Lounais-Häme

Alun pakka pahasti levällään

Moni forssalainen koripalloihminen tuntuu olevan huolissaan siitä, pelataanko ensi kaudella Feeniksissä Naisten korisliigaa. Eikä ehkä syyttä, sillä Alun joukkueen tilanne on kyllä heinäkuun puolivälin lähestyessä huolestuttava.

Yleensä joukkuetta lähdetään rakentamaan uuteen kauteen valmennus edellä, ja tähän Alkukin pyrki ja pyrkii yhä. Neuvotteluja käytiin muun muassa FoKoPossakin pelanneen, valmennuspuolelle siirtyneen Aleksi ”Tomminpoika” Koskisen kanssa, mutta tuloksetta. Myös pääkaupunkiseudulta on tavoiteltu joukkueelle uutta valmentajaa.

Manageri Jyrki Tulanderin mukaan neuvottelut uudesta valmentajasta ovat nyt pitkällä. Hän toivoo, että sopimus voitaisiin julkistaa jo tällä viikolla.

-Voisin tehdä jo nyt pelaajasopimuksia, mutta haluan niiden kiertävän päävalmentajan hyväksynnän kautta. Kunhan päävalmentaja on selvillä, joukkueen rakentaminen lähtee etenemään vauhdilla, Tulander kertoo.

-Eihän tämä toivetilanne ole, mutta kaikkemme teemme. Markkinoilla on vielä vapaana pelaajia, joilla pystytään rakentamaan iskukykyinen joukkue, hän vakuuttaa ja toteaa samalla sarjan olevan tasoittumassa, vain HyPon asema suosikkina on Tulanderin mielestä vahvistumassa.

 

Alkua pitkään, myös viime kaudella palvelleen Jari Marjamäen kanssa tuskin ollaan jatkamassa valmennussopimusta. Marjamäki ilmoitti jo viime kauden päätyttyä, että hän tuskin jatkaa ainakaan edustusjoukkueen valmentamista. Myöskään Tulander ei näe, että Marjamäki olisi kovin realistinen vaihtoehto edustuksen päävalmentajaksi, mutta hänellä voi olla merkittävä rooli junioripuolella Feeniks Basketissa ja jenkkien rekrytoinnissa, missä Marjamäki on tunnetusti hyvä.

Marjamäen viime kauden apuvalmentaja Tarmo Petter on jatkamassa valmennustiimissä, mutta päävalmentajan tehtävää hän ei ole ottamassa.

 

Joukkueen kokoamista hankaloittaa entisestään tulevaksi kaudeksi käyttöön otettu niin sanottu home grown -sääntö, jolla pyritään tukemaan pitkäjänteistä pelaajien kehitystä. Säännön mukaisesti home grown -pelaajaksi lasketaan pelaaja, joka voi edustaa Suomea kansainvälisessä kilpailussa tai on ennen 22 ikävuotta pelannut Koripalloliiton alaisissa sarjoissa vähintään kolmena eri pelikautena.

Käytännössä sääntö tarkoittaa sitä, että ensi kaudella pöytäkirjassa voi olla korkeintaan kolme home grown -pelaajien ulkopuolista pelaajaa. Viime kaudella FoA käytti kentällä yhtä aikaa neljää jenkkipelaajaa.

Tulanderin mukaan säännöllä ei ole Alun joukkueen rakentamiseen vaikutusta.

-Meillä oli viime kaudella Jarin toiveesta ensimmäisen kerran neljä jenkkiä. Sitä ennen on ollut kolme tai vähemmän. Tein jo kesken viime kauden päätöksen, että minun aikanani ei enää tule neljää jenkkiä, Tulander vakuuttaa.

 

Viime kaudella Alun avauskokoonpanoon ainoana suomalaisena mahtunut Hanna Vapamaa on Forssan Lehden tietojen mukaan suuntaamassa Lappeenrantaan Catzin riveihin. Silloin tällöin avausviisikkoon kuulunut, sarjan parhaisiin kutospelaajiin lukeutunut Elli Koskinen lähtee Utahin yliopistoon, joten hän on varmuudella poissa laskuista. Yli 10 minuutin peliaikakeskiarvolla pelannut 19-vuotias Julia Heinonen on Forssan Lehden tietojen mukaan ainakin harkinnut muuttoa pääkaupunkiseudulle opiskelemaan ja pelaamaan, joten Alun pakka on menossa kokonaan uusiksi ja tässä vaiheessa kesää pahasti levällään.

Tulander tosin kiistää lehden saamat tiedot Vapamaasta ja Heinosesta.

-Elliä lukuun ottamatta kaikkien viime kauden pelaajien jatkaminen on mahdollista. Jenkeistäkin Tyonna Snow ei ole palaamassa, mutta muiden kohdalla kaikki on mahdollista.

Tulander näkee, että viime kauden nuoriin pelaajiin on panostettava, vaikka myös 15 vuoden mitalitonta putkea lähdetään katkaisemaan.

-Viime kauden nuorista ja nuorempien ikäluokkien lupaavista pelaajista on rakennettava tulevia Korisliigan runkopelaajia. Heille on löydettävä hyvä tie edustukseen ja tässä Kikka (Ylösmäki) on tehnyt hyvää työtä.

 

Muista viime kauden kärkijoukkueista mestari Hyvinkään Pontevalla on yhdeksän sopimusta tulevalle kaudelle. Catzilla viisi, Peli-Karhuilla kuusi ja Kouvottarilla yhdeksän.

Hopeamitalisti Espoo Unitedin jatko koko seurana on auki. On mahdollista, että talousvaikeuksissa oleva EU häipyy urheilukartalta yhtä nopeasti kuin sinne ilmestyikin. Jos näin kävisi, pelaajien houkutteleminen sieltä Forssaan ei silti olisi yksinkertaista.

Joka tapauksessa markkinoilla on vapaana enää huolestuttavan vähän pelaajia. Pelejä kun ei voiteta kolmella jenkillä, edes hyvillä sellaisilla.

Mutta Tulanderin vahvuus on jo vuosikausia ollut pelaajien kaivaminen tiukoissa paikoissa yllättävistäkin paikoista. Sitä taitoa tarvitaan nyt jos koskaan. FL

 

Naisten korisliigan sopimukset kaudelle 2017-18
HyPo 9Catz 5PeKa 6Espoo United 2*FoA -Kouvottaret 9ViVe 4EBT 4Huima 9HBA-Helmi 15*** Seuran tulevaisuus on heikon taloustilanteen johdosta auki.** Ei yhtään allekirjoitettua sopimusta, mutta pelaajisto koostuu Mäkelänrinteen urheilulukion opiskelijoista.Luvuissa on kerrottu minimimäärä voimassa olevista sopimuksista, jotka on uutisoitu.

Uusimmat

Fingerpori

comic