Lounais-Häme

Alkukesä on kouluverkkopäätösten aikaa Forssassa – sivistyslautakunta käynnistää päätösmyllyn ensi viikolla

Forssan sivistys- ja tulevaisuuslautakunta päätti tiistaisessa kokouksessaan pitää ylimääräisen kokouksen ensi tiistaina. Tämänhetkisen tiedon mukaan kokouksessa on vain yksi aihe: esitys kaupunginhallitukselle tulevasta palveluverkosta.

Vaihtoehtoja on edelleen neljä. Yhtenä vaihtoehtona on peruskorjata nykyiset koulu- ja päiväkotikiinteistöt. Monitoimikeskuksen uudisrakentamisesta on edelleen kaksi eri vaihtoehtoa. Neljäs vaihtoehto on nollaratkaisu eli pitää tilanne nykyisellään.

 

Lautakunta pohjusti tulevaa tiistaisessa kokouksessaan, jossa se merkitsi tiedoksi nykyisen palveluverkon valmistelutilanteen sekä sai selvityksen tehdystä lapsivaikutusten arvioinnista. Kaupungin talousjohtaja Leena Järvenpää esitteli kokouksessa lautakunnalle kaupungin taloustilanteen arvioita eri toteutusvaihtoehtojen osalta.

Lautakunnan varapuheenjohtajan Lotta Saarenmaan (kok.) mukaan luottamushenkilöiden käytössä oleva materiaali puoltaa selkeästi monitoimikeskuksen rakentamista.

-Pohjaan päätökseni puhtaasti lapsivaikutusten arviointiin. Haluan olla tekemässä lapsiystävällistä Forssaa ja mielestäni uusi monitoimikeskus olisi lapsiystävällisin vaihtoehto, Saarenmaa sanoo.

Lautakunnan jäsenen Sami Mattilan (ps.) mukaan arviointi ja lautakunnalle esitetyt talousluvut osoittavat melko selkeästi, että uudisrakentaminen on järkevämpi vaihtoehto kuin vanhojen tilojen korjaaminen.

-Meille annettujen selvitysten valossa uudisrakentamisen ja vanhan korjaamisen kustannuksissa on selkeä ero, mikäli halutaan varmistaa toimivat ja nykyaikaiset tilat lapsille ja nuorille, Mattila kertoo.

 

Lautakunnan puheenjohtajan Vesa Niinisen (sd.) mielestä esitetyissä talousluvuissa on puutteita, eikä esimerkiksi kattavaa investointisuunnitelmaa ole jäsenille annettu päätöksen tueksi.

-Saamassamme talousselvityksessä lähinnä vertailtiin kahden eri vaihtoehdon vaikutuksia kaupungin talouteen ja lainakantaan, Niininen summaa.

Hän kaipaa parempaa selvitystä, jossa otettaisiin huomioon kaikki lähivuosien investointitarpeet kokonaisuutena. Esimerkkeinä hän mainitsee muut koulurakennukset, Vesihelmen ja jäähallin.

Hannu Ylitalon (kesk.) mukaan on tärkeää, että kaupungissa on opetuksen ja kasvatuksen kannalta hyvät olosuhteet. Hänestä on kuitenkin tärkeää, että tuleva ratkaisu on myös taloudellisesti kestävä.

-En usko, että kukaan vastustaa itse uudisrakennusta. Ratkaisevaa on lähinnä se, millaiset taloudelliset rahkeet kaupungilla on hoitaa siitä koituvaa velkataakkaa. Uudisrakennus nimittäin lisää kustannuksia, mutta tuo jatkossa myös lisää säästöjä, Ylitalo huomauttaa.

Vasemmistoliiton Katariina Pohjalaisella on selkeä kanta palveluverkosta, mutta hän haluaa pitää sen visusti omana tietonaan.

-On valtuuston ratkaisu tulevaisuudessa mikä tahansa, mielestäni kaikkein tärkeintä on, että lapset saavat opiskella terveissä ja turvallisissa tiloissa ja heillä on mahdollisuus käyttää uutta oppimismateriaalia, Pohjalainen vetoaa.

Lautakunnan esitys käynnistää palveluverkkoa koskevan päätösmyllyn. Esitys etenee ensin kaupunginhallitukseen ja edelleen kesäkuussa valtuustoon.

Sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen kertoi keskiviikkona, että hän lähettää oman pohjaesityksensä lautakunnalle perjantaina. FL

 

Oikaisu 12.5.2018 klo 8.04:

Korjattu ylimääräisen valtuuston kokouksen päivä tiistaiksi.

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/50312-palveluverkko-luodataan-laajasti-forssassa

Uusimmat

Fingerpori

comic