Alkumarraskuu harvinaisen synkkä, Kouvolassa aurinko ei ole paistanut lainkaan - viikonloppuna pilvipeite väistyy ainakin hetkeksi

Helsinki
16.11.2018, 11:12

Kotimaa

Ympäri Suomea on marraskuun alun aikana ollut harvinaisen vähän auringonpaistetunteja, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Kuun ensimmäisten viidentoista päivän aikana Kouvolan Utin lentoasemalla ei ole mitattu lainkaan auringonpaistetta. Helsingin Kumpulassa on mitattu 3,9 tuntia auringonpaistetta.
Eniten auringonpaistetunteja on mitattu Maarianhaminassa. Siellä aurinko on paistanut marraskuun alkupuoliskolla jopa 18,7 tuntia.
Meteorologi Ville Siiskosen mukaan Kouvolan auringonpaisteeton marraskuun alku on poikkeuksellinen, muttei ennennäkemätön. Viimeksi tilanne oli samanlainen vuonna 1984.
Siiskonen kertoo, että Ilmatieteen laitoksella harvinaisella tarkoitetaan sitä, kun ilmiö toistuu harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa, mutta useammin kuin kerran 30 vuodessa. Poikkeuksellisen tapahtuman raja on 30 vuotta.
Siiskosen mukaan pimeä ja harmaa marraskuu ei ole ilmiönä ennennäkemätön.
– Riittää, että tulee riittävän paljon lämmintä ja kosteaa ilmamassaa. Muodostuu pilvipeite, joka tehokkaasti estää auringonvalon, Siiskonen sanoo.
Marraskuun alun aikana Kouvolassa on vuonna 1971 mitattu 40 tuntia auringonvaloa, kun taas Maarianhaminan lentoasemalla mitattiin 52 tuntia auringonpaistetta vuonna 1965, meteorologi kertoo.

Viikonlopulle luvassa aurinkoa

Huomiselle on luvassa aurinkoinen päivä ympäri Suomea muutaman viikon pilvisen jakson jälkeen, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Pilvipeite alkaa rakoilla päivällä Länsi-Suomessa, ja yöllä sää selkenee lähes koko maassa itäisintä Suomea ja Itä-Lappia lukuun ottamatta.
Päivystävän meteorologin Paavo Korpelan mukaan lauantain lämpötilat nousevat yllättävän korkeiksi. Perjantaina ja lauantaina lämpötilat pyörivät viiden ja seitsemän asteen tietämillä, vaikka marraskuussa selkeät päivät ovat yleensä viileämpiä.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic