Lounais-Häme Forssa

Alokas Ampujan tähtäimessä on johtajakoulutus – 12 000 uutta alokasta aloittaa maanantaina varusmiespalveluksensa

Uudet alokkaat aloittavat varusmiespalveluksensa 8. heinäkuuta.
Tuleva alokas Amadeus Ampuja on jo pohtinut, mitä hän tarvitsee mukaan kasarmin portin sisäpuolelle. Armeijaan meno on Ampujan mielestä positiivinen asia. On hyvä, että suomalaisille koulutetaan sotilastaitoja, jos niitä joskus tarvitaan, hän summaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tuleva alokas Amadeus Ampuja on jo pohtinut, mitä hän tarvitsee mukaan kasarmin portin sisäpuolelle. Armeijaan meno on Ampujan mielestä positiivinen asia. On hyvä, että suomalaisille koulutetaan sotilastaitoja, jos niitä joskus tarvitaan, hän summaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tulevana maanantaina varuskuntien porteista astuu sisään yli 12 000 uutta alokasta. Suurin osa heistä suorittaa asepalveluksensa Maavoimien joukko-osastoissa. Monen nuoren lounaishämäläisen miehen ja naisen palvelusurakka alkaa Hattulassa sijaitsevassa Panssariprikaatissa. Yksi tulevista alokkaista on jokioislaislähtöinen Amadeus Ampuja.

 

18-vuotiaan Ampujan viime viikot ovat kuluneet töiden merkeissä paikallisella huoltoasemalla. Keväällä nuori mies painoi päähän valkolakin valmistuessaan ylioppilaaksi Forssan yhteislyseosta. Työn lisäksi arkea ovat värittäneet odottavat tunnelmat. Ne ovat aiheuttaneet lähenevä palvelukseen astuminen ja jännitys siitä, mitä tuleva elämänmuutos tuo tullessaan.

– Saimme kutsunnoissa paljon tietoa siitä, minkälaisia koulutusvaihtoehtoja ja -haaroja Puolustusvoimat tarjoavat varusmiehille. Olen viime aikoina lukenut mahdollisuuksista internetistä, jotta palveluksen alussa omat kiinnostuksenkohteet olisivat kirkkaina mielessä, nuorimies kertoo.

 

Tulevalla alokkaalla on tähtäimessä johtajakoulutus ja pisin palvelusaika, 347 vuorokautta. Hän toivoo, että hänen palveluspolkunsa johtaisi aina Haminaan Reserviupseerikouluun asti. Kiinnostus johtajakoulutukseen on virinnyt Ampujan mielessä, sillä johtajan rooli ja laajemman vastuun kantaminen houkuttelevat häntä. Lisäksi hän uskoo, että hyvin suoritetusta johtajakoulutuksesta voi olla etua myös työelämässä.

Tulevaisuudessa Ampujaa kiinnostaa työllistyminen alalle, jossa hän saisi työskennellä yhteiskunnallisten asioiden parissa.

– Halusin heinäkuun saapumiserään, sillä se tarjoaa eniten aikaa pohtia omaa tulevaisuutta. Tammikuun saapumiserässä olisin joutunut kokemaan kaksi talvea armeijan leivissä ja se ei kauheasti houkuttele, Ampuja naurahtaa.

Amadeus Ampuja odottaa varusmiespalveluksen alkua positiivisin mielin. ” Kun viikot kuluvat varuskunnassa, perhettä ja kavereita varmasti kaipaa. Intistä saa varmasti myös paljon uusia ystäviä,” hän tuumaa.

Ampuja on valmistautunut varusmiespalveluksen aloittamiseen tutustumalla palveluksesta kertoviin materiaaleihin ja vaihtamalla ajatuksia palveluksensa aloittavien ystävien kanssa. Armeijan jo käyneet tutut ovat kertoneet hänelle tarinoita omista inttikokemuksistaan.

– Armeijatarinoissa on aina hiukan värikynää. En ole asettanut suuria ennakko-odotuksia sille, mitä tuleman pitää, Ampuja pohtii.

 

Parolannummella aloittaa palveluksensa 8. heinäkuuta 1 400 alokasta, joista 50 on naisia. Lounais-Häme kuuluu Panssariprikaatin toiminta-alueeseen. Sen vuoksi monen lounaishämäläisen palveluksenaloittamismääräyksessä palveluspaikaksi on merkitty Kanta-Hämeessä sijaitseva joukko-osasto. Tänä kesänä Panssariprikaatissa palveluksensa aloittaa 70 lounaishämäläistä.

– Jokaisella tulevalla varusmiehellä on mahdollisuus hakea palvelukseen valtakunnallisessa erikoisjoukkohaussa. Palveluspaikaksi voi valikoitua siinä tapauksessa mikä tahansa erikoisjoukkojen koulutusta järjestävä joukko-osasto, Panssariprikaatin tiedottaja Kirsi Lehto muistuttaa. FL

Varusmiespalvelus

Varusmiespalveluksensa aloittaa 8.7. 12 000 alokasta.

Palveluksensa aloittavia on eniten Kainuun, Karjalan sekä Porin prikaateissa.

Palvelus jakautuu kolmeen koulutuskauteen: peruskoulutuskauteen, erikoiskoulutuskauteen ja joukkokoulutuskauteen.

Kahdeksan viikkoa kestävän peruskoulutuskauden lopussa tehdään valinnat miehistökoulutukseen ja aliupseerikoulutukseen. Lisäksi selviää myös jokaisen varusmiehen palvelusajan kesto.

Palvelusajat ovat 165, 255 ja 347 vuorokautta.

Naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suosio on kasvanut. Tänä vuonna palvelukseen haki 1 265 naista.

Uusimmat

Näkoislehti

25.5.2020

Fingerpori

comic