainitseminen verkossa. Lisäksi ravintoloiden aukioloajat vapautuivat.

Alkoholilain mukaan kunnalla on oikeus asukkaidensa turvallisuuden edistämiseksi kieltää anniskelun jatkaminen tai rajoittaa sitä määrätyllä kunnan alueella. Kunnan päätös voi koskea kaikkia viikonpäiviä tai määrättyjä viikonpäiviä, ja se voi olla voimassa toistaiseksi tai määräajan. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic