Lounais-Häme

Alle puolet suomalaisista on testannut palovaroittimensa – Petrattavaa etenkin nuorilla

Palovaroittimen toiminta pitäisi tarkastaa kuukausittain.

Suositusten mukaan palovaroitin pitäisi testata kerran kuussa. Turvallisuusyritys Verisuren tutkimuksen mukaan näin on tehnyt vain 45 prosenttia suomalaisista.

Tulipalon sattuessa vain toimivasta palovaroittimesta on hyötyä. Pelastusopiston tilaston mukaan viime vuonna kodeissa ja muissa asuinrakennuksissa sattuneissa tulipaloissa vain noin kolmasosassa oli toimiva palovaroitin.

Palovaroitin on ollut pakollinen kodeissa ja muissa asuinrakennuksissa vuodesta 2000 lähtien eli lähes 20 vuotta. Siitä huolimatta palovaroittimia ei tutkimuksen mukaan ole riittävästi noin kymmenesosassa kodeista.

Lain mukaan palovaroittimia tulee olla vähintään yksi kappale asunnon jokaista 60 neliömetriä kohti, ja jokaisessa kerroksessa tulee olla oma palovaroitin. Lisäksi on suositeltavaa, että varoitin löytyy jokaisesta huoneesta, jossa nukutaan.

Palovaroittimia puuttuu erityisesti nuorten kodeista. 18–29-vuotiaista jopa viidesosalla ei ole kodissaan riittävästi palovaroittimia tai he eivät ole asiasta varmoja.

Samassa ikäryhmässä myös palovaroittimien kunnosta huolehtiminen on retuperällä. Vain neljännes nuorista on testannut palovaroittimen toiminnan viimeisen kuukauden aikana. Yli 60-vuotiaista testin on tehnyt kolme viidestä. FL

Asiasanat

Fingerpori

comic

Näkoislehti

24.2.2020

Uusimmat