Lounais-Häme

Altistumisen ja sairastumisen välillä voi olla vuosikymmeniä – Hämeenlinnassa kartoitetaan asbestisairaiden tukiryhmän tarvetta

Suomessa noin 200 000 henkilön arvioidaan altistuneen asbestille. Hämeenlinnassa järjestetään torstaina asbestialtistuneiden ja -sairastuneiden keskustelutilaisuus.
Etelä-Suomen Erikoispuhdistus Oy:n Harri Jutila tutki vanhaa rakennusta vuonna 2017. Kuva: Tapio Tuomela
Etelä-Suomen Erikoispuhdistus Oy:n Harri Jutila tutki vanhaa rakennusta vuonna 2017. Kuva: Tapio Tuomela

Kanta-Hämeen Hengitys ry:n viestintäsuunnittelija Matleena Aitasalon mukaan tilaisuuden yhtenä tarkoituksena on muun muassa kartoittaa, onko alueella tarvetta säännölliselle vertaistukiryhmälle.

– Asbestille altistumisen ja sairastumisen välillä voi olla pitkä aika. Jos tietää altistuneensa asbestille, voi olla että haluaa tukea vertaisiltaan.

 

Asbesti on rakennusaine, jota käytettiin yleisesti rakentamisessa 1960–1970-luvuilla. Nykyisin sen käyttö on kielletty.

Sille altistuminen on terveysriski, ja se voi aiheuttaa monenlaisia muutoksia keuhkoissa.

Osa muutoksista on vaarattomia, mutta asbestin tiedetään altistavan myös vakaville keuhkosairauksille, kuten asbestoosille eli asbestipölykeuhkolle ja keuhkosyövälle.

Asbestille altistuneen ja asbestista sairastuneen on tärkeää seurata itse terveydentilaansa.

– Työterveyshuollossa seurataan tiiviisti niiden ammattiryhmien työntekijöitä, jotka ovat todennäköisimmin voineet altistua asbestille. Tällaisia ammattiryhmiä ovat muun muassa rakennussiivoojat ja rakennusten purkutöitä tekevät.

 

Suomessa noin 200 000 henkilön arvioidaan altistuneen asbestille. Heistä noin joka neljäs on altistunut voimakkaasti. Vuosittain asbestin aiheuttamiin sairauksiin sairastuu noin 1 000 henkeä.

Asbestista aiheutunutta ammattitautia sairastaa noin 10 000 suomalaista.

 

Kanta-Hämeen Hengitys ry järjestää torstaina 16.5. klo 17–18.30 keskustelutilaisuuden asbestialtistuneille ja -sairastuneille. Tilaisuus järjestetään Kanta-Hämeen Hengitys ry:n toimistolla (Birger Jaarlin katu 4 B, 1. krs, 13100 Hämeenlinna). Tilaisuus on tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Maksuttomassa tilaisuudessa on tarjolla tietoa asbestialtistuksesta sekä -sairauksista, Hengitysliiton sekä Kanta-Hämeen Hengitys ry:n toiminnasta ja tilaa myös vertaiskeskustelulle. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic