Lounais-Häme

Alkusammutus pelastaa henkiä

Tulipalon sattuessa alkusammutuksella on valtava merkitys tilanteen kehittymistä ajatellen.

-Alkusammutus auttaa todella paljon. Se vähentää työmääräämme kohteessa, kun tulen leviämistä ainakin hidastetaan. Alkusammutus pelastaa jopa ihmishenkiä, palomestari Mika Helin Forssan paloasemalta toteaa.

-Jossain tilanteessa rakennuspaloa jäähdytettiin puutarhaletkulla, kunnes palokunta pääsi paikalle. Jo sellaisesta on huomattavasti apua. Vaikka paloa ei saisi alkusammutuksella sammutettua, niin ainakin sillä saa pelattua aikaa.

Ihmiset käyttävät nykyään Helinin mukaan alkusammutusta lähes aina, kun se on mahdollista.

-Sellaista tilannetta, jossa ihminen ei käyttäisi alkusammutusvälineitä, on todella harvoin. Se, että alkusammutusta ei käytetä, johtuu yleensä siitä, että laitteita ei ole ollut saatavilla tai palo on ollut jo liian voimakas.

Sammutuspeitettä tai käsisammutinta ei ole luonnollisestikaan saatavilla esimerkiksi maastopalon sattuessa. Jos sammutinta tai sammutuspeitettä ei ole, voi improvisoida. Maastossa voi käyttää tulipalon syttyessä esimerkiksi hiekkaa sammutukseen. Kotioloissa alkusammutusvälineenä voi Helinin mukaan toimia vaikkapa ämpärillinen vettä tai olohuoneen matto.

-Yrityksistä ja laitoksista löytyy pääsääntöisesti aina alkusammutusvälineitä, sillä se on lakisäänteistä. Kotona laki ei velvoita, että pitäisi olla sammutuspeitettä. Se on ihmisen oman valveutuneisuuden käsissä, miten kotoa löytyy alkusammutusvälineitä, Helin toteaa.

-Sammutuspeite on kuitenkin aika halpa henkivakuutus.

Helinin mukaan ihmiset vierastavat käsisammuttimia ja sammutuspeitteitä, koska eivät usko osaavansa käyttää niitä oikein. Helin uskoo, että kynnys tarttua sammutuslaitteisiin johtuu vieraiden laitteiden pelosta.

-Pelätään, että teenkö juuri oikein. Se on itseluottamuksen puutetta. Kokemusteni perusteella ihmiset yrittävät silti jollain lailla tehdä alkusammutusta tulipalon sattuessa pelosta huolimatta, Helin kertoo.

-Olen opettanut, että se, miten välineitä käyttää, ei ole tärkein asia, vaan tärkeintä on, että alkusammutusvälineitä uskaltaa ainakin yrittää käyttää. Se, että suihkaisee pytyllisen jauhetta tuleen, auttaa jo huomattavasti.

Pelkoa yritetään kitkeä ihmisistä esimerkiksi alkusammutuskoulutuksissa. LähiTapiola järjesti tällä viikolla alkusammutuskoulutusta myös Forssassa.

-Ei näissä koulutuksissa palomieheksi opetella, mutta kynnystä sammuttimen käyttämiseen pyritään madaltamaan. Ei sammutin niin ihmeellinen vekotin ole. Ei se potkaise tai haukkaa kättä irti, kouluttajana toiminut paloteknikko Ville Into naurahtaa.

-Pidän koulutuksia hyvin tärkeinä juuri siksi, että ihmiset saadaan rohkaistua alkusammutukseen. Se on ajatusmaailman koulutusta. Olen aina omissa koulutuksissani sanonut, että paikan ensimmäisenä palokuntana ovat koulutettavat itse, sillä pelastuslaitos ei ole ikinä paikalla, kun palo syttyy, Helin komppaa.

Innon mukaan suuntaus on alkusammutuksen suhteen hyvä. Aihe kiinnostaa etenkin yksityishenkilöitä enemmän kuin ennen ja ihmisillä on aiempaa enemmän tietoa aiheesta.

-Nykyään oppilaitoksissa puhutaan paljon aiheesta, mutta lisäisin asenne- ja välinekoulutusta vielä enemmän esimerkiksi yläkouluihin, Into toteaa. FL

Alle joka toisessa tulipalossa käytettiin alkusammutusta
Vuonna 2016 Suomessa on kuollut 21 ihmistä tulipaloissa, vuoden 2015 aikana luku oli yhteensä 78 ihmistä.Kanta-Hämeen alueella kuoli vuonna 2015 yksi ihminen tulipalossa, vuonna 2016 ei ole kuollut yhtään.Suomessa pelastustoimi oli mukana sammuttamassa paloa vuonna 2015 yhteensä 11 223 kertaa.Vuoden 2016 aikana tulipaloja on tähän mennessä ollut 2418. Luku on suunnilleen sama kuin viime vuonna samaan aikaan.Kanta-Hämeen alueella paloja oli vuonna 2015 yhteensä 379.Vuonna 2016 tulipaloja on ollut Kanta-Hämeessä yhteensä 65.Vuonna 2014 alkusammutusta käytettiin rakennuspaloissa 2005 kertaa.Yhteensä 3563 kertaa alkusammutusta ei käytetty samana vuonna tulipalon sattuessa. 471 tapauksessa alkusammutuksen käytöstä ei ole tietoa.Alkusammutus sammutti rakennuspalon 1176 kertaa vuonna 2014. 599 kertaa alkusammutus ainakin rajoitti paloa, vain 227 kerralla alkusammutuksella ei ollut vaikutusta.Lähteet: Suomen Pelastusalan keskusliitto ja pelastustoimen resurssi- ja onnettomuustilasto PRONTO

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti