Lounais-Häme

Aloittelija tavoittelee Suomen mestaruutta

Forssalainen 25-vuotias rallikuski Lauri Jokela aloitti kilpailu-uransa viime kesänä.

Nyt hän tähtää Suomen mestariksi ensi kuussa alkavassa Suomen Juniorimestaruussarjassa.

 

Jokelan tuore ralli-innostus on isän peruja.

– Isä on ajanut rallia ainakin 20 vuotta. Olen seurannut sivusta, kunnes tuli tunne, että pitää päästä itse mukaan, Jokela taustoittaa.

Isän peruja on myös Jokelan edustama seura Forssan Formula Karting-kerho.

Jokela aloitti ralliuransa viime kesänä itse viritetyllä Honda Civicillä vakiomoottoristen alle 1600-kuutioisten luokassa.

Kartturiksi tuli somerolainen Jasu Vuori, jonka suurimmat urheilusaavutukset ovat toistaiseksi jääkiekon ja rullakiekon puolelta, joista viime mainitussa hän on edustanut Suomea MM-kisoissakin.

– Olemme Jasun kanssa entisiä työkavereita. Hänenkin isänsä on ajanut rallia. Nyt Jasulla on oma auto rakenteilla, Jokila kertoo.

 

Kaksikon ralliura alkoi viime vuonna lupaavasti, kun jo kolmannesta kilpailusta tuli luokkavoitto.

Myös tämä vuosi alkoi voitokkaasti, kun pari voitti luokkansa Etelä-Suomen vuoden ensimmäisessä rallissa Lopella.

– Meillä ei pitänyt olla Lopella alitehoisella autolla mitään asiaa kärkeen, mutta voitto tuli vieläpä ylivoimaisesti. Se antoi rutkasti itseluottamusta.

 

Uskoa tuli niin paljon, että Jokela paukauttaa tämän kauden ainoaksi tavoitteeksi Suomen mestaruuden.

Jokela ja Vuori lähtevät ajamaan Suomen Juniorimestaruussarjaa. Tätä perinteistä sarjaa on ajettu jo vuodesta 1969. Sarjan mestareiksi ovat yltäneet muun muassa maailmantähdet Markku Alen ja Marcus Grönholm.

Juniorimestaruussarja ei ole nimestään huolimatta nuorten kilpailu. Kaikki rallikuskit aloittavat kilpauransa junioreissa vaikka olisivat viisikymppisiä. Riittävän hyvillä sijoituksilla ura etenee yleiseen sarjaan.

Juniori-SM:ssä ajetaan viisi osakilpailua, joista kaksi on talvella ja kolme kesällä. Loppupisteisiin lasketaan neljän parhaan osakilpailun pisteet.

SM-sarja alkaa helmikuun alussa Kangasniemellä ja jatkuu kuun lopulla Oulussa Pohjola-rallilla. Kesäkisat ovat Kouvolassa, Uudessakaupungissa ja Heinolassa.

 

Jokela ja Vuori jatkavat kilvanajoa jo tulevana viikonloppuna Lammilla.

– Nyt treenataan kisoissa, jotta oltaisiin iskussa SM-sarjan alkaessa. Olemme ajaneet tähän asti alitehoisella autolla, mutta nyt saimme siihen moottorinohjausjärjestelmän, jolla hevosvoimat nousivat kymmenellä 120:een, Jokela selvittää. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic