Lounais-Häme

Alkoholiveron korotus iskee rankimmin viineihin - viinintuoja kummastelee painotusta

Helsinki
04.10.2018, 16:11

Kotimaa

Alkoholiverotukseen on tulossa korotus vuodenvaihteessa. Verotus kiristyy hallituksen esityksen perusteella keskimäärin 2,5 prosenttia, mutta viinien veroon tulee muita juomia suurempi, 3,7 prosentin korotus.
Viiniä maahantuovan Vinetumin toimitusjohtaja Timo-Pekka Karejärvi kummastelee korotusten painotusta.
– Kyllä tämä aika erikoiselta tuntuu. Olisi kiva tietää perustelut, minkä takia korotus painottuu viineihin, Karejärvi sanoi STT:lle.
Karejärven mukaan päätös ei ainakaan edistä suomalaista ruoka- ja viinikulttuuria. Hän arvioi, että viinien hintojen nousu saattaa entisestään vähentää Alkon myyntiä, joka on laskenut, kun ruokakauppoihin tuli myyntiin vahvempia oluita ja muita juomia.
– Alkosta hävisi iso osa kauppaa, kun lonkerot ja muut siirtyivät päivittäistavarakauppaan. Ei se ainakaan Alkon asemaa helpota, jos viinien hinnat nousevat.
Kalliimmat viinit ohjaavat myös kuluttajia tekemään ostoksensa Virossa, vaikka sielläkin on korotettu veroja.
– Suomalainen kuluttaja on aika hintakriittinen. Tälläkin hetkellä on aika paljon strategisia hintapisteitä.
Viinien myyntitilastot kertovat, että 12,49 on hinta, jonka yli ei mielellään mennä. Jos vero nousee esimerkiksi 11 senttiä pullolta, tarkoittaa se hyllyhintaan yli 20 sentin korotusta.
– Moni tuote, joka on ollut järkevässä hintapisteessä menee väkisinkin sen yli.
Veronmaksajien laskelman mukaan korotus merkitsee kahden sentin verokorotusta pienelle oluttölkille, 13 senttiä viinipullolle ja 38-prosenttiselle viinapullolle 22 senttiä.

Myös virvoitusjuomavero nousee

Veronkorotus tehtäisiin tasakorotuksena kaikille juomaryhmille suhteessa juoman alkoholipitoisuuteen.
Oluiden verotus kiristyisi 2,7 prosenttia, siiderien verotus 2,1 prosenttia, väkevien viinien verotus 2,9 prosenttia ja väkevien juomien verotus 2,0 prosenttia.
Veronkorotuksen seurauksena alkoholijuomien vähittäismyyntihinnat nousisivat arviolta keskimäärin runsaan prosentin. Ehdotettu veronkorotus kasvattaisi alkoholiveron tuottoa vuositasolla noin 30 miljoonaa euroa.
Samalla hallitus esittää myös virvoitusjuomaveron korottamista ensi vuoden alusta alkaen. Korotus kohdistuisi kaikkiin virvoitusjuomiin, mutta painottuisi sokeripitoisiin juomiin.
Yli 0,5 prosenttia sokeria sisältävien virvoitusjuomien valmistevero nousisi 22 sentistä 27 senttiin litralta valmista juomaa. Muiden virvoitusjuomien valmistevero nousisi 11 sentistä 12 senttiin litralta.

STT

Kuvat:

Fingerpori

comic

Näkoislehti