Lounais-Häme Forssa

Älliä ja älliä 120-vuotiaasta opinahjosta – Forssan yhteislyseo saa juhlakirjan

Forssan yhteislyseon 20 vuoden takainen Rakas vanha koulu-historiikki saa jatkoa ja täydennystä.
Hannu Lahtosen (vas.), Iris Palen, Arja Kanervan, Kari Pohjolan ja Ilppo Aaltosen muodostama toimituskunta kirjakohteensa maisemissa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Hannu Lahtosen (vas.), Iris Palen, Arja Kanervan, Kari Pohjolan ja Ilppo Aaltosen muodostama toimituskunta kirjakohteensa maisemissa. Kuva: Lassi Puhtimäki

120 vuotta sitten toimintansa aloittanut Forssan yhteislyseo on saamassa uuden historiikkikirjan. Samalla lokakuussa julkaistava Älliä ja älliä -teos tuo odotettua jatkoa 20 vuotta sitten ilmestyneelle Rakas vanha koulu -niteelle.

Yhdyslinkin teosten välille muodostaa sisällöllisten aihelähtökohtiensa ohella tekijätaho. Asialla on tälläkin kertaa entisten oppilaiden ja opettajien yhdyssiteenä opinahjon perinteitä vaaliva Forssan Vanhan Koulun Kilta.

Käytännön tasolla työhön on tarttunut toimituskunta, jonka muodostavat kiltavanhin Kari Pohjola kustantajan ominaisuudessa ja Iris Pale projektinhoitajana sekä Arja Kanerva, Ilppo Aaltonen ja Hannu Lahtonen, jotka ovat tehneet ammatikseenkin kirjoja.

– Moderni ja kiinnostava historianteos, asiallinen muistelmateos ja hauska sekä kiperiäkin koulumuistoja kertaavaa henkilöteos, tekijät tiivistävät.

Kari Pohjola toteaa, että Rakas vanha koulu -kirjan tekijöiden taholta tulleet toiveet jatkosta 20 vuoden takaiselle työlle vauhdittivat jo pidempään vireillä ollutta hanketta. Vuosi sitten kesällä pidetty toimituskunnan ensimmäinen yhteispalaveri siirsi hanketta käytäntöön.

Ajatukseksi kypsyi Forssan yhteislyseon entisten oppilaiden nostaminen juhlakirjan keskeiseksi sisällön antajiksi. Toimituskunta lähestyi kahdeksaakymmentä eri aloilla toimivaa kutsulla omien koulumuistojensa kirjoittajaksi.

– Saimme kirjaan mukaan yli 60 muistelijaa. Se osoittaa mielestämme hyvin myönteistä suhtautumista asiaamme, Iris Pale toteaa.

Muistelijoista vanhin on syntynyt vuonna 1928 ja nuorimmat koostuvat kuluvan vuosikymmenen aikana Forssan yhteislyseossa oppia ammentaneista.

– Niinpä kirjastamme saa esimerkiksi kuvan koulussa vuosikertojen myötä tapahtuneesta muutoksesta. Yleisesti esille tulevana piirteenä kiinnittyy huomio lyseomme suureen merkitykseen kirjoittajien elämässä, toimituskunnasta summataan.

Ideaan liittynyttä kasvokirja-lähtökohtaa teoksessa toteuttavat osaltaan kirjoittajien esiintyminen sivuilla valokuviensa kera.

– Yhden kiintoisan piirteen muodostaa se, että emme ole tarkoittaneet tätä pelkäksi kehumis- ja muuksi hymistelykirjaksi, vaan tilaa ovat saaneet myös kriittiset näkemykset, Hannu Lahtonen huomauttaa.

Oppilasmuistelmien lisäksi kirja luo Ilppo Aaltosen kirjoittamana laajan katsauksen Forssan ja Forssan yhteislyseon historiaan sekä kertoo Forssan yhteislyseon teinikunnasta ja Forssan Vanhan Koulun Killan toiminnasta.

Teokseen epilogin kirjoittanut Piia Syrjäaho toteaa 120 vuoden ikään ehtineen koulutarinan jatkuvan samalla, kun merkkivuosi tarjoaa syytä juhlaan niin koulun entisille nykyisille opiskelijoille, opettajille kuin koko seutukunnallekin.

– Rintaa röyhistellen on helppo todeta, että Suomen ensimmäinen maaseutulukio on edelleen elinvoimainen, menestyksekäs ja – mikä parasta – sen katse on eteenpäin, Piia Syrjäaho kirjoittaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic