Lounais-Häme

Vanhustenhoidon kohu ruuhkautti aluehallintovirastot, valvontaa on tehostettu

Aktiivinen julkinen keskustelu vanhustenhoidon tilanteesta on lisännyt aluehallintovirastoille tulevien kanteluiden ja epäkohtailmoitusten määrää. Kuvituskuva. Kuva: Anja Filppula

Epäkohtailmoitusten ja kanteluiden määrä on moninkertaistunut alkuvuoden aikana, ja aluehallintovirastot ovat ruuhkautuneet.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston valvontatiedot johtivat tammikuussa Kristiinankaupungissa sijaitsevan Esperi Care oy:n Hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeyttämiseen.

Aktiivinen julkinen keskustelu vanhustenhoidon tilanteesta on lisännyt aluehallintovirastoille tulevien kanteluiden ja epäkohtailmoitusten määrää.

Lue myös: Hyky seuraa Attendon Retonkihovia ja Esperi Caren Pumpulia, AVI:lta kolme valvontapäätöstä Forssaan

Vanhustenhuoltoa koskevien epäkohtailmoitusten määrä on kasvanut alkuvuoden aikana 134 prosenttia verrattuna vuoden 2018 tammi-helmikuussa vireille tulleisiin epäkohtailmoituksiin.

Kanteluiden määrä on puolestaan kasvanut 146 prosenttia vuoden 2018 ensimmäisiin kuukausiin verrattuna.

Alkuvuoden aikana on jätetty 110 epäkohtailmoitusta ja 75 kantelua. Vanhustenhuollon valvontaan on aluehallintovirastoissa käytettävissä 10,23 henkilötyövuotta.

Aluehallintovirastot ovat saaneet alkuvuoden aikana lisäksi satoja vanhustenhuoltoon liittyviä tietopyyntöjä. Pyyntöjen määrä on kolminkertaistunut valtakunnallisesti viime vuoden luvuista ja seitsenkertaistunut vuoden 2017 määristä.

Tietopalvelu on myös ollut ruuhkautunut eikä tilanne näytä helpottuvan lähitulevaisuudessa.

Myös kansalaisten suorat yhteydenotot ovat lisääntyneet. Monet haluavat kertoa viranomaiselle omista kokemuksistaan.

Vanhustenhuoltoon liittyvä valvonta on aluehallintovirastoissa jatkuvaa.

Alkuvuonna esiin nousseiden epäkohtien vuoksi valvontaa on tehostettu entisestään. Asiantuntijat ovat arvottaneet tämän tärkeimmäksi tehtäväkseen ja keskittyvät nyt ensisijaisesti asiakasturvallisuuden varmistamiseen.

Valvontakäyntien lisäksi aluehallintovirastot ovat lähestyneet kuntia ja muistuttaneet kunnan valvontavastuusta sekä pyytäneet raportoimaan tehdystä valvonnasta aluehallintovirastoille.

Kunnan tehtävänä on valvoa itse tuottamiaan palveluja, ostamiaan palveluja sekä niitä yksityisiä palveluja, joita sen alueella tuotetaan, vaikka kunta ei niitä ostaisikaan. Kunta toimii siten valvontaviranomaisena omalla alueellaan. FL

Lisää aiheesta:  Valviran ylijohtaja Esperi Caren tutkinnasta: “Valvontatyössä arvioidaan aina myös sitä, onko tapauksessa syytä jättää tutkintapyyntö poliisille”

Avit tutkivat

Aluehallintovirastot (avi) tutkivat ja ratkaisevat esiin tulleet epäkohdat tapauskohtaisesti.

Keskeneräisiä asioita virastot eivät voi kommentoida, mutta ne tiedottavat vakavista epäkohdista ja niihin liittyvistä toimenpiteistä aktiivisesti.

Tietoa etsivien tarpeita varten aluehallintovirastot ovat koonneet verkkosivuilleen vastauksia yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin. Lista täydentyy tarpeen mukaan.

Vastaukset selventävät vanhustenhuoltoon liittyvää valvontaa ja aluehallintovirastojen toimintaa.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic