Lounais-Häme

Alulle maajoukkuevahvistus Euroliigasta

Alku sai elokuussa naisten korisliigajoukkueeseensa kaksi maajoukkuepeluria, kun Minna Sten palasi Saksassa ja Ranskassa pelaamansa kauden jälkeen Forssaan ja toinenkin viime kaudella Ranskassa pelannut Meral Bedretdin tuli joukkueeseen uutena pelurina.

Alun kolmas maajoukkuekokemusta omaava peluri on joukkueessa jatkava Hanna Vapamaa.

Bedretdin saavutti viime kaudella hienoja meriittejä. Hän pelasi kevätkauden Hyvinkään Pontevassa ja juhli kauden päätteeksi Suomen mestaruutta. Viime syyskauden saavutus oli vielä ainutlaatuisempi, kun Bedretdin pelasi ensimmäisenä suomalaiskoripalloilijana naisten Euroliigassa.

Tampereen yliopistossa opiskeleva Bedretdin lähti viime syksynä yliopistojen opiskelijavaihdossa eteläranskalaiseen Montpellierin kaupunkiin opiskelemaan ranskaa. Hän sai kontaktin myös kaupungin koripalloseuraan Basket Lattesiin, joka oli viime kaudella peräti Ranskan hallitseva mestari.

– Minun piti alunperin osalllistua vain joukkueen harjoituksiin ja tuoda harjoitusreserviä, mutta pääsinkin pelaavaan kokoonpanoon, Bedretdin kertoo.

Hänen roolinsa jäi mestarijoukkueessa pieneksi, mutta suomalaisvieras pääsi takapelaajan tontilla avaamaan pistetilinsä sekä Ranskan mestaruussarjassa, Euroliigassa että myös Ranskan cupissa, jonka Basket Lattes voitti.

Euroliigassa Bedretdin reissasi ranskalaisjoukkueen kanssa Turkissa, Venäjällä, Tshekissä, Puolassa, Unkarissa ja Italiassa. Basket Lattes ei päässyt jatkopeleihin, mutta Bedretdinille kokemus oli ainutkertainen.

– Syyskausi Ranskassa oli upea kokemus. Vaikka peliaika jäi vähiin, kehityin mielestäni pelaajana.

Kun opiskelujakso päättyi jouluun, Bedretdin palasi kevätkaudeksi Suomeen ja liittyi Hyvinkään Pontevan joukkueeseen. Pontevassa takapelaaja pelasi keskimäärin puoli peliä ja oli auttamassa hyvinkääläisiä ensimmäiseen Suomen mestaruuteen.

Viime kausi oli 24-vuotiaalle Bedretdinille paitsi menestyksekäs, myös rankka.

– Kausi oli kaikin puolin niin näännyttävä, että olin vahvasti lopettamassa uraani.

Mieli kuitenkin muuttui kesän aikana.

– Risto-Matti Rousku ja Jyrki Tulander soittelivat heinä-elokuun vaihteessa ja houkuttelivat Alkuun. Tulin treeneihin ja huomasin, että niissä oli hyvä meininki. Touhu oli muutenkin uutta ja erilaista, kun tunsin porukasta ennestään vain Minnan ja Hannan maajoukkueajoilta.

Alun onneksi Bedretdin perui lopettamisaikeensa ja joukkue sai siis kolmannen maajoukkuepelurin.

Bedretdin on pelannut yksitoista naisten maaottelua viimeksi toissa kaudella ja myös kahdeksan naisten haastajamaajoukkueen maaottelua. Viime kauden EM-karsintoihinkin Bedretdin olisi todennäköisesti valittu ellei hän olisi ollut samaan aikaan opiskelun vuoksi kiinni Ranskassa.

Ranskan reissu ei ollut Bedretdinin ensimmäinen ulkomaan pesti. Alku houkutteli nuorta peluria Forssaan jo viisi vuotta sitten, kun hänen silloinen poikaystävänsä Juho Helenius pelasi FoKoPossa. Tulo peruuntui kun Bedretdin lähti ensimmäiselle ulkomaan pestilleen Belgiaan, Ranskan reissun tavoin myös opiskelun vuoksi.

Meral Bedretdiniä on luultu nimensä vuoksi montaa kertaa uran aikana ulkomaalaisvahvistukseksi, mutta hän on ihan syntyperäinen helsinkiläinen ja lauttasaarelaisen ToPoLan kasvatti.

– Sukumme on tataareja, mutta olemme suomalaisia jo kolmannessa polvessa, Bedretdin antaa useasti toistamansa sukuselvityksen.

Bedretdin asuu Tampereella, jossa hän opiskelee yliopistossa kasvatustieteitä kohti kandidaatin tutkintoa. Alun peluri on siis päätoiminen opiskelija, mutta myös puolipäiväinen koripalloilija, sillä hän on elokuusta lähtien ajanut Tampereelta Alun kaikkiin harjoituksiin ja peleihin.

Alussa Bedretdinillä on hieman erilainen rooli.

– Olen aiemmin pelannut yleensä pelinrakentajana, mutta nyt enemmän kakkospaikalla.

Uudesta roolistaan huolimatta Bedretdin ei ole kakkospaikan koritykki, joka kiskoo kaukaa kolmosia. Hänen parhaita aseitaan ovat rohkeat korilleajot.

– On kivempi ottaa osumia korille rynniessä kuin heittää kaukaa, peluri kertoo.

Bedretdinin mielestä Alulla on hyvät mahdollisuudet pärjätä tämän kauden Korisliigassa.

– Meillä on rahkeet mihin vain. Menestys riippuu ihan siitä mitä saamme itsestämme irti. FL

Meral Bedretdin
24 v. 174 cm. takapelaajaKasvattajaseura Touhun Pojat Lauttasaari11 naisten, 8 haastajamaajoukkueen ja 33 nuorten maaotteluaYksi naisten SM-kulta ja yksi pronssi, 19 v. kaksi SM-kultaa ja yksi hopea, 16 v. yksi SM-pronssiPelaajaura:2010-11 Espoo, naisten
Korisliiga 0,7 p./0,6 l.2011-12 Espoo, naisten
Korisliiga 4,1/1,22012-13 United Woluwe,
Belgia 2. divisioona2013-14 Honka, naisten
Korisliiga 8,3/3,12014-15 Pyrintö, naisten
Korisliiga 10,8/4,02015-16 Pyrintö, naisten
Korisliiga 9,5/3,92016 Basket Lattes, Ranskan pääsarja/Euroliiga2017 Ponteva, naisten
Korisliiga 5,1/2,12017-18 FoA, naisten
Korisliiga 8,0/2,3

Fingerpori

comic