Lounais-Häme

Alun kaudesta kaksijakoinen

 

Kauden 12 ensimmäisestä pelistä 10 voittoa, sarjajohtajan paikka ja pelintekijä Kiana Johnson valittiin kuukauden pelaajaksi. Kauden 18 viimeisestä pelistä 3 voittoa, useampi murskatappio ja kolmessa pudotuspelissä Kotkan Peli-Karhuille yhteensä 74 pisteen tappiot.

Siinä Forssan Alun kausi naisten Korisliigassa numeroituna. Kuten päävalmentaja Jari Marjamäki toteaa, kautta voi luonnehtia harvinaisen vaiherikkaaksi.

Alkukauden onnistumisen taustalla on paitsi FoA:n hyvyys, vastustajien ongelmat. Siinä missä Alku sai joukkueensa neljän jenkin johdolla kokoon hyvissä ajoin eikä joutunut jenkinvaihtoon kuin vasta pakon (loukkaantumisen) edessä, moni vastustaja rakensi joukkuettaan pitkin syksyä talvea. Esimerkiksi pahoin flopannut Äänekosken Huima käytti kauden aikana kahdeksaan jenkkiä ja runkosarjan voittaja Hyvinkään Ponteva hankki maajoukkuekolmikon vahvistamaan joukkuetta talven aikana.

Kauden kulminaatiopisteeksi voi nimetä päivämäärän 21. tammikuuta ja sen tapahtumat Espoossa pelatussa ottelussa EBT:tä vastaan. Alun amerikkalaissentteri Janella Lane telottiin kesken pelin niin, että hänet viestiin ambulanssilla sairaalaan. Tyonna Snow erotettiin kahden teknisen virheen seurauksena pelistä. Kiana Johsonin väitettiin rikkoneen erotuomarin fyysistä koskemattomuutta pelin jälkeen ja kummallekin määrättiin tapahtumista yhden ottelun pelikielto. Lisäksi Johsonille ja Ashley Clarkille määrättiin sakkorangaistus.

Pelikieltoa suurempi vaikutus pelin ja sen jälkeisillä tapahtumilla oli amerikkalaisten henkiseen tilaan. Alku odotti Lanen toipuvan pelikuntoon eikä tehnyt muutoksia kokoonpanoon tai pelitaktiikkaan, vaikka tappioita tulikin. Kun sairaalassa aikansa viettänyt Lane toipui pelikykyiseksi, hän ei enää halunnutkaan jäädä Suomeen eikä uskaltanut pelata, vaan palasi kotiin.

Lanen ratkaisuun vaikutti sekin, että hän ei hitsautunut muuhun jenkkikolmikkoon aivan ongelmitta.

-Janella tuli Suomeen kuukauden myöhemmin kuin muut jenkkimme. Lisäksi hän muista poiketen tuli pienemmästä yliopistosta kuin muut, mikä amerikkalaisten keskuudessa tuo kulttuurieroa, Marjamäki kertoo.

Jäljelle jäänyt jenkkikolmikko, etenkin Kiana Johnson, otti Espoon tapahtumat raskaasti. Johnsonista huokui katsomoon asti, ettei hän viihtynyt sen enempää kentällä kuin sen ulkopuolellakaan.

-Ensinnäkin he kokivat, että meiltä varastettiin se Espoon peli. Oli suuri riski, että siellä olisi voinut käydä pahemminkin kuin kävi, eivätkä tuomarit suojelleet pelaajia.

-Mutta ennen kaikkea tuomiot menivät heidän mielestään aivan väärin ja se ei amerikkalaiseen ajatusmaailmaan sovi. Kaikki mistä meitä syytettiin ja näkyi videolta, kumottiin. Tuomiot tulivat vain huhupuheiden perusteella. Niiden tapahtumien jälkeen heille tuli entistä enemmän fiilis ”me vastaan muut”, Marjamäki paljastaa.

Pelaajien tuskaa ei lievittänyt se, että seura ei valittanut kabinettipäätöksistä. Marjamäen mukaan pelaajat kokivat, ettei seura puolusta heitä. Valmentajaa harmittaa, ettei Forssasta löytynyt tukea nuorelle joukkueelle vastoinkäymisten aikana.

Marjamäki kuvailee mennyttä kautta omalta kantiltaan äärimmäisen raskaaksi. Hän tosin jatkaa vielä parin viikon ajan B-tyttöjen valmentamista.

-Hävisimme meitä paremmille joukkueille, eikä sellaista tunnetta tullut, että olisimme alisuorittaneet, hän huomauttaa.

Tulevasta Marjamäki ei sano vielä mitään varmaa.

-Nyt tuntuu siltä, etten olisi jatkamassa edustusjoukkueen valmentamista. Minulla on päivisin siviilityö hoidettavana ja iltaisin on treenit. Vastustajan scouttaus ja suunnittelu pitää käytännössä hoitaa yöllä tai varhain aamulla. FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic