Lounais-Häme Tammela

Alle 30 oppilasta kahden vuoden ajan ja kolmen vuoden ennusteet – Tammela määritteli koulujen alimman oppilasrajan

Vanha päätös vaati vielä kaksi äänestystä. 13 valtuutettua olisi halunnut selvemmän määritelmän koulun lakkautukselle.
Tammela äänesti vielä kaksi kertaa koulujen lakkauttamisen oppilasrajoista. Kuva on vuoden 2017 koulurauhan juhlistuksesta Saaren kansanpuistossa.

Tammelan valtuusto veivasi koulun lakkauttamisen mahdollistavaa oppilasrajaa. Kahden äänestyksen jälkeen voimaan jäi valtuuston huhtikuinen päätös, jonka mukaan kriittinen oppilasmäärä koulun olemassaololle on 30 ja oppilasmäärän tarkastelujakso on viisivuotinen.

Valtuusto tarkensi huhtikuista päätöstä määrittelemällä, että tarkastelujaksolta poistetaan koulun oppilasennusteesta ne oppilaat, jotka käytettävissä olevan tiedon perusteella käyvät koulunsa jossakin muualla kuin lähikoulussa.

Susanna Vähä-Herttua (vas.) ja yhdeksän muuta valtuutettua tekivät kesäkuussa valtuustoaloitteen koulujen oppilasmäärärajan tarkentamisesta, koska he pitivät päätöstä tulkinnanvaraisena. Kunnanhallituksen mielestä alkuperäinen päätös oli täsmällinen.

 

Valtuustoaloitetta käsiteltiin maanantain kokouksessa. Vähä-Herttua teki vastaesityksen, kunnanhallitukselle, joka esitti valtuustoaloitteen toteamista loppuun käsitellyksi. Kannatusta hän sai Olli-Pekka Jasulta (kok.).

– Esitän, että oppilasmäärän raja koulun toiminnan jatkamiselle olisi 30 oppilasta per koulu. Jos oppilasmäärä jää kahtena peräkkäisenä vuotena tämän alle, koulu lakkautetaan seuraavan lukuvuoden alkaessa. Oppilasmäärän toteutuminen tarkasteltaisiin vuosittain viimeistään maaliskuun lopussa, Vähä-Herttua esitti.

Ilkka Tuovinen (meta) teki vastaesityksen Vähä-Herttualle. Siinä hän totesi kesäkuisen valtuustoaloitteen tarpeettomaksi ja esitti sitä loppuun käsitellyksi. Tuovisen näkemystä kannatti Tuomo Tuovinen (kesk.sit).

Valtuusto asettui Tuovisen esityksen kannalle äänin 14–13.

Kunnanhallituksen esityksen kanssa joutui puntariin Tuovisen esitys, joka jätti pois tarkennuksen muissa kouluissa opiskelevista. Sitä Tuovinen piti liian epämääräisenä.

– Se on epätarkka ja harhaanjohtava. Huomioidako lapsiperheen tekemä tonttikauppa tai kodin laittaminen myyntiin, hän kysyi.

Valtuusto hyväksyi lopulta kunnanhallituksen esityksen äänin 14–13.

 

Huhtikuussa tehty ja syyskuussa vahvistettu päätös tulee voimaan vuonna 2021. Siihen asti on voimassa aikaisemman valtuuston päätös, jonka mukaan ”kyläkoulut lakkautetaan, jos oppilasmäärä on alle 20 oppilasta kahtena peräkkäisenä vuonna”:

– Senkö mukaan siis nyt eletään, kysyi valtuuston puheenjohtaja Ismo Ojansuu (sd.) retorisen kysymyksen.

Valtuusto päätti keväällä, että Letkun ja Kaukjärven koulut suljetaan kesällä 2019. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic